Top 10 achtbanen Gerstlauer Amusement Rides

In deze top 10 maakte we een overzicht van de 10 spectaculairste achtbanen die gebouwd werden door het Duitse bedrijf Gerstlauer Amusement Rides. Om tot de ultieme lijst te komen goten we alle achtbanen in een formule. Deze formule berekend een score die bereikt wordt door een mix te nemen van de snelheid, de hoogte, de lengte en het aantal inversies. Hoe hoger de score, hoe sensationeler de achtbaan. Het ultieme overzicht vind je hieronder terug, hoeveel achtbanen hiervan heb jij al op je teller staan?

 

#10: Saw – The Ride – Thorpe Park (39,87 punten)

Saw – The Ride werd gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan behaald een snelheid van ongeveer 88 km/u en is 719,9 meter lang. De rit start met een In-Line Twist om vervolgens een verticale lift hill op te gaan. Hierna volgt een drop van 100 graden die 30,5 meter hoog is. Na deze drop volgen nog 2 andere inversies, hiermee gaan de bezoekers in totaal 3 keer overkop.

 

#9: Speed: No Limits – Oakwood Theme Park (40,08 punten)

Speed: No Limits werd gebouwd in 2006 in het pretpark Oakwood Theme Park dat gelegen ligt in Wales. De achtbaan behaald tijdens de first drop van 97 graden een snelheid van 95 km/u. Het parcours is 609,6 meter lang en 35,1 meter hoog. Tijdens de rit gaan de inzittenden 2 keer overkop.

 

#8: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (40,32 punten)

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis: The Ride is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#7: Karacho – Erlebnispark Tripsdrill (41,60 punten)

Karacho werd gebouwd in 2013 in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill. De gelanceerde achtbaan behaald een snelheid van 90 km/u in 1,6 seconden tijd. Tijdens het parcours van 700 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. Karacho is 30 meter hoog en heeft een capaciteit van 960 personen per uur.

 

#6: Huracan – Belantis (41,66 punten)

Huracan werd gebouwd in 2010 in het Duitse pretpark Belantis. De achtbaan behaald een snelheid van 85 km/u tijdens de first drop van 32 meter hoog. Het 560 meter lange parcours start met een verticale lift hill waarna een drop van 97° volgt. De bezoekers krijgen 4,3 G te verduren tijdens de rit en gaan in totaal 5 keer overkop.

 

#5: Fluch von Novgorod – Hansa Park (41,91 punten)

Fluch von Novgorod werd gebouwd in 2009 in het Duitse pretpark Hansa Park. De 700 meter lange achtbaan start met een darkride gedeelte waarin een verhaal wordt verteld over een tocht door de vervloekte Russische stad Novgorod. Na het darkride gedeelde volgt een lancering waarbij de bezoekers op 1,4 seconden tijd een snelheid behalen van 100 km/u. Na de lancering (die volledig in het donker gebeurd) gaat de achtbaantrein naar buiten en volgt er een outdoor gedeelte met een Heartline Roll. Na deze inversie gaat de trein terug opnieuw naar binnen en volgt een verticale lift hill van 40 meter hoog met daarna een even grote drop volledig in het donker. Deze drop heeft een hellingsgraad van 97 graden. Na de drop volgt nog een laatste achtbaan gedeelte in het donker. Als de bezoekers terug aankomen in het station is het nog niet afgelopen, want dan komen ze in een doolhof terecht.

 

#4: Junker – PowerPark (47,71 punten)

Junker werd gebouwd in 2015 in het Finse pretpark PowerLand    . De gelanceerde achtbaan behaald een snelheid van 104,4 km/u in 1,9 seconden. Tijdens de rit van 860 meter gaan de bezoekers door 3 inversies. In totaal is de achtbaan 40 meter hoog en zijn er krachten tot 4,5 G te voelen. Junker bevat o.a. een Dive Loop die onder het meer duikt waar de achtbaan boven gebouwd is.

 

#3: Monster – Adventureland (50,39 punten)

Monster werd gebouwd in 2016 in het Amerikaanse pretpark Adventureland. De achtbaanrit start met een verticale lifthill gevolgd door een drop van 101° graden, wat het de 8ste steilste achtbaan in de wereld maakt en 3de steilste achtbaan van Amerika. De achtbaan is 40,5 meter hoog en tijdens de first drop wordt er een snelheid van 104,6 km/u bereikt. De bezoekers gaan op het 762 meter lange achtbaanparcours 5 keer overkop.

 

#2: Smiler – Alton Towers (62,09 punten)

Smiler werd gebouwd in 2013 in het Engelse pretpark Alton Towers. De spectaculaire achtbaan werd wereldberoemd door de maar liefst 14 inversies die de achtbaan bevat. Bij de opening verpulverde Smiler het oude wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan dat toen nog op 10 stond. De rollercoaster behaald een snelheid van 85 km/u en heeft een daling van 30 meter. Het parcours van 1170 meter lang heeft twee lift hills waarvan er eentje verticaal is. De wereldrecord brekende achtbaan was een investering van 18 miljoen pond.

 

#1: Schwur des Kärnan – Hansa-Park (63,67 punten)

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 in het Duitse pretpark Hansa-Park. De achtbaan heeft een verticale lift hill die 73 meter hoog is en die gebouwd is in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaald een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans en de uitgenodigde pers die het eerste ritje mochten maken.

 

 

Toekomst:

Opvallend is dat er heel veel nieuwe achtbanen in deze top 10 staan. Vijf van de 10 achtbanen zijn allemaal gebouwd in de laatste 5 jaar. In 2015 kwamen er twee nieuwe achtbanen bij met Junker en Schwur des Kärnan, in 2016 kwam dan weer Monster de top 3 binnen.

Een nieuwkomer in 2018 wordt HangTime in Knott’s Berry Farm. De achtbaan wordt een Infinity Coaster die een snelheid zal krijgen van 91,7 km/u. HangTime krijgt een verticale lift hill van 45,7 meter hoog met een drop van 96 graden, wat meer is dan verticaal. In toaal zal de achtbaan 5 keer overkop gaan op het 670 meter lange parcours. HangTime zal op de 4de plaats komen te staan in de top 10.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.