De geschiedenis van: Nigloland

Het Franse pretpark Nigloland is gelegen in Dolancourt,departement Aube, te Franrijk. Dit park werd in 1987 opgericht door de broers Patrice en Philippe Gélis. De naam van het park komt voort van het Roma woord voor egel.

Het park werd onderverdeeld in meerdere zones, zoals: een Canadese stad, een Rock & Roll dorp, een Zwitsers dorp en een Franse stad.

 

Geschiedenis

 

De eerste jaren

Op 13 juni 1987 openden de broers en voormalig foorkramers, Patrice en Philippe Gélis, het pretpark Nigloland.  Deze naam vloeide voort uit het woordje Niglo, dat in de Roma taal staat voor egel. Deze egel werd ook de mascotte van het park.

Het park ontstond op een domein van 18 hectare groot en bevatte een tiental attracties, een restaurant en een pannenkoekenhuis. Men kon in de eerste jaren ongeveer 100.000 bezoekers ontvangen.

Onder de tien oorspronkelijke attracties bevonden zich voornamelijk kleine attracties zoals: het boottochtje Adventure Jungle, het oldtimerritje Les Tacots, paardjesbaan La Chevauchée Fantastique, de parktrein, een minigolf terrein en een grote carrousel.

In 1988 kwam de eerste achtbaan naar het park.  Bayern Express, gebouwd door Soquet, bleef in het park tot 1993. Toen werd ze verkocht aan een park in Maleisië. In dat jaar opende ook het schommelschip Le Galion Pirate.

In 1989 opende alweer een nieuwe attractie met Rivière Canadienne, een boomstamattractie gebouwd door Mack Rides

 

De jaren 1990: het park is een succes en blijft investeren in nieuwigheden

 

1990: Circuit De Nigloland wordt geopend. Bij deze auto rondrit rijd je zelf met een door benzine aangedreven wagentje. Deze werd geleverd door Mack Rides, een bouwer waarmee het park een goede band zou opbouwen en meerdere attracties van zal aankopen. Verder opende de snelle rups Les Caravelles de Jacques Cartier.

 

1991: In dit jaar werd het Canadese dorp ingehuldigd. Dit dorp kreeg typische gebouwtjes, waarin een souvenirshop, horecapunten en een show kwamen.

1992: In dit jaar opende het park haar tweede achtbaan met Train De La Mine. Het betreft een Powered Coaster van Mack Rides. Deze achtbaan kruist meermaals de boomstamattractie.

 

1993: Het dorpje ‘Village Merveilleux’ werd geopend. In dit pittoreske themagebied openden enkele attracties als: P’tit Poucet, een theekopjes attractie voor de kinderen, met bakjes in de vorm van eikels. La Rivière Enchantée, een bootvaart zoals we die kennen van Bobbejaanland met ‘Bootvaart’.

 

1994: Er werd afscheid genomen van de achtbaan Bayern Express, omdat deze te veel geluidsoverlast veroorzaakte voor de buurtbewoners.In dit jaar opende ook het gigantische spookhuis Manoir Hanté en een familie attractie met Les Montgolfières. Deze laatste werd overgekocht van La Toison d’Or, een park dat failliet ging een jaar eerder.

 

1995: Het park investeert in een nieuwe achtbaan. Bobsleigh werd gekocht van een kermisreiziger, die er mee over de Zwitserse kermissen trok. Deze achtbaan kreeg een prachtig thema. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouw door Schwarzkopf en zal naar verluidt in 2018 het park verlaten. Ze zal verhuizen naar het Franse park Parc de la Vallée.

 

1996: Dit jaar werd de trapmonorail Dragons Volants geopend. Hierdoor krijgt men een mooi overzicht van het park.

1997: Het park investeert in nieuwigheden voor de kinderen. Zo opende de kinderachtbaan La Chenille, een Big Apple achtbaan, gebouwd door het Italiaanse Pinfari.  Verder opende de attractie Les Hérissons de la Forêt Magique, een rondritje met egeltjes.  De attracties kwamen samen met een horecapunt te liggen op de locatie waar voorheen de achtbaan Bayern Express stond.

 

1998: Na bijna een jaar bouwen opent het park de achtbaan Spatiale Experience. Deze achtbaan kreeg een ruimtethema en is volledig indoor. De achtbaan is uniek te noemen en werd gebouwd door Mack Rides.

 

1999: La Nationale 66 werd geopend, een rondritje voor kinderen in een typische Amerikaanse truck.

