Top 10 oudste stalen achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke stalen achtbaan de oudste is in de wereld? Altijd al willen weten wanneer die gebouwd is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de oudste 10 nog werkende stalen achtbanen in de wereld.

 

#10: Jet Coaster – Misaki Park (1957)

Jet Coaster werd geopend in het Japanse pretpark Misaki Park gelegen in de stad Osaka. De achtbaan werd in 1957 gebouwd door het bedrijf Meiwa. Tijdens de rit van 2 minuten krijgen de bezoekers het gevoel van in een op hol geslagen trein te zitten. Jet Coaster maakt goed gebruik van het terrein.

 

#9: Little Dipper – Midway Park (1956)

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Midway Park gelegen in New York. De achtbaan werd gebouwd in 1956 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein die 3 karretjes heeft, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen.

 

#8: Wild Chipmunk – Lakeside Amusement Park (1955)

Wild Chipmunk werd geopend in het Amerikaanse pretpark Lakeside Amusement Park gelegen in Denver in de Amerikaanse staat Colorado. De achtbaan werd gebouwd in 1955 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Miler Manufacturing. Wild Chipmunk heeft een hoogte van 12,5 meter en behaalt tijdens de rit van 350,5 meter een snelheid van 33,8 km/u. De achtbaan was een van de eerste stalen Wilde Muizen die gebouwd werden. De karretjes zijn heel smal en er kunnen slechts 2 personen in elk karretje.

 

#7: Roller Coaster – Hanayashiki (1953)

Roller Coaster werd gebouwd in 1953 door de Japanse achtbaanbouwer Togo in het pretpark Hanayashiki gelegen in Tokio (Japan). De achtbaan is 11 meter hoog en heeft een lengte van 234 meter. De steilste drop heeft een hoek van 40° en een ritje duurt anderhalve minuut. Roller Coaster is gebouwd op een gebouw. Roller Coaster is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Azië.

 

#6-4: Little Dipper – Memphis Kiddie Park, Little Dipper – Quassy Amusement Park & Bobsleds – Seabreeze (1952)

Little Dipper in Memphis Kiddie Park, Little Dipper in Quassy Amusement Park en Bobsleds in Seabreeze zijn alle drie geopend in 1952.

 

Little Dipper – Memphis Kiddie Park:

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Memphis Kiddie Park gelegen in Cleveland in de staat Ohio. De achtbaan werd gebouwd in 1952 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen.

 

Little Dipper – Quassy Amusement Park:

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Quassy Amusement Park gelegen in Middlebury in de staat Connecticut. De achtbaan werd gebouwd in 1952 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen.

 

Bobsleds – Seabreeze:

Bobsleds werd geopend in 1952 in het Amerikaanse pretpark Seabreeze gelegen in Rochester in de staat New York. De achtbaan heeft een snelheid van 37 km/u en is maximaal 9,4 meter hoog. Bobsleds heeft een lengte van 378 meter en werd ontworpen door George W. Long. De achtbaan was oorspronkelijk gebouwd als een houtenterreinachtbaan, maar werd in 1968 omgevormd naar een hybride achtbaan. De bovenste laag van de constructie werd toegevoegd en de houten track werd veranderd naar een stalen track. Het is de track die bepaalt of een achtbaan een houten of een stalen achtbaan is. Hierdoor veranderde de achtbaan van een houten naar een stalen achtbaan.

 

#3: Little Dipper – Conneaut Lake Park (1950)

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Conneaut Lake Park gelegen in Conneaut Lake in de staat Pennsylvania. De achtbaan werd gebouwd in 1950 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen. Little Dipper is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Amerika.

 

#2: Rodelbaan – De Waarbeek (1930)

We nemen even een gigantische sprong en gaan maar liefst 20 jaar dieper terug in de tijd. De achtbaan Rodelbaan werd in 1930 gebouwd in het Nederlandse pretpark De Waarbeek gelegen nabij Hengelo. De achtbaan is 4 meter hoog en werd gebouwd door het park zelf. Dit is de oudste nog werkende stalen achtbaan in de wereld met klassieke stalen rails.

 

#1: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo (1928)

De stalen achtbaan Montaña Suiza werd in 1928 gebouwd in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones Monte Igueldo. De achtbaan werd gebouwd door Heidrich en behaalt een snelheid van 50 km/u. Montaña Suiza heeft een lengte van 400 meter en een ritje duurt anderhalve minuut. De achtbaan heeft geen klassieke rails maar is zogenaamd “Side Friction” gebouwd.

 

 

De toekomst:

Zolang er geen achtbanen worden afgebroken, zal deze lijst er hetzelfde blijven uitzien. Momenteel zijn er geen plannen om een van deze achtbanen te sluiten.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.