Top 10 snelste achtbanen van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land met enorm veel pretparken en achtbanen. Getuigen hiervan zijn de meer dan 100 pretparken waar in totaal meer dan 200 achtbanen te vinden zijn. Het gaat van zeer kleine kinderpretparkjes en pierparken tot grote pretparken met wel 10 achtbanen of meer. Maar welke pretparken zijn nu de belangrijkste en waar vind je de snelste achtbanen terug? Wij zochten het uit en goten de 10 snelste achtbanen in deze top 10.

 

#10: Kumali – Flamingo Land (88,3 km/u)

Kumali in het Engelse pretpark Flamingo Land werd gebouwd in 2006 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC), maar met een andere lay-out dan we gewoon zijn. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 88,3 km/u en heeft een hoogte van 35,9 meter. Tijdens de rit van 671,4 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. De maximale krachten lopen op tot 4,7 G.

 

#9: Saw: The Ride – Thorpe Park (89 km/u)

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 89 km/u en is 30,5 meter hoog. Bezoekers krijgen tijdens de rit van 719,9 meter, die volledig gethematiseerd is naar de horrorfilms “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Deze achtbaan is de steilste en snelste Euro-Fighter van Europa.

 

#8: Millennium – Fantasy Island (90 km/u)

Millennium in het Engelse pretpark Fantasy Island werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft een custom track en is van het type MK-1200. De rollercoaster behaalt tijdens de first drop een snelheid van 90 km/u en tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop. De achtbaan is gebouwd boven de andere attracties in het park en het hoogste punt bereikt 45,7 meter.

 

#7: Swarm – Thorpe Park (92 km/u)

Swarm in het Engelse pretpark Thorpe Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 92 km/u en heeft een hoogte van 38,7 meter. Op het parcours van 775,1 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De achtbaan werd gethematiseerd naar een natuurramp.

 

#6: Speed: No Limits – Oakwood Theme Park (95 km/u)

Speed: No Limits in Oakwood Theme Park in Wales werd gebouwd in 2006 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides gelegen. De achtbaan behaalt op de first drop van 97 graden een snelheid van 95 km/u. Tijdens de rit van 609,6 meter gaan de bezoekers 2 keer overkop. Het hoogste punt van de achtbaan ligt op 35,1 meter hoogte. Speed No Limits is van het type Euro-Fighter en heeft een custom lay-out.

 

#5: Rita – Alton Towers (98,3 km/u)

Rita in het Engelse pretpark Alton Towers werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt tijdens de lancering een snelheid van 0 tot 98,3 km/u in amper 2,5 seconden. De achtbaan is 640 meter lang en heeft een hoogte van 21 meter. Tijdens de rit worden er krachten tot maximaal 4,7 G bereikt.

 

#4: Odyssey – Fantasy Island (101,4 km/u)

Odyssey in het Engelse pretpark Fantasy Island werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een custom lay-out. Het is met voorsprong de snelste SLC die Vekoma ooit bouwde. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 101,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens de rit van 891,2 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Er zijn maximale krachten tot maar liefst 4,8G en een ritje op de achtbaan duurt bijna 3 minuten. Odyssey is boven het kartcircuit van het park gelegen.

 

#3: Oblivion – Alton Towers (109,4 km/u)

Oblivion in het Engelse pretpark Alton Towers werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan was de eerste Dive Coaster in de wereld en de eerste achtbaan in de wereld waar bezoekers met 8 personen naast elkaar in een bakje van een achtbaan kunnen zitten. Oblivion behaalt tijdens de first drop van 87° een snelheid van 109,4 km/u. De rollercoaster is 19,8 meter hoog, maar de first drop gaat 35,1 meter onder de grond waardoor er een totale hoogteverschil van 54,9 meter overbrugt wordt. Oblivion is 372,5 meter lang en tijdens de rit worden er krachten tot 4,5 G behaald.

 

#2: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1 km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa, wat ze 7 jaar lang in handen hielt. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter en tijdens de rit worden er krachten tot 3,5 G bereikt.

 

#1: Stealth – Thorpe Park (128,7 km/u)

Stealth in het Engelse pretpark Thorpe Park werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang.

 

 

Conclusie:

Opvallend is dat 9 van de 10 achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn in het Engeland en 1 in Wales. Dit terwijl het Verenigd Koninkrijk 4 gebieden telt (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Geen enkele achtbaan in Schotland en Noord-Ierland behaalde dus de top 10. 3 achtbanen werden gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma, 2 achtbanen werden gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en ook 2 achtbanen werden gebouwd door het andere Zwitserse bedrijf B&M. Gerstlauer Amusement Rides mag er ook twee vertegenwoordigen en Arrow Dynamics heeft 1 achtbaan in deze top 10.

 

Toekomst:

Ondanks dat er in 2018 maar liefst 2 grote nieuwe rollercoaster geopende werden, kon er geen enkele de top 10 binnendringen. Daarmee blijft de top 10 voor het 6de jaar op rij ongewijzigd, ondanks dat er in deze zes jaar al meer dan 50 nieuwe achtbanen geopend werden in het land. Momenteel zijn er nog geen projecten officieel aangekondigd die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden, maar er is wel een gerucht dat het Engelse pretpark Thorpe Park mogelijks een Hyper Coaster zou willen bouwen in de toekomst. Wij houden je alvast op de hoogte indien de top 10 zal veranderen!

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.