Top 10 meeste inversies op een houten achtbaan

Overkop gaan in een houten achtbaan? Gedurende lange tijd kon je inversies op houten achtbanen alleen maar terug vinden in heftige dromen en waren ze verdwenen wanneer je ’s morgens wakker werd. Pas in 2013 kwam hier op grote schaal verandering in, er zijn de laatste jaren dan ook verschillende nieuwe houten achtbanen in de wereld bijgekomen die inversies bevatten. Zo werden er in 2015 nog twee nieuwe houten achtbanen met inversies gebouwd en ook in 2016 kwamen er twee bij. Ook dit jaar is er opnieuw een nieuwkomer.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vindt je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn. Een volledig uitgebreid rollercoaster inversie overzicht vind je hier terug.

Omdat er slechts nog maar 8 houten achtbanen met inversies bestaan is deze top 10 voorlopig een top 8 geworden.

 

#8-4: Mine Blower, Hades 360 & Jungle Trailblazer (1 inversie)

Momenteel zijn er 5 houten achtbanen met 1 inversie, een overzicht:

 

Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 41,5 meter en een drop van 42,7 meter. Hades behaald een snelheid van 96,6 km/u en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een Corkscew (1 inversie) toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen. Verder heeft de achtbaan nog een Over-Banked Curve van 110° graden en de first-drop heeft een helling van 65 graden.

 

Jungle Trailblazer Oriental Heritage (Shandong)

Jungle Trailblazer werd geopend op 13 juni 2015 in het pretpark Oriental Heritage gelegen in de Chinese provincie Shandong. De achtbaan werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group en is gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx. Jungle Trailblazer telt een Corkscew (1 inversie) en is 995 meter lang. De achtbaan behaald een snelheid van 88,9 km/u en is 33,7 meter hoog.

 

Jungle Trailblazer Oriental Heritage (Anhui)

Jungle Trailblazer werd geopend op 16 augustus 2015 in het pretpark Oriental Heritage gelegen in de Chinese provincie Anhui. De achtbaan werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group en is gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx. Jungle Trailblazer telt een Corkscew (1 inversie) en is 1057 meter lang. De achtbaan behaald een snelheid van 91 km/u en is 34,4 meter hoog.

 

Jungle Trailblazer Oriental Heritage (Zhejiang)

Jungle Trailblazer werd openen op 16 april 2016 in het pretpark Oriental Heritage gelegen in de Chinese provincie Zhejiang. De achtbaan werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group en is gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx. Jungle Trailblazer telt een Corkscew (1 inversie) en is 995 meter lang. De achtbaan behaald een snelheid van 88,9 km/u en is 33,7 meter hoog.

 

Mine Blower – Fun Spot America (Kissimmee)

Mine Blower opende dit jaar in het pretpark Fun Spot America gelegen in de Amerikaanse stad Kissimmee. De achtbaan werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. Mine Blower heeft Corkscrew (1 inversie) en een 115° Overbanked Curve. De houten achtbaan heeft een hoogte van 25 meter en behaald een snelheid van 78,1 km/u. De rollercoaster die 687,6 meter lang is heeft 6 miljoen dollar gekost.

 

#3: Goliath – Six Flags Great America (2 inversies)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan heeft een Over Banked Curve en 2 inversies, een Dive Loop (1 inversie) en een Zero-G Stall (1 inversie). Goliath is 50,3 meter hoog en 944,9 meter lang. De achtbaan behaald een snelheid van 115,9 km/u en was bij opening de snelste houten achtbaan van de wereld. Goliath heeft met een first-drop van 85 graden, de steilste first-drop van alle houten achtbanen in de wereld.

 

#2-1: Outlaw Run – Silver Dollar City & Wildfire – Kolmården (3 inversies)

Outlaw Run in Silver Doller City en Wildfire in Kolmården hebben evenveel inversies en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Outlaw Run Silver Dollar City

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. De achtbaan heeft 3 inversies, een Over-Banked Curve van 153° (1 inversie) en een Double Heartline Roll (2 inversies). Bij opening was het de enige houten achtbaan ter wereld die inversies had na het verwijderen van de looping op Son of Beast (Kings Island) in 2006. Outlaw Run kreeg dus meteen 3 inversies en dit inversie record is nog steeds niet verbroken. De achtbaan behaald een snelheid van 109,4 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. Outlaw Run is 32,6 meter hoog, maar heeft een daling van 49,4 meter door het grote hoogte verschil op het terrein. De achtbaan is 895,2 meter lang en de steilste drop is 81 graden. Outlaw Run is de eerste houten achtbaan gebouwd door RMC en koste 10 miljoen dollar.

