Achtbaanfabrikant Vekoma in Japanse handen

Vekoma, de achtbaanfabrikant uit Nederland, wordt overgenomen door het Japanse Sansei Technologies. Het Japans bedrijf neemt Vekoma over voor 100% van de aandelen. Dat meldt het bedrijf.

 

De overname van Sansei Technologies zal weinig invloed hebben op Vekoma. Makoto Nakagawa, de directeur van Sansei, zal plaats nemen in de raad van commissarissen van Vekoma. Op het gebied van strategie, vestigingsplaats, aansturing en arbeidsvoorwaarden zal niets gewijzigd worden.

Maar liefst driehonderd medewerkers zijn aan de slag bij Vekoma. Het bedrijf werft naam en faam door de bekende boomerang-achtbanen die je op veel plaatsen kan terugvinden, zoals in Bellewaerde, Walibi Belgium en Walibi Holland. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor de productie van onder meer de Python en Vogelrok in de Efteling, Vampire, Loup-Garou en Calamity Mine in Walibi Belgium en de Condor, Robin Hood en Xpress in Walibi Holland. Ook het langste achtbaantreintje ter wereld, dat gevestigd staat in Bobbejaanland onder de naam Revolution, en de kinderachtbaan Rollerskater in Plopsaland De Panne komen uit de stal van Vekoma.

Vekoma en Sansei Technologies zijn belangrijke leveranciers voor de Disneyparken. Het Japanse bedrijf heeft attracties ontwikkeld voor Tokyo Disneyland, Disneyland Anaheim, Hong Kong Disneyland, Disneyland Paris, Disney’s California Adventure en The Magic Kingdom met een omnimover systeem, een systeem waar karretjes achter elkaar vast hangen en 360 graden om hun as kunnen draaien. Bekende attracties hiervan zijn ‘The Little Mermaid: Ariel’s Undersea Adventure’ en de Buzz Lightyear-attracties. Vekoma leverde voor Disney onder meer Big Thunder Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster en Space Mountain.

Voor hoeveel Vekoma overgekocht is door het Japanse Sansei Technologies wil een woordvoerder van Vekoma niet bekendmaken.

 

 

Bron: NU.nl