Top 10 meeste achtbanen in een Europees pretpark

Ben jij ook een achtbaan fan? Hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in Europa de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

Omdat we 4 pretparken hebben die allemaal op een 8ste plaats staan, is de top 10 een top 11 geworden.

 

#11-8: Gardaland, Linnanmäki, PortAventura Park, Walibi Belgium & Plopsaland De Panne (8)

Het Spaanse PortAventura Park, het Italiaanse Gardaland, het Belgische Walibi Belgium en het Finse Linnanmäki hebben allemaal 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen een 8ste plaats.

 

 

PortAventura Park:

PortAventura Park is gelegen in de Spaanse provincie Tarragona en is een onderdeel van het PortAventura World Resort. De meest sensationele achtbaan van het park is Shambhala, een Hyper Coaster van B&M, die een drop heeft van 78 meter diep en daarbij een snelheid behaald van 134 km/u. De snelste achtbaan van het park is de gelanceerde achtbaan Furius Baco, met een snelheid van 135 km/u en de achtbaan die het meest overkop gaat, is Dragon Khan, waarbij de bezoekers door 8 inversies moeten. Hiernaast heb je nog een duellerende houten achtbaan Stampida en een aantal familieachtbanen.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 sneller gaan dan 100 km/u en 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. PortAventura heeft 3 houten achtbanen, 1 gelanceerde achtbaan en 2 achtbanen die overkop gaan. De oudste achtbanen werden gebouwd in 1995 (Dragon Khan en Diablo). De jongste achtbaan is Shambhala, die gebouwd werd in 2012.

 

Gardaland:

Gardaland is gelegen in de Italiaanse regio Veneto en ligt vlakbij het Gardameer. Een van de topattracties is de Wing Coaster Raptor van B&M, die zeer mooi gethematiseerd is. Daarnaast heb je ook nog de spectaculaire Dive Coaster (Oblivion – The Black Hole), een bizarre achtbaan waarbij de bezoekers lange tijd ondersteboven hangen (Sequoia Adventure) en een lange familieachtbaan (Mammut).

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaald van 100 km/u en 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In maar liefst 5 achtbanen ga je overkop en er is 1 achtbaan waar je een Virtual Reality ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan of gelanceerde achtbaan. De oudste achtbaan werd gebouwd in 1985 (Shaman) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2016 (Kung Fu Panda Master).

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is een nieuwkomer in de top 10 en is gelegen in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan, Psyké Underground, en de gelanceerde watercoaster, Pulsar, waarbij de bezoekers met een snelheid van 100 km/u in het water plonsen. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra). Dit jaar opent het park een nieuwe familieachtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides en ook voor 2019 en 2021 staan er nog nieuwe achtbanen op de planning.

In totaal heeft Walibi Belgium 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaald van meer dan 100 km/u en 5 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is de familieachtbaan die dit jaar zal openen voor het publiek.

 

Linnanmäki:

Linnanmäki is gelegen in de Finse hoofdstad Helsinki en is het oudste pretpark van het land. De achtbaan in het park met de meeste historische waarde, is ongetwijfeld de houten achtbaan, Vuoristorata, die gebouwd werd in 1951. De rollercoaster heeft drie treinen die bestuurd worden door een Brakeman. Een Brakeman is een persoon die meerijdt op de achtbaan en er voor zorgt dat de trein op tijd remt. Linnanmäki heeft ook twee speciale achtbanen, namelijk de 4D Coaster, Kirnu, waarbij de bakjes rond de horizontale as draaien en daardoor overkop gaan en Ukko, een bizarre achtbaan waarbij de lifthill pas eindigt in de helft van de eerste inversie waardoor de bezoekers heel traag overkop gaan.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, maar er is ook nog een twijfelgeval. Sommige achtbaanfans  rekenen het mee als een Inverted Powered Coaster en andere dan weer niet. Linnanmäki heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 1 achtbaan die sneller gaat dan 70 km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan en een achtbaan die een Virtual Reality ervaring kan aanbieden. In 2 achtbanen kan je overkop en er is ook nog een achtbaan waarbij je in het water eindigt. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Vuoristorata, die opende in 1951, de jongste achtbaan van het park is Ukko, die in 2011 opende voor het publiek.

