Zoo Planckendael ringt haar ooievaarskuikens

In mei legt iedere vogel een ei, maar in juni krijgt iedere vogel een ring. Dat laatste is alvast een zekerheid voor de ooievaarskuikens die zo’n vijf weken oud zijn en die geboren werden in Zoo Planckendael.

 

Naar jaarlijkse traditie worden in het Mechelse dierenpark Zoo Planckendael rond deze tijd alle ooievaarskuikens geringd. De verzorgers mogen alvast geen hoogtevrees lijden. Met behulp van een hoogtewerker gaan ze tot wel twaalf meter de hoogte in om de kuikens te voorzien van hun paspoort. Wij, de Themeparkfreaks, hielpen hen alvast een handje.  

 

Dit jaar werden er 66 ooievaarsnesten geteld. In ieder nest kunnen drie tot vijf eieren uitgebroed worden.  In de eerste 26 nesten die geteld werden waren er al maar liefst 76 jongen aanwezig. Met wel 66 nesten te gaan hoopt Zoo Planckendael om een nieuw record neer te zetten. De laatste jaren brak Planckendael record na record met 86 jongen in 54 nesten in 2014 en 96 jongen in 2015. In 2016 werden er 57 nesten geteld, maar door het kille en natte voorjaar eindigde de teller op slechts 62 kuikens. In 2017 werden er 64 nesten geteld.

 

In de jaren ’90 is Zoo Planckendael begonnen met het helpen van deze diersoort om te kunnen overleven in West-Europa. Ze lieten hiervoor enkele koppeltjes broeden in het park. De nakomelingen volgden de natuurlijke trekroutes, richting Spanje of West-Afrika, en kwamen jaarlijks terug naar het dierenpark. De Planckendaelgroep is zo van zes ooievaars uitgebreid naar een ware kolonie van meer dan 128 exemplaren. De dieren overwinteren nog steeds in de zuiderse oorden, maar het zijn vooral de oudere ooievaars die niet steeds terugkeren. Ze maken tenslotte de oversteek niet meer om te gaan broeden of ze hebben aldaar een vast stekje gevonden om te overleven.

 

De ooievaarsnesten liggen verspreid over het hele domein van Planckendael en kennen ieder een diameter van een flinke anderhalve meter. Ze liggen hoog in de boomkruinen of de speciaal voorziene nestplatformen.

 

Het lijkt wel een heuse babyboom in Zoo Planckendael. Op zondag 10 juni beviel de moedergiraf Barbie nog van een flinke zoon Twiga. Ook de Aziatische olifantenkudde mocht tijdens het afgelopen half jaar drie welpen verwelkomen.

 

 

Bron: Planckendael.be