Amélie Mijs (15) jongste én enige gekozen burgemeester van Nederland

Nederland is sinds maandag 13 november 2017 een bijzondere burgemeester rijker: Amélie Mijs, (15), mag zich het komende jaar ‘burgervader’ van Madurodam noemen. Zij is daarmee de jongste én de enige gekozen burgemeester van Nederland. Mijs volgt met deze installatie het voorbeeld van Prinses Beatrix: zij was vanaf de oprichting van het themapark in 1952 de eerste burgemeester van Madurodam. Sinds haar aftreden in het kroningsjaar 1980 kiest Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester uit een selectie van middelbare scholieren uit Den Haag en regio.

 

De burgemeester werd maandag 13 november 2017, na een spannende verkiezingsstrijd, samen met acht wethouders door ambtsgenoot Pauline Krikke van de gemeente Den Haag geïnstalleerd. Net als voorgaande jaren was het aan de medewerkers van Madurodam om te kiezen wie van de negen scholieren deze kleinste stad over de grote verhalen van Nederland in het jaar 2017-2018 mag vertegenwoordigen. De keuze was duidelijk: burgemeester Amélie Mijs heeft laten zien over meer dan voldoende bestuurlijk potentieel te beschikken om deze bijzondere functie te gaan bekleden.

 

Op jonge leeftijd bestuurservaring opdoen

Als lid van het college van B&W krijgen jongeren (leeftijd: ca. 15-18 jaar) de mogelijkheid om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Ze vertegenwoordigen de kleinste stad van Nederland tijdens officiële gelegenheden, en gaan onder meer op werkbezoek bij de burgemeester van Den Haag.

Daarnaast hebben zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen. Het college helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt, door een bezoek te brengen aan deze instanties en hier verslag over uit te brengen aan het bestuur van het fonds. Sinds de oprichting doneerde Madurodam inmiddels bijna 33 miljoen euro aan goede doelen die kinderen helpen zelfvertrouwen, empathie en een beetje heldenmoed te ontwikkelen.

De nieuwe collegeleden zijn afkomstig van het VCL, het Maris College, Gymnasium Sorghvliet, Gymnasium Haganum, Dalton Den Haag, The International School of The Hague en het Segbroek College uit Den Haag, en het Gymnasium Novum uit Voorburg en het Rijnlands Lyceum uit Voorschoten.

 

Madurodam. Nederland op z’n grootst.

Madurodam, in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor het goede doel, wil bezoekers inspireren met grote verhalen over Nederland. Via miniaturen, doe-dingen én indoor attracties ontdekken bezoekers van de grootste publiekstrekker van Den Haag waar een klein land groot in is. Madurodam vertelt de waargebeurde verhalen over Hollandse helden en hoogtepunten. Verhalen over vrijheidsdrang en daadkracht. Het themapark verbindt op die manier verleden en heden, én investeert in de toekomst. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengst aan goede doelen die kinderen helpen zelfvertrouwen, empathie en een beetje heldenmoed te ontwikkelen.

 

Installatie burgemeester Madurodam

Amélie Mijs (15) is sinds maandag 13 november 2017 de jongste én enige gekozen burgemeester van Nederland. Achternaam werd vandaag geïnstalleerd als de nieuwe ‘burgervader’ van Madurodam door burgemeester Pauline Krikke van gemeente Den Haag.

 

Amélie Mijs burgemeester van Madurodam

Amélie Mijs is de 38e burgemeester van Madurodam. Zij volgt het voorbeeld van Prinses Beatrix: zij was vanaf de oprichting van het themapark in 1952 de eerste burgemeester van Madurodam. Sinds haar kroning in 1980 kiest Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester uit een selectie van middelbare scholieren uit Den Haag en regio.

 

Het college B&W van Madurodam (2017-2018)

Marije Meijer (16, Gymnasium Novum), Hagar Eïta (16, Dalton Den Haag), burgemeester Amélie Mijs (15, Gymnasium Sorghvliet), locoburgemeester, Jinte Snijders (17, Segbroek College), Maarten Lamaker (16, Rijnlands Lyceum), June Derz (17, The International School of The Hague), Si-Jin van de Vorst (16, VCL) en Niki Struving (15, Maris College). Niet op de foto: Joost den Hoed (17, Gymnasium Haganum)

 

Voor meer informatie: www.Madurodam.nl