 

 

#7-6: Heide Park & Flamingo Land (9)

Het Engelse Flamingo Land en het Duitse Heide Park hebben beiden 9 achtbanen in hun park staan en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Flamingo Land:

Flamingo Land is gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire en is een combinatie van een pretpark en dierentuin. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen, maar ook een heleboel achtbanen die gericht zijn op de allerkleinsten. Kumali is de grootste achtbaan van het park. Het is een Inverted Coaster van Vekoma die een snelheid behaald van 88,3 km/u en waarbij de bezoekers 4 keer overkop gaan. Velocity is een gelanceerde motorachtbaan, die een snelheid behaald van 86,9 km/u. Mumbo Jumbo is een El Loco coaster van S&S Sensei Technologies. Deze achtbaan heeft een spectaculaire drop van maar liefst 112° en is daarmee de achtbaan met de tweede steilste drop in Europa.

In totaal heeft Flamingo Land 9 achtbanen, waarvan er 4 gericht zijn op de durvers en 5 gericht zijn op kleine kinderen. Er zijn 8 achtbanen waar volwassenen in mogen. In 3 achtbanen ga je overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Dino Roller, die in 1988 geopend werd, de jongste achtbaan van het park is Hero, die in 2013 geopend werd.

 

Heide Park:

Heide Park is gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen en is het pretpark dat het meeste actie aanbied in Duitsland. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen zoals de hoogste houten achtbaan ter wereld Colossos, die een hoogte heeft van 60 meter, de Dive Coaster Krake, de Wing Coaster Flug der Dämonen en de gelanceerde achtbaan Desert Race.

In totaal heeft Heide Park 9 achtbanen waarvan er 6 voor de durvers zijn en 3 voor families. Er zijn 4 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. In 4 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. Heide Park heeft ook 1 houten achtbaan en een zeldzame Bobslee achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Looping Coaster Big Loop, die geopend werd in 1983 en de jongste achtbaan van het park is de Wing Coaster, Flug der Dämonen, die opende in 2014.

 

 

#5: Alton Towers (10)

Alton Towers is gelegen in het Engelse graafschap Staffordshire en is gelegen rond de torens van het kasteel van Alton. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties zoals de Flying Coaster Galactica, waarbij de bezoekers het gevoel krijgen dat ze vliegen gedurende de rit. Het park bezit ook de intense Inverted Coaster Nemesis en de Dive Coaster Oblivion, waarbij de bezoekers 35 meter onder de grond duiken. De spectaculairste achtbaan van het park is de looping coaster, The Smiler, die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereldrecord in handen heeft. Dit jaar opent het park de eerste gelanceerde houten achtbaan van Europa.

In totaal heeft Alton Towers 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Het park heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen hoger dan 70 km/u. Het park heeft 2 gelanceerde achtbanen en 1 houten achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Runaway Mine Train ,die geopend werd in 1992 en de jongste achtbaan in het park is de houten gelanceerde achtbaan die dit jaar zal openen (2018).

 

 

#4-3: Blackpool Pleasure Beach & Energylandia (12)
Het Engelse Blackpool Pleasure Beach en het Poolse Energylandia hebben beide 12 achtbanen en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Blackpool Pleasure Beach:

Blackpool Pleasure Beach is gelegen in het Engelse graafschap Lancashire en is een pretpark met een hoge historische waarde. Het park bevat veel houten oude achtbanen en andere nostalgische attracties. De grootste achtbaan van het park is de Big One, een megacoaster van Arrow Dynamics, die een snelheid behaald van 119,1 km/u en bij opening de grootste van Europa was. Icon is de nieuwe achtbaan voor 2018 en is een multi launch coaster die verschillende keren overkop gaat. In de Inverted Coaster Infusion, ga je dan weer 5 keer overkop, terwijl je bij de houten achtbaan Grand National met elkaar in duel kan gaan. Steeplechase is de enige nog werkende achtbaan in de wereld waarbij bezoekers op 3 verschillende tracks tegen elkaar kunnen racen. Wild Mouse is dan weer de enige nog werkende houten wilde-muis in Europa maar deze werd compleet onverwacht afgebroken op het einde van het seizoen 2017.

In totaal heeft Blackpool Pleasure Beach 12 achtbanen waarvan er 8 in staal zijn en maar liefst 4 in hout. Tot en met 2017 had het park 5 houten achtbanen, het meeste ter wereld. Er is 1 achtbaan die een snelheid behaald van meer dan 100 km/u en er zijn 4 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. Het pretpark heeft 4 achtbanen die langer zijn dan 1000 meter en 2 attracties waarbij je tegen elkaar kan racen. Het park bevat 2 gelanceerde achtbanen en 3 achtbanen die overkop gaan. Blackpool Pleasure Beach heeft als enige pretpark in de wereld 4 nog werkende achtbanen die in 1935 gebouwd zijn of vroeger. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Big Dipper, die in 1923 geopend werd en de jongste achtbaan is de Icon, de nieuwe multi launch coaster, die dit jaar (2018) zal openen.

