Top 10 achtbanen Vekoma

In deze top 10 maakte we een overzicht van de 10 spectaculairste achtbanen die gebouwd werden door het Nederlandse bedrijf Vekoma. Om tot de ultieme lijst te komen goten we alle achtbanen in een formule. Deze formule berekend een score die bereikt wordt door een mix te nemen van de snelheid, hoogte, lengte en het aantal inversies. Hoe hoger de score, hoe sensationeler de achtbaan. Het ultieme overzicht vind je hieronder terug, hoeveel achtbanen hiervan heb jij al op je teller staan?

 

#10-9: Firehawk – Kings Island & Batwing – Six Flags America (46,20 punten)

Firehawk in Kings Island en Batwing in Six Flags America zijn identiek en delen daarom samen de 9ste plaats.

 

Flying Dutchman (1018m):

Firehawk en Batwing zijn beide “Flying Dutchman” achtbanen van het model “1018m”. Vekoma ontwikkelde tot nog toe twee verschillende soorten Flying Coasters, de Flying Dutchman was het eerste ontwerp. In totaal werden er drie gemaakt, twee daarvan werden verplaatst naar een ander pretpark. Van het 1018m model werden twee exemplaren gemaakt die dus momenteel terug te vinden zijn in de Amerikaanse pretparken Kings Island en Six Flags America.

Firehawk werd gebouwd in 2001 als X-Flight in Geauga Lake & Wildwater Kingdom, in 2007 werd de achtbaan verplaatst naar Kings Island. Batwing werd eveneens gebouwd in 2001 en opende in Six Flags America. Firehawk en Batwing hebben een hoogte van 35,1 meter en behalen een snelheid van 80,5 km/u. Tijdens de rit op het 1018 meter lange parcours krijgen de bezoekers krachten tot 4,3 G te verwerken en gaan ze door 5 inversies. Hierbij worden de bezoekers 4 maal van positie veranderd, liggende naar vliegende positie of vliegende naar liggende positie.

 

#8: Lech Coaster – Śląskie Wesołe Miasteczko (46,30 punten)

Lech Coaster werd dit jaar (2017) gebouwd in het Poolse pretpark Śląskie Wesołe Miasteczko. De achtbaan bereikt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 908 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De achtbaan was een investering van 4,36 miljoen euro.

 

#7: Millennium – Fantasy Island (46,56 punten)

Millennium werd gebouwd in 1999 in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens het parcours van ongeveer 834 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De volledige achtbaan is een paar meter boven de grond gebouwd en loopt boven verschillende andere attracties en wandelpaden.

 

#6-3: Giant Inverted Boomerang (49,56 punten)

Vekoma ontwikkelde in 2001 de Giant Inverted Boomerang, de opvolger van de populaire Boomerang Coaster. De volgende achtbanen zijn allemaal Giant Inverted Boomerang achtbanen die samen de 3de plaats delen. We hebben het dus over Stunt Fall in Parque Warner Madrid, Aftershock in Silverwood Theme Park, Quantum Leap in Sochi Park Adventureland, Goliath in Six Flags New England en Giant Inverted Boomerang in Jin Jiang Action Park.

 

Giant Inverted Boomerang (GIB):

De Giant Inverted Boomerang (afgekort: GIB) is 58,4 meter hoog en heeft een drop van 53,9 meter. De achtbaanrit start met een verticale drop van 90 graden waarbij een snelheid bereikt wordt van 105,6 km/u. Het parcours van 367 meter bevat 3 inversies waar de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts doorheen gaan.

Er werden er tot nog toe 6 gebouwd waarvan er 4 verplaatst werden. Dit zijn de achtbanen die momenteel actief zijn: Stunt Fall in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid was de eerste Europese GIB die opende, dit gebeurde in 2002. Aftershock in het Amerikaanse pretpark Silverwood Theme Park opende in 2008 en werd oorspronkelijk gebouwd in 2001 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America als Déjà Vu. De eerste Aziatische GIB opende in 2011 in het Chinese pretpark Jin Jiang Action Park onder de naam Giant Inverted Boomerang. Goliath opende in 2012 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England, daarvoor draaide de achtbaan als Déjà Vu zijn rondjes in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Quantum Leap werd gebouwd in 2014 in het Russische pretpark Sochi Park Adventureland.

 

#2: Goudurix – Parc Astérix (51,16 punten)

Goudurix werd gebouwd in 1989 in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan gaat 7 keer overkop en evenaarde bij opening het wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan. In Europa was er op dat moment nog geen enkele achtbaan die 7 keer overkop ging. Goudurix bereikt  een snelheid van 90,1 km/u op het 950 meter lange parcours. In totaal heeft de rollercoaster een hoogte van 36 meter en een first drop van 32,9 meter.

 

#1: Odyssey – Fantasy Island (54,55 punten)

Odyssey is een Inverted Coaster die gebouwd werd in 2002 in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan bereikt een snelheid van 101,4 km/u en is 891,2 meter lang. Tijdens het parcours gaan de bezoekers 5 keer overkop en krijgen ze krachten tot 4,8 G verwerkt. Odyssey heeft een hoogte van 50,9 meter en een daling van 43 meter. De achtbaan is gebouwd een aantal meter boven de grond en gaat over verschillende attracties en wandelpaden heen.

 

Toekomst:

Dit jaar opende met Lech Coaster in Śląskie Wesołe Miasteczko een nieuwe spectaculaire achtbaan die de 8ste plaats in deze lijst wist te veroveren. In de (nabije) toekomst zullen er zeker nog 3 achtbanen openen die deze lijst zullen beïnvloeden.

Om te beginnen zal in 2018 in het nieuwe Braziliaanse pretpark Mirabilandia een Giant Inverted Boomerang achtbaan openen die afkomstig is van het oude Braziliaanse pretpark Mirabilandia. Daar ligt de achtbaan nu opgeslagen als Sky Mountain sinds 2009. Daarvoor draaide de achtbaan nog zijn rondjes in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia als Déjà Vu.

De Firestorm Coaster is een nieuw achtbaan van Vekoma die ondertussen 2 maal besteld is. Een exemplaar zal gaan naar het Vietnamese pretpark Vinpearl Land die moet openen in 2018 en een andere exemplaar gaat naar het Chinese pretpark World Fairytale Land die moet openen in 2020. De achtbanen zullen een snelheid behalen van 115 km/u en worden 50 meter hoog. Het parcours van 1050 meter zal 3 inversies bevatten. De Firestorm Coaster wordt de spectaculairste achtbaan die Vekoma ooit gebouwd heeft.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.