Flamingo’s en babyneushoorn buiten te zien bij Burgers’ Zoo

Goed nieuws voor het gevogelte in de Nederlandse dierenparken. Sinds 13 april 2018 werd de ophokplicht opgegeven in Nederland, dat meldt de Nederlandse rijksoverheid. De flamingo’s in Burgers’ Zoo zijn terug in buitenlucht sinds januari 2018. Het dierenpark deelde een filmpje op Facebook.

 

Sinds januari 2018 gold er in Nederland een landelijke ophokplicht wegens de vogelgriep. De Nederlandse rijksoverheid meldt dat de ophokplicht ingetrokken wordt op 13 april 2018. “Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn”, klinkt het.

Goed nieuws voor de Nederlandse dierentuinen dus, alle vogels mogen terug in de buitenlucht en hoeven niet meer afgeschermd worden van de bezoekers of binnengehouden worden.

Ook in Burgers’ Zoo is er genot bij de flamingo’s. De roze vogels werden terug in de buitenlucht gelaten en namen onmiddellijk een uitgebreid bad. De zoo in Arnhem deelde een ludiek filmpje van de eerste momenten van de flamingo’s in buitenlucht.

 

 

1,5 maand oud breedlipneushoorntje maakt voor het eerst kennis met giraffen, zebra’s en antilopen op de savannevlakte van Burgers’ Safari

 

Op donderdag 1 maart 2018 waren honderden kijkers via de webcam live getuige van de geboorte van een kerngezond breedlipneushoornvrouwtje in Koninklijke Burgers’ Zoo. Anderhalve maand later, op vrijdagochtend 13 april, maakt de kleine dikhuid voor de eerste keer kennis met haar dierlijke medebewoners van de Oost-Afrikaanse savanne. Giraffen, zebra’s en antilopen nemen nieuwsgierig een kijkje bij de nieuwkomer. De introductie is altijd een spannend moment, ondanks de imposante verschijning van haar circa tweeduizend kilo zware moeder die als bodyguard nauwelijks van haar zijde zal wijken. Tot dit moment verbleef het neushoorntje met haar moeder overdag in een groot buitenverblijf achter de schermen. Op vrijdag 13 april stopt Burgers’ Zoo ook met de livestream vanuit de neushoornstal.

 

 

Een introductie blijft altijd een spannend moment

Burgers’ Zoo heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met introducties van jonge neushoorns op de savannevlakte bij andere diersoorten als giraffen, zebra’s en antilopen. Ondanks het feit dat de jonge neushoorn nu richting de honderd kilo weegt en de circa tweeduizend kilo zware moeder nauwlettend een oogje in het zeil houdt, kan de introductie met de andere diersoorten tot plaagstootjes en schijnaanvallen over en weer leiden. In uitzonderlijke gevallen kunnen zelfs trappen worden uitgedeeld, of charges met de neushoornhoorns als geducht wapen worden uitgevoerd. Meestal ontstaat er na wat initiële opwinding over en weer een situatie van status quo, waarna alle diersoorten overgaan tot de orde van de dag. Elke introductie staat echter op zichzelf en dieren zijn nooit volledig voorspelbaar. Ondanks alle ervaring vormt de introductie dus altijd een spannend moment.