 

Energylanida:
Energylandia is gelegen in de Poolse provincie Malopolskie en is het snelst groeiende pretpark in Europa. Het pretpark zal dit jaar de grootste megacoaster van Europa openen, die een snelheid van 140 km/u zal halen en een drop krijgt van 81 meter diep. Het park opende in 2017 een watercoaster van 50 meter hoog die een snelheid behaald van 110 km/u. Daarnaast heeft Energylandia ook nog een Inverted Coaster van Vekoma en een gelanceerde achtbaan van diezelfde fabrikant.

In totaal heeft Energylandia 12 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 2 achtbanen waarbij de bezoekers onderaan de track hangen en 1 gelanceerde achtbaan. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 2014. Dit zijn de familieachtbanen Mars, Owocowy Ogród en Viking Roller Coaster. De jongste achtbaan van het park is de nieuwe megacoaster van Intamin die later dit jaar (2018) zal openen voor het publiek.

 

 

#2-1: Wiener Prater & Europa-Park (13)

Het Oostenrijkse Wiener Prater en het Duitse Europa-Park hebben beide 13 achtbanen en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Europa-Park:

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en richt zich op de volledige familie. Het park heeft verschillende spectaculaire attracties en ook verschillende attracties gericht op gezinnen en kinderen. In het pretpark worden er elke dag verschillende grote shows opgevoerd en momenteel is men bezig met de bouw van een groot waterpark. De grootste achtbaan van het park is de megacoaster Silver Star, die een snelheid behaald van 127 km/u en 73 meter hoog is. In de achtbaan Blue Fire kan je dan weer 4 keer overkop gaan en in de houten achtbaan Wodan raas je dan weer tegen 100 km/u door het parcours.

In totaal heeft het pretpark 13 achtbanen waarvan er 12 in staal en 1 in hout. Er zijn 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 7 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Het pretpark bevat 2 watercoasters en 3 achtbanen die een Virtual Reality ervaring aanbieden met in totaal 4 verschillende VR films. Er is 1 achtbaan die overkop gaat en ook 1 gelanceerde achtbaan. Europa-Park heeft 2 achtbanen die indoor zijn gebouwd en 1 Bobslee achtbaan. De oudste achtbaan van het pretpark is Alpenexpress Enzian, die geopend werd in 1984 en de jongste achtbaan van het park is Eurosat 2.0 die dit jaar (2018) zal openen voor het publiek en de oude Eurosat vervangt.

 
Wiener Prater:

Wiener Prater is gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het pretpark heeft geen vaste inkomprijs  zodat er dient betaald te worden per attractie. Het pretpark heeft vele familieachtbanen en een aantal thrill rides. Elke attractie in Wiener Prater wordt beheerd door een andere exploitant, daarom zijn er ook vele attracties die wisselen. De tijdelijke nieuwkomer voor dit jaar is de grootste mobiele achtbaan ter wereld. Deze achtbaan noemt Olympia Looping en gaat maar liefst 5 keer overkop. De spectaculairste vaste achtbaan van het park is de Boomerang Coaster waarbij de bezoekers 3 keer voorwaarts overkop gaan en 3 keer achterwaarts overkop gaan. Volare is een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers in de bakjes van de achtbaan moeten liggen. De attractie behaalt een snelheid van 50 km/u en gaat 2 keer overkop. Verder heeft het park nog de Megablitz, een familie achtbaan van Vekoma, die een snelheid behaald van 70 km/u en een verrassend leuke rit weggeeft.

In totaal heeft het park 12 vaste achtbanen in het assortiment zitten en 1 tijdelijke, waarvan er 4 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 3 achtbanen ga je overkop en het park heeft 2 houten achtbanen waarvan er eentje alleen is toegelaten voor de allerkleinste kinderen. Het pretpark heeft 3 wilde-muis achtbanen en 3 achtbanen met draaiende karretjes. Er zijn 3 achtbanen overdekt, waarvan er 2 een volledige rit in het donker hebben. De oudste nog werkende achtbaan van het pretpark is de houten kinderachtbaan Auto BergBahn, die geopend werd in 1948. De jongste vaste achtbaan van het park is de indoor spinning coaster, Maskerade, die opende in 2015. In 2016, 2017 en 2018 kwam er telkens een gastachtbaan naar het park, die er een aantal maanden verbleef en zo tijdelijk een 13de achtbaan voor het park vormde. In 2018 is het opnieuw de beurt van Olympia Looping.

