Broedende renkoekoeken belonen vindingrijke verzorgers bij Burgers’ Zoo

Met geduld en creativiteit zijn de dierverzorgers en biologen van Koninklijke Burgers’ Zoo erin geslaagd om een koppel renkoekoeken zelf drie jongen te laten grootbrengen. Natuurbroed bij deze vogelsoort is zeldzaam in dierenparken, waarvan in totaal slechts 26 dieren in de Europese dierentuinen leven. Dinsdagochtend 3 juli hebben de jonge vogels voor het eerst het nest verlaten en hebben de dierverzorgers veren verzameld voor geslachtsbepaling. Het Arnhemse dierenpark behaalde het natuurbroedsucces voor het eerst sinds veertien jaar in de eigen geschiedenis door tegelijkertijd op drie verschillende borden te schaken. 

 

 

Renkoekoeken verspreid over drie verschillende verblijven

De renkoekoek is een belangrijke vogelsoort in het educatieve verhaal dat Burgers’ Zoo de bezoekers wil vertellen in de Desert, de rotswoestijn van Arizona en het noorden van Mexico. Deze charismatische loopvogel die symbool stond voor de populaire tekenfilmfiguur van Looney Tunes gaat namelijk heel efficiënt met energie om; een belangrijke voorwaarde om te kunnen overleven in de woestijn. Het Arnhemse dierenpark heeft de taak op zich genomen om het Europese fokprogramma voor deze vogelsoort te monitoren. De zes Arnhemse renkoekoeken zijn strategisch verdeeld over drie verschillende verblijven in het dierenpark: twee koppels en twee mannen samen.

 

Eén bijzonder hoopgevend paar

Vanuit de dierentuin van Berlijn ontving Burgers’ Zoo een renkoekoekvrouwtje dat als natuurbroed was groot gekomen. Een bijzondere buitenkans; want vogels die door middel van handopfok zijn grootgebracht, hebben later namelijk vaak moeite om op de natuurlijke wijze zelf jongen groot te brengen. Vanuit Cotswold in Engeland kwam een man die daar eerder samen met een vrouwtje erin was geslaagd om een jong uit te broeden en tien dagen in leven te houden. Vanaf de allereerst dag hadden beide vogels een klik en al op de tweede dag werden er eieren gelegd. Dierverzorgers plaatsten dit meest hoopgevende koppel in de moderne kweekruimte achter de schermen. 

 

Broedende mannen ontdekken onbevruchte eieren

Bij renkoekoeken broeden zowel de vrouwen als de mannen. Ze wisselen elkaar daarbij regelmatig af. Het koppel in de Desert legde intussen weliswaar ook eieren, maar er kwamen telkens geen jongen uit. De twee mannen voor de schermen op de vogelafdeling leken zeer tot broeden bereid, maar konden samen uiteraard geen eieren leggen. Zodra de dierverzorgers de eieren van het Desert-koppel aan de twee mannen aanboden, werd er direct enthousiast gebroed. Na verloop van tijd kon hierdoor worden aangetoond dat de eieren helaas onbevrucht waren. Om de komende jaren ook in de Desert kans te houden op natuurbroed, overwegen de biologen en dierverzorgers om in de nabije toekomst met één van de huidige jongen een nieuw fokpaar samen te stellen. Mogelijk ontvangt Burgers’ Zoo binnenkort renkoekoekeieren uit Diergaarde Blijdorp, waar de vogels wel eieren leggen, maar ze helaas niet uitbroeden. Als deze eieren bevrucht zijn, hoopt het Arnhemse dierenpark dat de twee mannen in Burgers’ Zoo erin slagen om met succes de eieren uit te broeden. 

 

De kroon op al het werk!

Dinsdagochtend 3 juli 2018 in de vroege ochtend bleken de drie jonge renkoekoeken op het punt te staan om op eigen houtje het nest te verlaten. Het ouderpaar blijkt deze ochtend bovendien weer drie nieuwe eieren te hebben gelegd. De dierverzorgers hebben snel van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jongen te ringen en enkele veren te verzamelen voor de geslachtsbepaling. Na het uitvliegen zullen de vogels immers een stuk minder makkelijk te pakken zijn. Uit de eerste inspectie van de dierverzorgers bleek bovendien dat de jonge renkoekoeken een kerngezonde indruk maken. Het Europese fokprogramma is weer drie zeer belangrijke natuurbroed-renkoekoeken rijker.