Top 10 snelste achtbanen van Frankrijk

De snelste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen al wel, maar hoe zit het met de snelle achtbanen van Frankrijk? We zochten het voor jullie uit en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Triops – Bagatelle (80,5 km/u)

Triops werd geopend in 2012 in Bagatelle. Deze attractie werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan behaalt een snelheid van 80,5 km/u en is 40 meter hoog. Het parcours van 309 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies waarbij de bezoekers twee keer doorheen gaan, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5 G. De treinen hangen onderaan de track.

 

#9: Alpina Blitz – Nigloland (83 km/u)

Alpina Blitz in Nigloland werd gebouwd in 2014 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 83 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens de rit van 719 meter wordt een kracht van 4.3 G behaald. Alpina Blitz was goed voor een investering van 8 miljoen euro.

 

#8: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (83,7 km/u)

Tonnerre de Zeus werd gebouwd in 1997 door de voormalige Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in Parc Astérix. De achtbaan behaalt een snelheid van 83,7 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus heeft een hoogte van 29,9 meter en een lengte van 1232,6 meter. Tijdens het parcours gaat de achtbaantrein door een tunnel en een helix van 572°.

 

#7: Yukon Quad – Le Pal (85 km/u)

Yukon Quad is de nieuwe achtbaan van 2018 voor Le Pal en is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u door middel van een dubbele Tire Propelled Launch (lancering door middel van banden). Yukon Quad is 1 kilometer lang en bezoekers zullen plaats nemen op treintjes in de vorm van Quads. Yukon Quad wordt de zelfde achtbaan als Juvelen in Djurs Sommerland. Hieronder vind je een video van Juvelen in Djurs Sommerland.

 

#6: OzIris – Parc Astérix (87 km/u)

OzIris in Parc Astérix werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 87 km/u en is 35 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop op deze Inverted Coaster. OzIris koste 20 miljoen euro, 12 miljoen voor de achtbaan zelf en 8 miljoen euro voor het thema rond de baan.

 

#5: Nid du Marsupilami – Parc Spirou (88,5 km/u)

Nid du Marsupilami is een van de drie achtbanen van het nieuwe Parc Spirou dat in 2018 opent. De achtbaan is gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Zierer en behaalt een snelheid van 88,5 km/u. Nid du Marsupilami is 602 meter lang en 29,9 meter hoog. De achtbaan kent een verticale lift hill met een verticale drop en tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. Nid du Marsupilami wordt de zelfde achtbaan als Impulse in Knoebels Amusement Park & Resort. Hieronder vind je een video van Impulse in Knoebels Amusement Park & Resort.

 

#4-3: Monster – Walygator Parc & Anaconda – Walygator Parc (90 km/u)

De achtbanen “Monster” en “Anaconda” in Walygator Parc behalen beiden een snelheid van 90 km/u en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Anaconda – Walygator Parc:

Anaconda werd gebouwd in 1989 in Walygator Parc door de Amerikaanse achtbaanbouwer William Cobb. De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 90 km/u en is 36 meter hoog. De totale achtbaan track heeft een lengte van 1200 meter, een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in Walygator Parc en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop.

 

#2: Goudurix – Parc Astérix (90,1 km/u)

Goudurix in Parc Astérix werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan behaalt een snelheid van 90,1 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter gaan de bezoekers 7 keer overkop. Toen de achtbaan opende evenaarde de Goudurix hiermee het wereld record inversies op een achtbaan. Goudurix bleef 6 jaar lang Europees recordhouder tot Dragon Khan in PortAventura Park het record verbrak.

 

#1: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney Studios Park (91,7 km/u)

Rock ‘n’ Roller Coaster werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walt Disney Studios Park gelegen in het Disneyland Paris Resort. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 91,7 km/u in 2,8 seconden. Rock ‘n’ Roller Coaster is volledig indoor gebouwd en is 24,4 meter hoog. Tijdens de rit van 1037,2 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De zitjes van de treinen zijn uitgerust met een onboard sound systeem.

 

 

De toekomst:

Dit jaar zijn er maar liefst 2 nieuwkomers in de top 10. Zowel Yukon Quad in Le Pal en Nid du Marsupilami in het nieuwe pretpark Parc Spirou komen binnen op een respectievelijke 7de en 5de plaats. Hierdoor vallen EqWalizer in Walibi Rhône-Alpes en Boomerang in Walibi Sud-Ouest uit de top 10.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van Wikipedia en de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.