 

Toekomst:

De lijst is de afgelopen jaren hard veranderd en zal ook in de toekomst nog hard veranderen. Er zijn maar liefst 6 pretparken in deze lijst die een nieuwe achtbaan krijgen dit jaar (2018) en er zijn ook nog een aantal andere projecten bekend voor de toekomst die de lijst zullen veranderen.

We hebben Europa-Park dat eind 2017 de achtbaan Eurosat heeft gesloten om in 2018 te vervangen door de nieuwe achtbaan Eurosat 2.0. Hiermee behouden ze hun aantal van 13 achtbanen. Wiener Prater opent dit jaar opnieuw een 13de achtbaan met Olympia Looping en zal zo opnieuw op een gedeelte 1ste plaats komen.

Energylandia is de sterkste groeier in de top 10. Het park opende in 2014 haar deuren en sindsdien kwamen er elk jaar verschillende nieuwe achtbanen bij. Voor 2018 staat al de 11de en 12de achtbaan op het programma. Blackpool Pleasure Beach zou met Icon haar 13de achtbaan openen en daarmee naar een gedeelte 1ste plaats stijgen, maar het park brak compleet onverwacht haar houten wilde muis achtbaan af en blijf zo op 12 achtbanen en een gedeelde steken en zakt daarmee van een gedeelde 2de plaats, naar een gedeelde 3de plaats.

Ook Alton Towers opent dit jaar een nieuwe achtbaan. Zij zullen met de houten achtbaan voor het eerst de 10 achtbanen bezitten waardoor er nu voor het eerst 5 pretparken in Europa zullen zijn die 10 of meer achtbanen hebben.

De nieuwkomer in deze lijst is Walibi Belgium, dat dit jaar hun 8ste achtbaan opent en zo ook de top 10 binnenkomt op een gedeelte 8ste plaats. Nu is deze plaats maar tijdelijk, want ook voor 2019 en 2021 staan er nog achtbanen gepland, waardoor het park zal opschuiven naar een gedeelte 5de plaats en tegen 2021 maar liefst 10 achtbanen zal bezitten.

In een verdere toekomst zullen er mogelijk nog meer nieuwe parken bijkomen. Phantasialand is momenteel bezig met de bouw van een 8ste achtbaan, de Flying Coaster met de werknaam F.L.Y., deze zal waarschijnlijk in 2019 openen. Walibi Holland heeft nu al 7 achtbanen en plant in 2019 nog een extra achtbaan waardoor het totaal op 8 zal komen. Ook Gröna Lund plant in de toekomst nog een nieuwe achtbaan. Deze zou dan in 2020 moeten openen waardoor het totaal eveneens op 8 komt.

Na de nieuwe achtbaan in 2018 zal Europa-Park ook nog een grote nieuwe achtbaan openen in 2020. Hiermee zou het totaal voor het eerst op 14 komen, een absoluut record in Europa! Ook Energylandia heeft nog grote plannen. Het park diende al openbare aanbestedingen in voor 3 nieuwe achtbanen in 2020 en ook plannen voor nog een 4de achtbaan worden gemaakt. Als deze er allemaal komen, zal het totaal op 16 komen te staan. Hierdoor kunnen ze weleens de nieuwe nummer 1 worden.

Maar naast al deze nieuwkomers moeten we ook afscheid nemen van een park. Het Belgische Plopsaland De Pannen sloot begin 2018 de Vleermuis. Deze racende achtbaan had twee verschillende tracks, waardoor het totaal van 8 naar 6 terug valt en hiermee verlaten ze de top 10.

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Gröna Lund (7), Parc Astérix (7), Mirabilandia (7), Walibi Holland (7), Thorpe Park (7), Bobbejaanland (7), Movie Park Germany (7), Phantasialand (7), Hansa Park (7), Skyline Park (7), Efteling (7), Parc Saint Paul (7) en Parque de Atracciones de Madrid (7).

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens verzameld van meer dan 4000 pretparken en meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.