Unieke kermisattractie in brand gestoken: Exploitant alles kwijt

Er heeft zich afgelopen nacht een groot drama afgespeeld in het Nederlandse Uden. Vandalen staken er omstreeks half vier vannacht vier vrachtwagens van de unieke kermisattractie Encounter in brand. De Encounter is van de Duitse exploitant Karl Häsler en moest de topattractie zijn van de Megakermis in Uden, die volgende week vrijdag van start gaat.

 

Pyromanen staken in de nacht van 5 op 6 juli rond 3:30 uur vier vrachtwagens in brand, waarop de Encounter opgeslagen stond. Het vuur ging hoog de lucht in en verwoestte de attractie compleet. Niets blijft nog over van deze unieke ervaring. De brandweer heeft twee flessen en een jerrycan met daarin een brandbare vloeistof gevonden, die gebruikt werden om de brand te stichten.

 

De Encounter werd in 1992 gebouwd door Karl Häsler zelf en reisde vroeger rond onder de naam Sensorium. De attractie nam een oppervlakte in beslag van 21 op 24 op 46 meter. Maximum 82 personen konden tegelijkertijd de unieke ervaring beleven. Tussen 1992 en 2006 reisde Sensorium onder Häsler rond op de Duitse kermissen. In 2007 werd de attractie verkocht aan de Spaanse exploitant Beral, die ermee reisde tot 2008. Daarna kwam Sensorium opnieuw in handen van Häsler, bleef de attractie 5 jaar lang in opslag en werd deze compleet vernieuwd. Op het Oktoberfest van 2014 ging de vernieuwde attractie, onder de nieuwe naam Encounter, in première.

De Encounter was een soort modern spookhuis dat je meenam in een uniek experiment. De simulator werd aangevuld met verschillende speciale effecten. Er waren verschillende acteurs die de bezoekers de stuipen op het lijf jaagden.

 

Karl Häsler barstte in tranen uit toen hij merkte dat zijn levenswerk compleet verwoest was. Voor de man is het een waar drama. Niet alleen ziet hij zijn inkomsten op de kermis in Uden in rook opgaan, ook bij alle komende kermissen kan hij zijn attractie niet opzetten. “De decoratie kan ik nog opnieuw maken, maar het hart van de attractie is compleet vernield, ik ben alles kwijt”, vertelt hij in tranen aan Omroep Brabant.

 

 

Bronnen: omroepbrabant, polypweb