Sfeerverslag: Train World Schaarbeek – 16 juli 2017

Themeparkfreak Timothy ging op ontdekking in Train World. Dit museum, gelegen in het Belgische Schaarbeek, neemt ons mee doorheen de indrukwekkende geschiedenis van de Europese spoorwegwereld. Aan de hand van echte treinen, modeltreinen, een simulator en allerhande multimediatoepassingen probeert het museum de tentoonstelling een moderne touch te geven. Maar zijn ze daar ook in geslaagd? Onze reporter stapte logischerwijs op de trein vanuit Antwerpen richting Schaarbeek. Vervolgens nam hij zijn fototoestel onder de arm en de pen bij de hand zodat hij al zijn ervaringen met jullie kon delen in dit sfeerverslag.

 

Onder het motto “Soms brengen we ook eens een bezoekje aan een speciaal museum” trok Themeparkfreak Timothy naar Train World. Train World is een museum dat je, zoals je wel al zal vermoeden na het lezen van de naam, wegwijst maakt doorheen de Europese treingeschiedenis. Het complex is gelegen in het Belgische Schaarbeek.

Je denkt misschien: “wat heeft Train World eigenlijk met “themaparken” te maken ? Wanneer we het over gethematiseerde attracties hebben, denken we vaak aan darkrides of achtbanen uit pretparken. Maar ook steeds meer musea springen op de trein der thematisatie. Dit zorgt immers voor meer interactie, totaalbeleving en een moderne touch.

Aan de kassa werd ik vriendelijk onthaald en kreeg meteen een overzichtsmap van de complete tentoonstelling. Ik was reuzebenieuwd, mijn ontdekkingstocht begon in het oude stationsgebouw. Om toegang te krijgen tot de oude wachtzaal, dien je je inkomticket een eerste maal in te scannen. De deuren schuiven open en je tocht doorheen Train World kan beginnen.
In deze zaal vinden we enkele modellen terug van bijzonder oude treinstellen.

 

Net zoals schaalmodellen van het Antwerpse Centraal Station en dat van Luik.

 

In de oude loketten, waar vroeger kaartjes werden verkocht, staan nu heel wat rekwisieten die verband houden met het spoorwegpersoneel.

 

De tentoonstelling gaat buiten verder. Hier zien we een onderhoudslocomotief, een kraan, wielassen, een treinmotorblok & een treinwagon.

 

Vervolgens begaf ik me naar het tweede gebouw, dat gelegen is naast het oude stationsgebouw. Ondanks dat ik al wel wat leuke zaken had mogen aanschouwen, was ik nog niet meteen onder de indruk. Het deed allemaal wat eenvoudig aan, ik had een beetje het gevoel dat ik een klassiek museum betrad en niet het moderne paradepaardje waarover men mij had verteld. Toen ik mijn inkomticket voor de tweede maal scande, om zo het tweede gebouw te betreden, wist ik nog niet dat dit grondig zou veranderen, de tweede hal staat namelijk helemaal in teken van de totaalbeleving.

Wanneer je het gebouw betreedt, kom je terecht in een gigantisch verduisterde hal met enkele locomotieven, die dateren uit het tijdperk dat de eerste trein op het Europese vasteland (België 1835) zijn intrede deed. Zeer opmerkelijk is een exemplaar van het Stephenson-type. Deze zijn vandaag de dag bijzonder zeldzaam geworden.

 

De treinen werden perfect uitgelicht, wat de sfeer ten goede kwam. Aan de hand van heel wat rekwisieten zoals signalisatie, werktuigen en filmpjes wordt als het ware meer uitleg aan de bezoeker gegeven over het begin van dit tijdperk waarin deze gigantische stalen paarden (zoals de eerste treinen destijds wel eens genoemd werden) het landschap stuk per stuk domineerden.

 

De tweede zaal, die op je pad doorheen het museum kruist, is de schattenzolder. Deze ruimte is tot de nok gevuld met allerhande voorwerpen die ook maar iets met het begrip “spoor“ te maken hebben, van (licht)signalen tot schaalmodellen, rangeerpanelen en veel meer.

 

Na wat rondgesnuisterd te hebben op de schattenzolder beland je in de hal waar alles draait rondom de eerste treinen, aangedreven met behulp van stoom. Wederom werd hier alles sfeervol uitgelicht. Het absolute hoogtepunt van deze zaal is ongetwijfeld de gigantsche groene stoomlocomotief “Type 12”. Als je naast dit stalen monster staat, besef je maar pas hoe gigantisch die locomotieven zijn.

 

In Hal 3 wordt je ondergedompeld in het tijdperk waarin de trein veel toegangkelijker werd voor het grote publiek en niet enkel voor de rijken meer was. Hierdoor onstond een nieuw soort van toerisme, het treintoerisme. Neem gerust eens een kijkje in één van de treincoupés. Leuk detail is het feit dat deze zijn ingericht op basis van enkele populaire vakantiebestemmingen van destijds (Parijs, de Alpen, de Noordzee en haar stranden). Vind jij alle verborgen televisieschermen ?

 

Naast deze speciale treinwagons vind je hier ook de woning van de baanmeester. Zodra je het huis betreedt, word je teruggezogen naar een zeventig tal jaar geleden, het tijdperk waarin de zwartwittelevisie furore maakte. Ontdek hier het leven van Pieter-Paul Telemans, een werknemer van de NMBS, die begon als spoorwegarbeider en opklom tot ploegbaas. Tip: check zeker ook eens de krant, daarin zit een televisiescherm verborgen die heel wat oude beelden voorbij doet flitsen. 

 

Wanneer je hier alles grondig hebt bekeken, kan je doorlopen naar de vierde hal. Hier kom je alles te weten over luxe- en thematreinen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mytische Orient Express.

 

Ook de posttreinen worden hier niet vergeten, ze waren destijds immers enorm belangrijk omdat ze aan de basis lagen van een veel snellere postverdeling dan voordien.

 

Vervolgens nam ik de trap naar de bovenverdieping. Naast enkele concepttekeningen van het museum vind je hier meer info omtrent landschapselementen zoals verschillende brugtypes en boormachines voor spoortunnels.

 

Maar waar ik echt naar uitkeek was de simulator.
Snel nam ik plaats achter de knoppen en leefde me volop uit als treinbestuurder van dienst.
Aan de hand van een hendel en allerlei wijzers breng je de trein (op het grote scherm) in beweging. Zeer leuke toevoeging aan de tentoonstelling, alleen vond ik het stiekem spijtig dat ik telkens een bekeuring kreeg bij een te hoge snelheid in plaats van te ontsporen.

Met deze simulator toont het museum wel aan dat ze meer willen zijn dan een standaardmuseum. Wanneer je uitgesimt bent, mag je plaatsnemen in de nabijgelegen cinema. De stoeltjes in de zaal zijn daadwerkelijk, hoe kon het ook anders, treinstoelen uit treinen zoals de Thalys en andere beroemde treinen.

 

Voor de liefhebbers van modelbouwtreinen is er ook een treintafel terug te vinden op de zolderkamer van het baanmeesterhuis (enkel te betreden via de bovenverdieping).

 

Vanop de bovengalerij krijg je een prachtig bovenzicht op alle voorgaande hallen. Op het einde van de galerij staan enkele moderne locomotiefkoetswerken en de allereerste Belgische locomotief, toepasselijk genaamd “Le Belge”.

 

Tot slot kan je nog even snuisteren in de souvenirwinkel.

 

Wat kan ik uit dit bezoek besluiten: Train World is een modern museum dat in grote mate gebruikmaakt van allerhande multimediatoepassingen, thematisatie en sfeervolle verlichting om het museumaanbod der treinen op een aangename manier aan de bezoeker te presenteren. Het is geschikt voor jong en oud. Het enige dat ik misschien nog mis is een centrale figuur (computeranimatie of animatronic) die je doorheen de verschillende periodes loodst. Dat zou misschien een meerwaarde kunnen zijn (uiteraard klein detail J). Voor de rest denk ik dat dit museum heel wat mensen zal weten overtuigen, zelfs als ze helemaal niets kennen over treinen. Kortom, dit museum is zeker eens een bezoekje waard. Naar mijn bescheiden mening is Train World goed geslaagd in zijn opzet.

 

Sfeerverslag en foto’s: Timothy Meersman