Top 10 best bezochte waterparken ter wereld

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte waterparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2017). Deze keer is er een interessante nieuwkomer die al in haar openingsjaar deze top 10 weet binnen te komen.

 

Voor we de top 10 bespreken wil ik toch even uitleggen wat een Master Blaster slide is, omdat misschien niet iedereen van jullie deze naam zal kennen. Dit is een slide waar je meestal met een bootje afglijd en die tijdens de rit naar beneden verschillende keren terug opwaarts wordt gestuurd door krachtige waterstralen of magneten die het bootje over de bergjes heen stuwt. De Master Blasters worden ook wel eens watercoasters genoemd omdat ze je een soort rollercoaster-glijbaan gevoel geven.

 

#10: Aquaventure Water Park (1,4 M)

Aquaventure Water Park is gelegen in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en ontving vorig jaar 1.350.000 bezoekers, dit betekende een daling van 5,6% ten opzichte van 2016. Hiermee daalt het waterpark van de 9de naar de 10de plaats op de wereldranglijst. Aquaventure Water Park is het beste bezochte waterpark van het midden oosten.

In Aquaventure Water Park vind je gigantische bandenglijbanen, een Master Blaster, vrijeval slides en een slide die door een haaien bassin gaat. Naast de slides, de zwembaden, sauna’s en dergelijke, zijn er ook nog aquariums met subtropische vissen en kabelbanen om van slide tot slide te gaan.

 

#9: Caribbean Bay (1,4 M)

Caribbean Bay is gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Gyeonggi-Do en ontving vorig jaar 1.380.000 bezoekers, 3,5% minder dan het jaar er voor. Het is al het 4de jaar oprij dat het waterpark minder bezoekers ontvangt en daalt hiermee 3 plaatsen op de wereldranglijst. Caribbean Bay is gelegen in het Everland Resort waar ook het Everland pretpark gelegen is. Everland is het 17de best bezochte pretpark ter wereld.

In Caribbean Bay vind je verschillende leuke attracties zoals een groot golfslagbad, een Master Blaster glijbaan, banden glijbaan, Lazy River, speed slides, glijbanen, vrijeval slides met looping, golf surf simulator en water speeltuigen.

 

#8: Aquatica (1,4 M)

Aquatica is gelegen in Orlando (Verenigde Staten van Amerika) en is een onderdeel van het Seaworld Resort. Het waterpark mocht vorig jaar 1.382.000 bezoekers ontvangen, dat is 10,0% minder dan het jaar voordien. Een zware klap die het waterpark het slechte resultaat in jaren oplevert. Het park verliest zo opnieuw een plaatsje in de ranking en valt naar een 8ste plaats terug. Ook Seaworld zelf verloor 10% in de bezoekersaantallen, het bedrijf kamp met imago problemen vanwege de walvissen.

De meest populaire slide van het park is de Dolphin Plunge, twee slides die door het bassin van de zwart-witte dolfijnen gaan. Verder heeft Aquatica een tol slide, een funnel slide en verschillende banden glijbanen.

 

#7: Hot Park Rio Quente (1,5 M)

In 2016 was Hot Park Rio Quente nog de nieuwkomer in de top 10 en nu stijgt het waterpark alweer 3 plaatsen op de wereldranglijst. Hot Park Rio Quente is gelegen in Caldas Novas in Brazilië. Het waterpark mocht vorig jaar 1.481.000 bezoekers ontvangen, een stijging van 7,2% ten opzichte van 2016. Hiermee zet het haar jaarlijkse groei verder.

Hot Park Rio Quente is meer dan alleen een waterpark. Naast de verschillende slides, waaronder een halfpipe slide, een lazy river, een slide die onder de grond verdwijnt en verschillende race slides heeft het park ook nog heel wat andere dingen te bieden. Zo zijn er een Bird Land met verschillende exotische vogels, is er een kajaktoer, een surfschool, klimparcours tussen de bomen, kabelbanen op duizelingwekkende hoogte en verschillende andere attracties terug te vinden.

 

#6: Volcano Bay (1,5 M)

Volcano Bay is het gloednieuwe waterpark van Universal in Orlando dat het oude waterpark, Wet ’n Wild, vervangt. Volcano Bay scoort niet alleen waanzinnig goed met ineens binnen te komen op de 6de plaats in deze top, het waterpark behaalde ook nog eens 1.500.000 in het openingsjaar. Dit zijn meer bezoekers dan Wet ’n Wild ooit gehaald heeft.

Het waterpark heeft verschillende slides zoals een vrijeval slide door de vulkaan die centraal staat in het park. Er zijn verschillende banden glijbanen voor meerdere personen. Er zijn ook verschillende grote Master Blaster slides waarin je in een bootje een groot parcours aflegt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende glijbanen met eenpersoons banden en gewone body slides.

 

#5: Bahamas Aquaventure Water Park (1,8 M)

Bahamas Aquaventure Water Park is gelegen in Nassau op de Bahama’s en is een onderdeel van Paradise Island. Vorig jaar mocht het park 1.831.000 bezoekers ontvangen wat 2,0% minder is als het jaar er voor.

Bahamas Aquaventure Water Park heeft grote speed slides, banden glijbanen, Master Blasters, een slide die door een haaienbassin gaat, een jungle slide en 2 Lazy Rivers. Verder is er ook nog een dolfijnen bay, een golf terrein, Spa en een hoop andere evenementen en ontspanningsmogelijkheden.

