Apenheul publiceert eerste filmbeelden van zeldzame geelstaartwolaap

Het is een expeditieteam van Apenheul gelukt om de allereerste filmbeelden te maken van de zeldzame geelstaartwolaap. Deze met uitsterven bedreigde apensoort komt voor in de nevelwouden van de Los Chilchos vallei in Peru en werd daar voor het laatst in 2009 gezien. In het gebied is het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) actief met een groot project om het nevelwoud en de geelstaartwolaap te beschermen. Nu de geelstaartwolaap met succes op film is vastgelegd, start het ANF een nieuwe actie om nog meer nevelwoud rondom Los Chilchos te beschermen.

 

 https://youtu.be/4Nb8h7PM3DE

 

Expeditie in Peru

De geelstaartwolaap werd jaren geleden voor het laatst in de Los Chilchos vallei in Peru gezien. In de tussenliggende jaren is het ANF zeer actief geweest om de geelstaartwolaap te beschermen. Hans Dignum, coördinator van het geelstaartwolaap-project, ging op expeditie in Peru onder leiding van Peru’s meest bekende primatoloog dr. Roland Aquino. Hans vertelt: “We wilden zeker weten of de geelstaartwolaap nog in het gebied voorkomt waar het ANF actief is. Alleen zo konden we erachter komen of de inzet van het ANF bijdraagt aan de bescherming van de geelstaartwolaap en de andere flora en fauna in het gebied.”

 

Dat was geen gemakkelijke opgave. Hans: “Het nevelwoud is heel moeilijk toegankelijk. Het woud is donker, dichtbegroeid en ligt op meer dan 2.000 meter hoogte op steile berghellingen en diepe afgronden. We waren al weken onderweg, toen we plotseling een geluid hoorden dat weleens van de geelstaartwolaap kon zijn. Het was fantastisch om te ontdekken dat er hoog in de bomen een prachtige groep geelstaartwolapen zat. De kroon op ons jarenlange werk in Peru.” Van de gemaakte beelden wordt de komende tijd een documentaire ontwikkeld door regisseur en documentairemaker Kolijn van Beurden.

 

Actie voor het nevelwoud

Nu duidelijk is dat er nog geelstaartwolapen voorkomen in de Los Chilchos vallei, wil het ANF hier nog meer nevelwoud beschermen. Het gaat in eerste instantie om een gebied van ongeveer 640 hectare. Om het woud te kunnen beschermen, is geld nodig. Daarom roept het ANF iedereen op om symbolisch een stuk nevelwoud te adopteren via apenheulnatuurbehoud.nl. Met € 75,- kan het ANF één hectare gebied beschermen.

De afgelopen jaren is er dankzij de inzet van het ANF al 46.000 hectare land tot officieel beschermd gebied verklaard. De komende jaren zet het ANF zich in om natuurgebieden met elkaar te verbinden middels een ecologische corridor. Zo kunnen afzonderlijke populaties bedreigde diersoorten, zoals de geelstaartwolaap, gemakkelijker bij elkaar komen. Dat maakt hun overlevingskansen aanzienlijk groter.

 

Over het geelstaartwolaap-project

Het Apenheul Natuurbehoudfonds is in 2004 gestart met het geelstaartwolaap-project. In Peru zijn lokale boeren genoodzaakt het nevelwoud te kappen voor hun inkomsten. Apenheul heeft de boeren daarom duurzame koffieteelt bijgebracht als alternatieve inkomstenbron, samen met de organisatie Progresso en dankzij steun van de Rabobank Foundation. Boeren hoeven nu geen nevelwoud meer te kappen én hebben voldoende inkomsten. Zo blijft het nevelwoud behouden en daarmee het leefgebied van de geelstaartwolaap en andere zeldzame planten en dieren. Apenheul schenkt de koffie aan de bezoekers in het park en aan alle gasten van duurzame congres- en evenementenlocatie De St@art.