Agoeti’s geboren in WILDLANDS

In de Monkey Market in Jungola in WILDLANDS is een tweeling Azara’s agoeti’s geboren. De twee kwamen vorige week ter wereld, het geslacht is nog niet bekend.

 

Het is de eerste worp van het paartje agoeti’s in Emmen, een diersoort die halverwege mei 2017 in WILDLANDS aankwam. Agoeti’s zijn ongeveer drie maanden drachtig. De jongen zijn bij geboorte al helemaal behaard en direct in staat om te lopen.

De Azara’s agoeti is een fors knaagdier uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Het dier is te herkennen aan een grote kop met een cavia-achtige snuit en dunne hertachtige poten. Overdag zijn ze actief op zoek naar eten, zoals noten en vruchten. Als ze daar teveel van hebben, begraven ze een voorraadje voor barre tijden. Ze leveren hierdoor een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van zaden (en dus aan de jonge aanwas van bos). Grappig detail: in Jungola zorgen olifanten hier ook voor, maar dan door middel van de onverteerde zaden in hun uitwerpselen!