Top 10 achtbanen Rocky Mountain Construction

In deze top 10 maakten we een overzicht van de 10 spectaculairste achtbanen die gebouwd werden door het Amerikaanse bedrijf Rocky Mountain Construction. Om tot de ultieme lijst te komen goten we alle achtbanen in een formule. Deze formule berekent een score die bereikt wordt door een mix te nemen van de snelheid, de hoogte, de lengte en het aantal inversies. Hoe hoger de score, hoe sensationeler de achtbaan. Het ultieme overzicht vind je hieronder terug. Hoeveel achtbanen hiervan heb jij al op je teller staan?

 

#10: Joker – Six Flags Discovery Kingdom (41,76 punten)

Joker werd gebouwd in 2016 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de houten achtbaan Roar (oorspronkelijk gebouwd door Great Coasters International) naar de stalen achtbaan Joker met verschillende inversies. Roar had een snelheid van 81,3 km/u en een hoogte van 28,8 meter. Joker is zowel sneller als hoger want de achtbaan heeft een snelheid van 85,3 km/u en een hoogte van 30,5 meter. De rollercoaster werd wel iets kleiner van 1.003,1 meter naar 975,4 meter lang. De first drop werd steiler gemaakt naar 78 graden en er werden 3 inversies toegevoegd aan de achtbaan.

 

#9: Medusa Steel Coaster – Six Flags Mexico (42,57 punten)

Medusa Steel Coaster werd gebouwd in 2014 in het Mexicaanse pretpark Six Flags Mexico. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de houten achtbaan Medusa (oorspronkelijk gebouwd door Custom Coasters International) naar de stalen achtbaan Medusa Steel Coaster met verschillende inversies. Medusa had een snelheid van 88,5 km/u en een hoogte van 32 meter. Medusa Steel Coaster kreeg een grotere snelheid maar werd wel iets kleiner. De nieuwe achtbaan heeft een snelheid van 93,3 km/u en een hoogte van 29,9 meter. De rollercoaster werd iets kleiner; van 955,9 meter naar 914,4 meter lang. Er werden eveneens 3 inversies toegevoegd aan de achtbaan, allemaal Zero-G Rolls.

 

#8: Wicked Cyclone – Six Flags New England (43,67 punten)

Wicked Cyclone werd gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de houten achtbaan Cyclone (oorspronkelijk gebouwd door William Cobb & Associates) naar de stalen achtbaan Wicked Cyclone met verschillende inversies. Cyclone had een snelheid van 72,4 km/u en een drop van 54 graden. Wicked Cyclone is zowel sneller als steiler want de achtbaan heeft een aanzienlijk hogere snelheid van 88,5 km/u en een veel steilere drop van 78 graden. De rollercoaster werd wel iets lager en kleiner want de hoogte van 34,1 meter veranderde naar 33,2 meter en de lengte van 1097,3 meter veranderde naar 1011,9 meter. Er werden 3 inversies toegevoegd aan de achtbaan.

 

#7: New Texas Giant – Six Flags Over Texas (48,99 punten)

New Texas Giant werd gebouwd in 2011 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de houten achtbaan Texas Giant (oorspronkelijk gebouwd door de Dinn Corporation) naar de stalen achtbaan New Texas Giant. Texas Giant had een snelheid van 99,8 km/u en een hoogte van 43,6 meter. New Texas Giant is zowel sneller als hoger want de achtbaan heeft een snelheid van 105 km/u en een hoogte van 46,6 meter. De rollercoaster werd wel iets kleiner van een lengte van 1499,6 meter naar een lengte van 1280,2 meter. De first drop werd een pak steiler gemaakt van 53 graden naar 79 graden. Daarnaast werd een Over-Banked Curve van 95 graden toegevoegd.

 

#6: Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain (49,44 punten)

Twisted Colossus werd gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de duellerende houten achtbaan Colossus (oorspronkelijk gebouwd door de International Amusement Devices) naar de stalen achtbaan Twisted Colossus. De twee tracks van elks 1318,3 meter werden aan elkaar verbonden zodat er 1 lang parcours ontstond van 1521 meter. Ondanks dat er nu nog maar 1 lang parcours is en 1 in- en uitstapstation, is er toch nog een duellerend effect aanwezig. De twee lifthills zijn behouden. Wanneer de eerste trein het eerste rondje halfweg is en de tweede lifthill beklimt, vertrekt de tweede trein uit het station en gaat de eerste lifthill op. Hierna gaan ze tegelijk de first drop af en racen ze tegen elkaar. Dit zolang de eerste trein aankomt in het station. Daarna gaat de tweede trein de tweede lifthill op en komt de derde trein de eerste lifthill opgereden. Colossus was 38,1 meter hoog en behaalde een snelheid van 99,8 km/u. De nieuwe achtbaan is iets langer en trager. Twisted Colossus is 36,9 meter hoog en behaalt een snelheid van 91,7 km/u.  De drop werd een pak steiler gemaakt naar 80 graden en op het parcours werden twee inversies toegevoegd: Een Zero-G Roll en een Top Gun Stall waarbij de bezoekers een korte periode ondersteboven tegen elkaar racen. Vanaf 2:45 kan je in onderstaande video het duellerend effect goed zien.

 

#5: Lightning Rod – Dollywood (51,58 punten)

Lightning Rod werd gebouwd in 2016 in het Amerikaanse pretpark Dollywood. Het is de eerste en enige gelanceerde houten achtbaan ter wereld. De achtbaantrein behaalt tijdens een dubbele drop van 50,3 meter diep, een snelheid van 117,5 km/u. Hiermee is de achtbaan de snelste houten achtbaan ter wereld. Het parcours is 1158,2 meter lang en de steilste drop is 73 graden. De achtbaan is sterk verweven in het heuvelachtig landschap van het park. Lightning Rod was een investering van 22 miljoen dollar.

 

#4: Iron Rattler – Six Flags Fiesta Texas (52,25 punten)

Iron Rattler werd gebouwd in 2013 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas. De hybride achtbaan werd omgebouwd van de houten achtbaan Rattler (oorspronkelijk gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America) naar de stalen achtbaan Iron Rattler. Rattler had een snelheid van 104,6 km/u en een hoogte van 54,8 meter. De snelheid werd opgetrokken naar 112,7 km/u, terwijl de drop van 37,8 meter vergroot werd naar 52,1 meter. De rollercoaster werd wel kleiner; van 1548,4 meter naar 995,5 meter lang. De first drop van 61,4 graden werd veel steiler gemaakt naar 81 graden en er werden 4 Over-Banked Curves en een inversie toegevoegd aan de achtbaan. Bij de bouw van Iron Rattler werd sterk gebruikgemaakt van het landschap en de grote hoogteverschillen in het terrein. De achtbaan gaat ook door een lange tunnel door de berg heen.

 

#3: Outlaw Run – Silver Dollar City (52,26 punten)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. De houten achtbaan is de allereerste houten achtbaan ooit die drie inversies telt. Outlaw Run heeft een drop van 49,4 meter waarbij een snelheid van 109,4 km/u behaald wordt. De achtbaan is 895,2 meter lang en heeft een drop van 81 graden. Outlaw Run wordt door vele mensen aanzien als de beste houten achtbaan ter wereld.

 

#2: Goliath – Six Flags Great America (54,20 punten)

Goliath werd gebouwd in 2014 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De houten achtbaan is 50,3 meter hoog en heeft een drop van 54,9 meter diep. De first drop van de achtbaan is 85 graden steil. Dit is de steilste first drop van alle houten achtbanen in de wereld. Op deze drop wordt een snelheid van 115,9 km/u behaald. Tijdens de rit van 944,9 meter gaan de bezoekers door 2 tunnels, gaan ze 2 maal overkop en gaan ze over een Over-Banked Curve.

 

#1: Wildfire – Kolmården (59,15 punten)

Wildfire werd gebouwd in 2016 in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. De houten achtbaan is met een snelheid van 115 km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze drie inversies heeft. Dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Het is tevens de enige houten achtbaan van Europa die inversies heeft. Wildfire is 56 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste houten achtbaan in de wereld. De achtbaan is 1265 meter lang en is volledig gebouwd doorheen de rotsen en bossen. Wildfire was een investering van 110 miljoen Zweedse kronen, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

 

Toekomst:

Deze top 10 is zeer jong, de oudste achtbaan gebouwd door deze bouwer opende dan ook in 2011. Sindsdien bouwde Rocky Mountain Construction in totaal 11 achtbanen die stuk voor stuk grote kleppers van formaat zijn. Vooral hun houten achtbanen staan helemaal bovenaan de recordtabellen. Momenteel is Rocky Mountain Construction bezig met de ombouw van twee achtbanen. Zowel de houten achtbaan Mean Streak in het Amerikaanse pretpark Cedar Point, als de houten achtbaan Hurler in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion worden verbouwd. Beiden zullen een Iron Horse-behandeling ondergaan waarbij de houten track vervangen wordt door een stalen track. Beide nieuwe projecten zijn zeer groot en moeten klaar zijn tegen het nieuwe pretparkseizoen van 2018.

 

Twisted Timbers wordt de nieuwe achtbaan van Kings Dominion en zal in 2018 op de 10de plaats binnen komen in deze lijst. De achtbaan zal een hoogte krijgen van 33,2 meter en zal een snelheid behalen van 86,9 km/u. De achtbaantrack van 1024,4 meter krijgt 3 inversies.

 

Steel Vengeance wordt de nieuwe achtbaan van Cedar Point en zal met voorsprong de grootste achtbaan worden die RMC ooit gebouwd heeft. De achtbaan zal een snelheid krijgen van maar liefst 119,1 km/u en wordt 62,5 meter hoog. Tijdens de rit van 1746,6 meter lang gaan de bezoekers 4 keer overkop. De achtbaan krijgt een drop van 90 graden. Hiermee is Steel Vengeance zowel de snelste, hoogste, langste en steilste achtbaan die RMC ooit gebouwd heeft en heeft deze ook nog eens de meeste inversies van al hun achtbanen. Met de gigantische lengte zal Steel Vengeance ook de top 10 binnenkomen van langste stalen achtbanen in de wereld.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.