 

De jaren 2000: het park blijft uitbreiden

 

2000: In dit jaar opende de afgewerkte Rock & Roll zone rond de achtbaan Spatiale Experience. In deze zone verscheen een gebouw met een horecapunt en spelletjes.  Verder werd in deze zone de octopuss attractie Le Juke Box geopend, eentje afkomstig van Schwarzkopf.

 

2001: Het Rock & Roll gebied krijgt nog kinderbotsauto’s, genaamd Hollywood Boulevard.

2002: Er werd opnieuw een achtbaan geopend in het Rock & Roll gebied met Bat Coaster. Deze hangende achtbaan, gebouwd door Pinfari, zou maar tijdelijk blijven en verhuisde in 2006 naar het Franse Antibesland. Daar zou ze blijven staan tot 2008 en verhuisde dan naar verluidt naar Dubai.

 

2004: King of Mississippi vaarde voor het eerst over de rivier in het Canadese gebied.

2005: Het park investeert vijf miljoen euro in haar hotel. Op deze manier kunnen de bezoekers overnachten bij het park na hun bezoekje.

2006: Dit jaar opende Le Grizzli, een Disk’O coaster van Zamperla. Deze was de eerste die opende in Europa, maar ondertussen kennen we dit type ook in ons land met De Grote Golf in Plopsaland De Panne.

 

2007: Het park viert haar twintigste verjaardag met de komst van twee nieuwe attracties, La ronde Des Canards en Le Schlitt Express. De eerste is een draaimolen met eendjes op het water in het Zwitserse dorpje. Maar het is de tweede, Le Schlitt Express, die het meeste aandacht kreeg. Dit is namelijk opnieuw een achtbaan, gebouwd door Mack Rides. De achtbaan is van het type Wilde Muis, maar is een spiegelbeeld van de variant, waarbij de lifthill langs links zit.

 

2008: Het Zwitserse dorp werd verder afgewerkt en officieel ingehuldigd. Dit dorpje wordt getypeerd door typische houten gebouwtjes.  Verder kwam de rondrit Ferme d’Antonin in het gebied, een rit op grote tractors doorheen een boerderij.

 

2009: Een grote attractie opent in het park, deze biedt een uitzicht over het ganse park, maar is ook al van ver te zien. Gerstlauer leverde namelijk het 50 meter hoge reuzenrad La Grande Roue de Munich.

 

De jaren 2010: nieuwe attracties worden groter en spectaculairder

 

2010: Het Zwitsers gebied krijgt er een nieuwe attractie bij met de zweefmolen Apple Flight.

 

2012: Om de thrillseekers te plezieren bouwde het park een spectaculaire attractie met Air Meeting. Dit is een Sky Fly attractie gebouwd door Gerstlauer, waarbij je zelf kan beslissen hoe vaak je overkop gaat.

 

Voor de kleinsten opende in het Rock & Roll gebied een kindermolen met Route De L’Essence. Deze molen is een klassieker en werd door het park volledig gerenoveerd.

2013: Dit jaar werd een van de oudste attracties van het park volledig gerenoveerd. Adventure Jungle werd omgedoopt tot Africa Cruise. Tijdens het boottochtje kom je nu Afrikaanse dieren tegen.

 

2014: Dit jaar tekent de komst van de grootse achtbaan in de geschiedenis van het park. Met Alpina Blitz bouwde het park een mega lite coaster van Mack Rides, die geïnspireerd werd op de Intamin achtbaan Piraten uit Djurs Sommerland in Denemarken.

 

2016: Het park opent een middeleeuws kasteel, waarin twee vrijevaltorens gebouwd werden. De grootste is Donjon de L’Extrême, een 100 meter hoge vrijevaltoren, voor de echte durvers die een val zullen maken tegen 100 km/h. Deze werd geleverd door het Australische bedrijf Funtime. Ook opende Tour des Petits Fantômes, een vrijevaltorentje voor de kleinste bezoekers. Het torentje werd gebouwd door Zierer en is 11 meter hoog.

 

Toekomst

Voor 2017 lekte het nieuws uit dat de achtbaan Bobsleigh het park zal verlaten en verhuizen naar een ander Frans park, op een aankondiging voor de vervanger is het momenteel nog wachten.

 

Bronnen: Nigloland, Niglo-World, Wikipedia

Foto’s: Bob Van Dyck, Bert Van Den Brande, Benjamin Hellinckx