 

#4: Blizzard Beach (1,9 M)

Blizzard Beach is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het tweede beste bezochte Disney waterpark ter wereld. Vorig jaar mocht het park 1.945.000 bezoekers ontvangen, wat een zware daling van 7,0% is ten opzichte van het jaar er voor. Hierdoor zakt het waterpark een plaats op de wereldranglijst en staat het voor het eerst niet meer in de top 3.

In tegenstelling tot de meeste andere waterparken is dit waterpark niet subtropisch gethematiseerd, maar wordt net een sneeuwlandschap voorgesteld. Het waterpark bevat een Lazy River, verschillende glijbanen, speed slides, een Crazy River, een kabelbaan over het water en matjes glijbanen.

 

#3: Thermas Dos Laranjais (2,0 M)

Thermas Dos Laranjais is gelegen in de Braziliaanse stad Olímpia en is het best bezochte waterpark van Zuid-Amerika. Het waterpark kreeg vorig jaar 2.007.000 bezoekers over de vloer en komt zo voor het eerst aan de kaap van de 2 miljoen bezoekers. Dit is een stijging van 2,5% ten opzicht van het jaar voordien. Het park komt voor het eerst de top 3 binnen.

Het waterpark heeft verschillende banden glijbanen, speed slides, kabelbanen en verschillende plaatsen waar de bezoekers kunnen uitrusten in de schaduw. Verder staat er ook een surfsimulator en een golfslagbad.

                                                             

#2: Typhoon Lagoon (2,2 M)

Typhoon Lagoon is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het best bezochte waterpark van Amerika. Vorig jaar mocht het park 2.163.000 bezoekers ontvangen, wat een daling is van 5,0% ten opzichte van het jaar er voor.

Typhoon Lagoon heeft verschillende slides zoals een Crazy River, Lazy River, Master Blaster en een hoop familie slides. Er is ook de mogelijkheid om te surfen en er is een haaien reef waar je de gevaarlijke zee dieren kan bewonderen.

 

#1: Chimelong Water Park (2,7 M)

Chimelong Water Park is gelegen in de Chinese stad Guangzhou en behoort toe bij het Chimelong resorts waar ook nog 4 andere parken toe behoren (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park). Vorig jaar mocht het park 2.690.000 bezoekers ontvangen, een stijging van 6,0% ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee heeft het waterpark sinds de opening in 2006 alleen nog maar stijgende bezoekersaantallen behaald. In 2013 wist Chimelong Water Park 2.172.000 bezoekers te ontvangen. Niet alleen was dit een nog nooit eerder behaald resultaat in de geschiedenis van de waterparken, het was ook de eerste keer dat Typhoon Lagoon van de troon gestoten werd en zo was voor het eerst in de geschiedenis geen Disney waterpark op de eerste plaats.

Chimelong Water Park is niet zomaar het best bezochte waterpark ter wereld. Het heeft de meeste aantal voorzieningen ter wereld en beschikt over toonaangevende “Star” attracties. De Extreme River heeft de wereld hoogste kunstmatige golven, daarnaast hebben ze ook nog de grootste surfmogelijkheid (in termen van capaciteit) ter wereld. Bezoekers kunnen evenaren hoe het is wanneer er een vloedgolf komt met golven tot maar liefst 3 meter hoog, hierin kunnen tot 3000 mensen tegelijk plaats nemen. Chimelong Water Park heeft eveneens het grootste golfslagbad ter wereld. Naast de verschillende thrill slides heeft het park ook meer dan 50 faciliteiten voor gezinnen.

Het waterpark heeft onder andere een gigantische trechter slide, een reuzen boomerang slide, een tol slides, speed slides, tornado slides en gigantisch veel andere familie slides. De Master Blaster van het park heeft de International Tourism Industry’s award gewonnen voor beste water attractie ter wereld. Tot slot is er ook nog een subtropisch bad met een temperatuur van 42 graden Celsius.

 

 

Algemene cijfers:

In 2017 mochten de 20 meest succesvolle waterparken ter wereld samen 30.155.000 bezoekers ontvangen. Dat waren er 1,6% meer dan in 2016. Hiermee wordt de algemene groei binnen de waterparken bevestigd en wordt zodoende de stijgende trend verdergezet.

Volcano Bay was de sterkste nieuwkomer en pakte in haar openingsjaar meteen de 6de plaats, hierdoor tuimelt Ocean World uit Zuid-Korea uit de top 10. Het Kaifeng Yinji Water Park, gelegen in China, is de sterkste stijger in de top 20. Het park gaat van 890.000 bezoekers in 2016 naar 1.300.000 bezoekers in 2017, een stijging van maar liefst 46,1%, goed voor een 13de plaats.

Wuhu Fantawild Water Park gelegen in Wuhu in China blijft ook fel groeien. Het park mocht in het afgelopen jaar 1.204.000 bezoekers ontvangen en scoort daarmee 17,6% beter dan in 2016. Vorig jaar kwam het park net de top 20 binnen met een stijging van 46%, nu stijgt het park verder door naar de 17de plaats.

 

Europese waterparken:

Maar ook de Europese waterparken deden het in 2017 enorm goed. Therme Erding in Duitsland is en blijft het best bezochte waterpark van Europa en kreeg vorig jaar 1.320.000 bezoekers over de vloer, een stijging van alweer 6,0%. Op de wereldranglijst schuift het park een plaats op naar de 12de plaats.

Aquapalace in Praag zag haar bezoekers met 18,8% stijgen in het afgelopen jaar en behaalt zo 1.215.000 bezoekers. Siam Park, op het Spaanse eiland Tenerife kreeg 13,7% meer bezoekers over de vloer en klokt zo af op 1.209.000 bezoekers. Beide parken komen zo de top 20 binnen met deze goede resultaten.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 18 mei 2018 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2017 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.