Doventolk vertaalt musical live voor bezoekers bij Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo start zaterdag 25 augustus 2018 in samenwerking met Van Hoorne Entertainment een experiment waarbij een tolk voor doven en slechthorenden de vijf musicalshows van die dag live vertaalt. In Nederland zijn naar schatting 10.000-13.000 doven of zwaar slechthorenden, terwijl uit onderzoek blijkt dat 1 op de 12 Nederlanders niet alles goed kan horen. Bij een geslaagde test overweegt het Arnhemse dierenpark volgend jaar regelmatig een tolk in te zetten.

 

 

Toegankelijk voor zoveel mogelijk bezoekers

Uit onderzoek blijkt dat 1,3 miljoen Nederlanders niet alles goed kunnen horen, terwijl naar schatting 10.000 tot 13.000 mensen doof of zwaar slechthorend zijn. Burgers’ Zoo presenteert van zaterdag 7 juli tot en met zondag 26 augustus 2018 dagelijks vijf shows van Zoë & Silos: de Desert Musical. Het dierenpark streeft ernaar dat deze musicalshows toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk aantal bezoekers.

 

Significant educatief effect

Het is het derde jaar op rij dat het Arnhemse dierenpark aan zijn bezoekers een educatieve musical in de zomerperiode aanbiedt. Elk jaar kent de musical een ander thema dat inspeelt op één van de themagebieden van Burgers’ Zoo. Jaarlijks neemt het dierenpark een onderzoek aan de musicalbezoekers af om de waardering voor de show te testen en de vraag of gasten ook daadwerkelijk iets hebben geleerd over de dieren en de natuur. In 2016 vond het onderzoek onder 103 musicalbezoekers plaats: de gemiddelde waardering was een 8,7, terwijl 74,75% aangaf ook daadwerkelijk iets geleerd te hebben. In 2017 gaven 101 musicalbezoekers een gemiddeld cijfer van een 8,5, terwijl 85% van de respondenten aangaf daadwerkelijk iets geleerd te hebben. Het onderzoek van 2018 vindt binnenkort plaats.

 

Vergroting kennis en beleving themagebieden

In 2016 was de eerste musical Deep Ocean Monsters geïnspireerd op Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrif van acht miljoen liter water. In 2017 stonden Burgers’ Mangrove en het natuurbehoudswerk van Burgers’ Zoo in Belize centraal tijdens Zoë & Silos: de Mangrove Musical. In 2018 richt het Arnhemse dierenpark extra aandacht op de flora en fauna van Burgers’ Desert, de rotswoestijn van Arizona, in Zoë & Silos: de Desert Musical.