Top 10 langste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de langste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10-9: Dwervelwind – Toverland & Spin Turn – Nasu Highland Park (500 m)

Spin Turn in Nasu Highland Park en Dwervelwind in Toverland hebben dezelfde lengte en delen daarom samen een 9de plaats.

 

Spin Turn – Nasu Highland Park:

Spin Turn in het Japanse pretpark Nasu Highland Park werd gebouwd in 2004 door Japanse fabrikant Meisho Amusement Machines. Over het ritje van 500 meter doet het treintje iets meer dan 2 minuten. De spinning coaster heeft een hoogte van 21,3 meter en een snelheid van 47 km/u.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2012 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 500 meter, een ritje duurt 1 minuut en 52 seconden. De spinning coaster is 20 meter hoog en heeft een snelheid van 70 km/u. Dwervelwind heeft muziek tijdens de rit, want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#8: Arthur – Europa-Park (505 m)

Arthur in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 2014 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De attractie is een soort van kruising tussen een achtbaan en een dark ride. De karretjes draaien dan ook niet heel de rit, maar worden op behaalde momenten tijdens de rit aangestuurd. Het is ook één van de weinige hangende achtbanen met draaiende karretjes. Arthur is 505 meter lang en een ritje duurt ongeveer 4 minuten. De achtbaan is 13,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 31 km/u. De snelheid wordt tijdens de rit voortdurend elektrisch bepaald. Een muziekinstallatie aan boord van de treinen zorgt voor muziek tijdens de rit.

 

#7: Dragon’s Fury – Chessington World of Adventures (520 m)

Dragon’s Fury in het Engelse pretpark Chessington World of Adventures werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster is 520 meter lang en is 15,5 meter hoog. Op het parcours vinden we twee lifthills terug, goed voor een capaciteit van 950 personen per uur.

 

#6: Dragon Flight – Eontime World (570 m)

Dragon Flight in het Chinese pretpark Eontime World is gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster heeft een custom lay-out met een darkride gedeelte in het midden van de baan. Dragon Flight heeft een lengte van 570 meter. Een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 60 km/u.

 

#5: Space Fantasy The Ride – Universal Studios Japan (585 m)

Space Fantasy The Ride in het Japanse pretpark Universal Studios Japan werd gebouwd in 2010 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster heeft een lengte van 585 meter en een hoogte van 19 meter. De achtbaan is gethematiseerd naar de ruimte en heeft muziek aan boord van de karretjes. Space Fantasy The Ride is volledig indoor gebouwd. De rit verloopt volledig in het donker.

 

#4: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (630 m)

Tarántula in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster is 630 meter lang. Een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Tarántula behaalt een snelheid van 68 km/u en is 25,5 meter hoog.

 

#3: Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa (640,1 m)

Cobra’s Curse in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa, gelegen in de staat Florida, werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaantrein gaat met een lift naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke vijfkoppige Cobra. Hierna volgt een drop met een snelheid van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lifthill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd. In totaal is de achtbaan 640,1 meter lang en een ritje duurt ruim 3 minuten.

 

#2: Time Traveler – Silver Dollar City (920,5 m)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden met een first drop van 90 graden, waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Tijdens de rit van 920,5 meter worden de bezoekers tweemaal gelanceerd. De achtbaan heeft 3 inversies, dit is een wereldrecord. De spinning coaster is 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler is de snelste en hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbreekt daarmee het 20 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park. De achtbaan was een investering van 26 miljoen dollar.

 

#1: Euro-Mir – Europa-Park (980 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 980 meter en is daarmee al 21 jaar lang de langste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir heeft een snelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt. Een ritje op Euro-Mir duurt maar liefst 4 minuten en 33 seconden. Hiermee krijgt het een top 10 plaats voor de langst durende achtbaanritjes ter wereld.

 

 

 

Toekomst:

Ondanks dat de nummer 1 in de lijst al 21 jaar op nummer 1 staat, kunnen we toch wel van een zeer jonge top 10 spreken. Op die ene achtbaan na zijn de andere allemaal gebouwd in de laatste 15 jaar. Verder valt het op dat alle achtbanen, behalve Spin Turn, gebouwd zijn door Maurer Rides of Mack Rides, beiden Duitse achtbaanbouwers. Dit jaar kenden we ook een nieuwkomer, want Time Traveler wist zo maar ineens de top 10 op een 2de plaats binnen te komen.

Time Traveler is de eerste rollercoaster van het gloednieuwe type Xtreme Spinning Coaster dat gebouwd wordt door de Duitse fabrikant Mack Rides. Met dit nieuwe type wordt de spinning coaster naar een hoger niveau getild en zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Het lijkt er op dat dit type achtbaan de top 10’s van de spinning coasters door elkaar zal schudden.

De Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides zal in 2019 een grote nieuwe spinning coaster bouwen in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park. Deze spinning coaster zal een lengte krijgen van 684,9 meter en zal daarmee op een 3de plaats binnen komen in deze top 10. Daarmee zal de top 3 voor de 3de keer in 4 jaar tijd veranderen.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.