 

Wildfire – Kolmården

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die gebouwd werd in Europa. Wildfire is gelegen in Kolmården die het Zweedse pret- en dierenpark meteen op de wereldkaart zetten. De achtbaan heeft 3 inversies, een Inverted Zero G Stall (1 inversie), een Roll Over Ridge (1 inversie) en een Corked Roll (1 inversie). Met deze 3 inversies evenaart Wildfire het wereldrecord van Outlaw Run, het is ook de eerste moderne (veilige) houten achtbaan met inversies in Europa. De houten achtbaan behaald een snelheid van 115 km/u en is daarmee de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wildfire is 56 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld is. De achtbaan van 1265 meter is volledig over de rotsen en door de bossen gemaakt. De publiekstrekker heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

 

Het verleden:

In 1848 werd in Parijs de eerste looping achtbaan gebouwd, later volgden er nog meerdere. Het probleem was echter dat deze achtbanen nog geen wieltjes onderaan de track hadden, waardoor de trein uit de looping zou kunnen vallen indien de trein te traag zou rijden. Toen de veiligheidsnormen strenger werden, werden er dan ook geen houten achtbanen meer gebouwd met inversies. Dit veranderde in 2000 toen het Amerikaanse pretpark Kings Island met de eerste veilige houten inversie achtbaan uitpakte. De achtbaan kreeg de naam Son Of Beast. Nooit eerder in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Son Of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog. Son Of Beast was met zijn lengte van 2143,4 meter de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de achtbaan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd.

 

Verwarring over eerste moderne houten inversie achtbaan van Europa:

In 2015 werd er in het Ierse pretpark Tayto Park de eerste achtbaan van formaat gebouwd voor het land. De achtbaan kreeg de naam Cú Chulainn, vernoemd naar een held uit de Ierse mythologie. Cú Chulainn werd eerst aangekondigd als de eerste houten achtbaan van Europa met een inversie, maar dat bleek achteraf niet waar te zijn. De fel besproken Corkscrew bleek later een Over-Banked Curve te zijn van 115°, te weinig gekanteld om van een echte inversie te kunnen spreken. De achtbaan heeft een snelheid van 90km/u en is 32 meter hoog. Cú Chulainn is 1092 meter lang en heeft 2 korte tunnels.

 

Evolutie:

Achtbaanbouwers zijn altijd op zoek geweest naar nieuwe innovaties om de achtbanen nog beter, sneller, hoger en spectaculairder te maken. Meer dan 150 jaar na de eerste oude onveilige houten achtbaan met een inversie, werd er in 2000 een nieuwe poging gedaan om een houten achtbaan te bouwen die overkop zou gaan. De historische achtbaan bleef echter niet lang bestaan, het duurde echter nog eens 13 jaar vooraleer er een nieuwe poging ondernomen werd. Deze keer kwam het initiatief van 2 verschillende jonge achtbanbouwers tegelijk, The Gravity Group en Rocky Mountain Construction. The Gravity Group bouwde pas in 2005 haar eerste achtbaan, maar brak de industrie open met de omvorming van Hades naar Hades 360. Rocky Mountain Construction had pas in 2011 haar eerste achtbaan gebouwd en de tweede achtbaan (tevens de eerste houten achtbaan) werd er al meteen eentje met inversies, 3 dan nog wel.

 

Toekomst:

Sinds 2013 bouwde The Gravity Group en Rocky Mountain Construction samen al 8 houten achtbaan met minstens 1 inversie. Zo kwamen er in 2015 met de twee Jungle Trailblazer achtbanen nog 2 nieuwkomers bij. In 2016 kwamen er met de 3de Jungle Trailblazer achtbaan en met Wildfire eveneens twee nieuwkomers bij en ook in 2017 hebben we weer een nieuwkomer met Mine Blower. Ongetwijfeld zullen de komende jaren nog meer nieuwe houten inversieachtbanen volgen en zullen ook andere achtbaanbouwers deze beginnen maken. Dit is een top 8 die we 5 jaar geleden niet eens konden maken en deze zal de komende jaren ongetwijfeld nog heel fel gaan veranderen.

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Over-Banked Curve (1 inversie): In de meeste gevallen wordt een achtbaanbocht schuin gelegd om de doortocht van de achtbaantrein op hoge snelheid aangenamer te maken. Soms maken ze de bocht zo schuin, dat er gesproken wordt van een Over-Banked Curve. Wanneer een Over-Banked Curve extreem schuim komt te liggen kan deze als een inversie aanschouwd worden omdat de bezoekers dan ondersteboven hangen.

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van OzIris (Parc Astérix).

Zero-G Stall (1 inversie): Dit is een inversie gelijkend Zero-G Roll. Een Zero-G Roll is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Bij de Zero-G Stall is het stuk dat de achtbaan ondersteboven hangt, uitgetrokken zodat de bezoekers langer omgekeerd hangen. Dit element is voorlopig alleen nog maar gebruikt op 2 achtbanen van Rocky Mountain Construction. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van Goliath (Six Flags Great America) en de laatste inversies van Wicked Cyclone (Six Flags New England).

Inverted Zero-G Stall (1 inversie): Dit is een element dat voor het eerst gebouwd zal worden op de achtbaan Wildfire in Kolmården. Het is de 1ste inversie op deze achtbaan.

Roll Over Ridge (1 inversie): Dit is een element dat voor het eerst gebouwd zal worden op de achtbaan Wildfire in Kolmården. Het is de 2de inversie op deze achtbaan.

Corked Roll (1 inversie): Dit is een element dat voor het eerst gebouwd zal worden op de achtbaan Wildfire in Kolmården. Het is de 3de inversie op deze achtbaan.

Double Heartline Roll (2 inversies): Dit zijn 2 Hearline Rolls na elkaar. Een Heartline Roll is gelijkaardig als een Corkscrew maar de draai as ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.