Top 10 hoogste houten achtbanen van de wereld

Er zijn de laatste jaren verschillende nieuwe hoge houten achtbanen in de wereld bijgekomen. Zo kwamen er vorig jaar nog twee nieuwe houten achtbanen de top 10 binnen en ook dit jaar is er opnieuw een wijziging. Wij zochten uit welke 10 houten achtbanen in de wereld de hoogste zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park (41,5 m)

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 41,5 meter en een drop van 42,7 meter. Hades behaald een snelheid van 96,6 km/u en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een inversie toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen.

 

#9: White Cyclone – Nagashima Spa Land (42,4 m)

White Cyclone werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een hoogte van 42,4 meter, een daling van 39,6 meter en een topsnelheid van 102 km/u. White Cyclone was 14 jaar lang de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië. De achtbaan heeft een lengte van 1700 meter waardoor het al 23 jaar de langste houten achtbaan van Azië is. White Cyclone heeft mooie sfeerverlichting en wordt door velen aanzien als de mooiste achtbaan in donker, foto’s van deze prachtige baan kan je hier bekijken.

 

#8: Wood Coaster – Knight Valley (44,8 m)

Wood Coaster werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Chinese pretpark Knight Valley. De houten achtbaan heeft een hoogte van 44,8 meter met een drop van 40 meter. Wood Coaster behaald op het 1468 meter lange parcours een topsnelheid van 98,5 km/u. De achtbaan heeft 90 miljoen Chinese yuan gekost, wat omgerekend ongeveer 12,2 miljoen euro is. Opvallend bij deze achtbaan is de onophoudelijke hoge snelheid die gedurende de volledig rit wordt aangehouden.

 

#7: Voyage – Holiday World (48,5 m)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan is 48,5 meter hoog en heeft een drop van 46,9 meter. De achtbaan was bij opening de 3de hoogste houten achtbaan van de wereld. Voyage behaald een topsnelheid van 107,8 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#6: Python in Bamboo Forest – Nanchang Wanda Park (48,8 m)

Python in Bamboo Forest werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Chinese pretpark Nanchang Wanda Park. De houten achtbaan heeft een hoogte van 48,8 meter en een drop van 43,4 meter. Tijdens de rit van 1558 meter wordt er een snelheid van 99,9 km/u behaald.

 

#5: Goliath – Six Flags Great America (50,3 m)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan is 50,3 meter hoog en heeft een daling van 54,9 meter waardoor Goliath de grootste drop heeft van alle houten achtbanen ter wereld. Goliath behaald een snelheid van 115,9 km/u en was bij opening de snelste houten achtbaan van de wereld. De achtbaan heeft 2 inversies en komt daarmee in de top 3 te staan van meeste inversies op een houten achtbaan. Goliath is 944,9 meter lang en heeft met een first-drop van 85 graden, de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld.

 

#4: El Toro – Six Flags Great Adventure (55,2 m)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan is 55,2 meter en heeft een drop van 53,6 meter, wat de 2de grootste drop is van alle houten achtbanen. El Toro behaald een topsnelheid van 112,7 km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. El Toro is 1341,1 meter lang en de steilste drop is 76 graden.

 

#3-2: T Express – Everland & Wildfire – Kolmården (56 m)

T Express in Everland en Wildfire in Kolmården zijn even hoog en delen daarom samen de 2de plaats.

 

T Express – Everland:

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een hoogte van 56 meter en een first-drop van 46 meter. Tijdens de first-drop van 77 graden behaald T Express een snelheid van 104 km/u. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië. Met een lengte van 1641 meter is het de 2de langste houten achtbaan van Azië.

 

Wildfire – Kolmården:

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en werd geopend in het Zweedse pretpark Kolmården. De achtbaan is 56 meter hoog en heeft een drop van 49 meter. Wildfire bereikt een snelheid van 115 km/u en is daarmee de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies telt, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het is de enige houten achtbaan van Europa met inversies. De 1265 meter lange achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#1: Colossos – Heide Park Resort (60 m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan is met een hoogte van 60 meter de hoogste houten achtbaan van de wereld en heeft een drop van 48,5 meter. De achtbaan behaald een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

 

Het verleden:

Er zijn vier houten achtbaan die in deze lijst hadden kunnen staan mochten ze nog in werking zijn geweest.

 

Son Of Beast – Kings Island (66,4 m)

De Beast die gebouwd werd in Kings Island in 1979 was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige houten achtbaan met een looping. Son Of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog met een daling van 65,2 meter. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd. Na de sluiting van Son of Beast werd El Toro plots de snelste houten achtbaan ter wereld en Colossus kreeg het hoogte record terug in handen. Tot op heden is er geen enkele houten achtbaan die de waanzinnige snelheid en hoogte van Son of Beast heeft kunnen evenaren of verbeteren.

 

Rattler – Six Flags Fiesta Texas (54,8 m)

Rattler werd gebouwd in 1992 door de Roller Coaster Corporation of America in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas. De houten achtbaan was 54,8 meter hoog en behaalde een snelheid van 104,6 km/u. Het 1548,4 meter lange parcours was gebouwd op en rond een grote berg. Rattler werd in 2012 gesloten en door Rocky Mountain Construction omgebouwd tot de stalen hybride achtbaan Iron Rattler.

 

Mean Streak – Cedar Point (49,1 m)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan was 49,1 meter hoog en had een drop van 47,2 meter. Bij opening was dit de hoogste houten achtbaan ter wereld. Mean Streak had een snelheid van 104,6 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. De achtbaan was 1654,1 meter lang wat het bij opening de 2de langste houten achtbaan van de wereld maakte. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar. Eind 2016 werd de achtbaan gesloten om volledig omgebouwd tot worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Tijdens dit proces zal de achtbaan veel hoger en sneller gemaakt worden en omgedoopt worden tot een hybride (stalen) achtbaan.

 

Texas Giant – Six Flags Over Texas (43,6 m)

Texas Giant werd gebouwd in 1990 door de Amerikaanse achtbaanbouwer de Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan had een hoogte van 43,6 meter en een daling van 41,8 meter. Tijdens het 1499,6 meter lange achtbaanparcours werd er een snelheid van 99,8 km/u behaald. De achtbaan werd in 2009 gesloten om plaats te maken voor de aller eerste rollercoaster van Rocky Mountain Construction die de oude Texas Giant omvormde naar de New Texas Giant.

 

 

De evolutie:

De top 10 van hoogste houten achtbanen in de wereld is de laatste jaren sterk veranderd. In 2014 werd Goliath (Six Flags Great America) geopend, de achtbaan kwam meteen de top 5 binnen. In 2016 kwamen er maar liefst twee nieuwe achtbanen bij in de top 3. Eerst opende Python in Bamboo Forest (Nanchang Wanda Park), de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van China. Een maand later opende Wildfire (Kolmården), de achtbaan wist meteen een plekje in de top 3 te veroveren.

In Dollywood opende vorig jaar de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan werd gebouwd op- en naast een heuvel, een exacte hoogte is niet bekend. Wat we wel weten is dat de achtbaan een daling heeft van 50,3 meter. Hierdoor is Lightning Rod de achtbaan met de 3de grootste daling van alle houten achtbanen in de wereld.

Op het einde van vorig seizoen (2016) moesten we echter ook afscheid nemen van een achtbaan omdat Mean Streak (Cedar Point) wordt omgebouwd tot een stalen hybride achtbaan.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd. Ook werd er informatie gebruikt van de website van Great Coasters International.