Netgiraffe geboren in ARTIS

Netgiraffe geboren in ARTIS

 

In ARTIS is vrijdagmiddag een netgiraffe geboren. ‘s Morgens staken de voorpoten van het veulen al naar buiten. De merrie is een ervaren moeder: het is haar zesde veulen. Deze bevalling duurde langer dan de voorgaande. Tijdens het persen was het neusje van het veulen soms al zichtbaar, om dan weer terug te trekken. Om 15.15 uur kwam het veulen ter wereld. Het veulen is een hengst. Hij heeft gedronken bij de moeder, en zijn eerste plas gedaan. Dit is altijd een bewijs dat er voldoende vocht opgenomen is.

 

Om de giraffen rust te geven, bleven ze de eerste dagen nog binnen in de giraffenstal. De kudde in ARTIS bestaat nu uit negen netgiraffen. De netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) kent een draagtijd van ongeveer vijftien maanden. Ze komen in Afrika voor ten zuiden van de Sahara op de begroeide savanne. Volgens de rode lijst van IUCN, de internationale natuurbeschermingsunie, is de netgiraffe een kwetsbare diersoort. In de afgelopen 25 jaar is het aantal netgiraffen in het wild met 80% afgenomen.

 

 

Rechtopstaand

Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de merrie het veulen rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het veulen een val van bijna twee meter. Tijdens deze val draait het veulen zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar. Deze hengst stond na drie kwartier wijdbeens op de poten. Het is belangrijk dat het veulen binnen 24 uur na de geboorte drinkt. In de eerste melk, de biest, zitten belangrijke micro-organismen die het afweersysteem op gang brengen. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

 

Hoogste landdieren

De giraffe is met zijn hoge poten en lange nek het hoogste landdier op aarde. Een giraffe heeft net als de meeste andere zoogdieren (waaronder de mens) zeven nekwervels. De wervels zijn wel een stuk langer dan bij andere dieren, en speciale kogelgewrichten zorgen voor flexibiliteit in de nek. De giraffen in ARTIS zijn netgiraffen. Deze ondersoort is te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe.