Sfeerverslag: Madurodam – 05-08-2017

Themeparkfreak Timothy trok onlangs naar het Nederlandse park Madurodam. Wat ooit begon als een oorlogsmonument is uitgegroeid tot een themapark met ontelbare miniaturen van beroemde gebouwen uit het Nederlandse landschap en zelfs enkele walk-trough attracties met tal van audiovisuele effecten. Aangezien ik hier nog nooit geweest was, was het dus eens hoog tijd om dit themapark zelf te gaan ontdekken. Ik neem jullie in dit sfeerverslag mee op een virtuele rondreis doorheen Madurodam.

 

Parkeren kan in een ondergrondse parking vlakbij de ingang. De architectuur van de ingang zelf heeft een moderne touche die verzorgd overkomt. Boven het gebouw siert een mooie vuurtoren het geheel.

 

Mijn wandeling doorheen Madurodam vatte ik aan bij de indoorattractie over George Maduro. Hij is de oorlogsheld en naamgever, wiens naam tot in de eeuwigheid gekoppeld zal zijn aan Madurodam. Er zijn weinig mensen die weten dat Madurodam opgericht is als een oorlogsmonument voor deze heldhaftige jongeman. Madurodam is dus als het ware het enige oorlogsmonument in Nederland met een recreatieve en ontspannende functie.

Kleine tip: Alvorens je deze attractie bezoekt, moet je wel nog even de oranje kaart, die je aan de kassa ontvangt, laten activeren aan een automaat. Deze kaart zorgt ervoor dat je bij de miniaturen, die verspreid zijn over het gehele themapark, allerlei animaties kan activeren, voorzien van een filmpje of een woordje uitleg.

In de attractie wordt het verhaal van George Maduro uit de doeken gedaan voor het publiek aan de hand van een 180° projectiescherm.

 

Wanneer de show eindigt schuift de deur langs de zijkant open en betreed je de afhellende wandelpromenade. Deze leidt je naar de achterkant van het park, waar je de keuze hebt om je bezoeker te vervolgen met de overige walk-trough attracties of meteen met de ontelbare miniaturen. Terwijl je rustig afdaalt via deze wandelweg krijg je een mooi overzicht van het park.

 

Ik besloot om met de walk-trough attracties te beginnen. De eerste attractie op mijn pad was genaamd “Hof van Nederland”. Het Hof van Nederland neemt je mee terug in de tijd, om exact te zijn naar het jaar 1572, het jaar waarin Nederland ontstond door een belangrijke Vrije Statenvergadering. De thematisatie en de afwerking werd verzorgd door het bedrijf Jora Vision, een Nederlands bedrijf dat al naam heeft gemaakt in de wereld der themaparken.

Aan de buitenkant van het gebouw zien we meteen 2 opvallende zaken: het getal 1572 en de naam “Dordrecht”. Het getal verwijst uiteraard naar het jaartal en Dordrecht is de Nederlandse stad waarin dit alles heeft plaatsgevonden.

 

De binnenkant van het gebouw is ook netjes aangekleed. Eenmaal binnen, nemen de bezoekers plaats aan een grote houten tafel. Naast de tafel zien we heel wat sfeervolle attributen, zoals een degen, schilderijen, vlaggen, een kaart en tal van andere zaken.
Ze kruipen als het ware in de huid van de deelnemers van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, een historische gebeurtenis die ervoor zorgde dat Nederland een vrij land werd, verlost van het Spaanse bewind. Plots wordt alles donker. Aan de hand van moderne projecties, geluidseffecten en lichteffecten ervaren de bezoekers de geschiedenis opnieuw. De sfeer die deze attractie uitstraalt is zeker en vast in orde.

 

Laten we eens een kijkje nemen bij de tweede walk-trough attractie, genaamd “Nieuw Amsterdam”. Deze attractie neemt ons mee naar de gouden eeuw van Nederland, op precies te zijn naar de toenmalige kolonie Nieuw Amsterdam, de stad die later New York werd. De buitenkant heeft de vorm van een kruittoren of iets gelijksaardig.

 

Binnenin het torentje zien we een tafeltje staan met daarop enkele kaarten van enkele kolonies. Verder zien we enkele voorwerpen zoals een kompas en een hoed met een veer, hangend op de stoel. Aan de muur hangen enkele schilderijen waarop VOC-schepen te zien zijn (zeilschepen). Allemaal attributen die verwijzen naar de zestiende-zeventiende eeuw, de gouden eeuw der Nederlanden.

 

Een vriendelijke medewerker (dit geldt trouwens voor alle personeel in het park, ze gaven allen een enthousiaste indruk) leidde ons vervolgens naar de eerste voorshow. Deze kamer werd prachtig vormgegeven als de binnenkant van een schip. In dit scheepsruim zien we heel wat goederen die vereist waren tijdens een verre reis met zulk schip, deze waren vaak maanden onderweg naar de nieuwe wereld en hadden dus heel wat proviand en verbruiksvoorwerpen nodig. Zo zien we bijvoorbeeld geiten, kippen, hangmatten, kanonnen en veel meer. Aan de hand van projecties wordt de reisroute uitgelegd….We zetten koers naar de kolonie Nieuw-Amsterdam.

 

Wanneer onze schuit aankomt op bestemming, opent één van de patrijspoorten en betreden we de volgende ruimte. Deze kamer is sfeervol uitgelicht en ingericht als een dorpje. Voor ons zien we enkele kanonnen en een animatronic (mensen die me kennen weten al dat ik een nostalgisch hart heb voor goed werkende en verzorgende animatronics in een themapark, dat kan ik altijd appreciëren en kan een meerwaarde betekenen in mijn ogen voor de attractie, zeker als het gaat om een attractie waarbij een verhaal verteld wordt. Voor de animatronic bevind zich een gigantisch projectiescherm. Plots dimt het licht en begint de animatronic te bewegen, omdat deze met zijn gezicht naar de andere kant staat gericht, zien we niet meteen wie deze persoon moet voorstellen. Op het grote scherm zie je nu een voorstelling van hoe Nieuw Amsterdam er ooit moet hebben uitgezien. Aan de hand van deze film wordt als snel duidelijk dat de animtronic Peter Stuyvesant voorstelt. Hij was tijdens de gouden eeuw de generaal directeur van de kolonie Nieuw Amsterdam. Maar wat is dat plots aan de horizon…vijandige schepen…het is de Britse vloot. Onmiddellijk draait de animatronic zich om naar het publiek en vraagt hen om de stad mee te helpen verdedigen. Alle bezoeker mogen nu de kanonnen bedienen. Door de moderne techniek van vandaag is het mogelijk om met behulp van de kanonnen om de schepen op het scherm te beschieten. Zeer leuk gevonden. Let op, je kunt wel eens echt nat worden, er worden namelijk watereffecten gebruikt tijdens de beschietingen. Kortom prachtige attractie. In mijn ogen een mooie samenwerking van Madurodam met JoraVision. Deze attractie had gemakkelijk een voorshow kunnen zijn van één of andere grote achtbaan in een pretpark, goed verhaal en zeer netjes uitgewerkte thematisatie.

 

De derde walk-trough attractie die je kunt bezoeken is er eentje over het wereldkampioenschap voetbal, met in het bijzonder de Nederlandse voetbalploeg. Leuk om eens door te lopen als voetbal je ding is. Persoonlijk verkoos ik de bovengenoemde historisch geïnspireerde walk-troughs. Maar dat heeft misschien alles te maken met het feit dat ik als Belg niet zoveel ken van het Nederlandse voetbalwereldje.

 

Na het bezoeken van deze attracties begon de maag toch wat te knorren. Dineren kan in onder andere het Panorama Café of het restaurant aan de ingang van het park.

Madurodam is natuurlijk gekend vanwege de ontelbare miniaturen…laten we die eens even gaan ontdekken. Tijdens mijn ontdekkingsreis tussen al deze miniaturen ontdekte ik zelfs enkele pretpark gerelateerde zaken, altijd leuk voor echte Themeparkfreaks zoals wij.

 

Wat valt er nog meer te ontdekken in deze miniatuur wereld? Uiteraard tal van bewegende voertuigen.

 

Maar de zaken die hier de show stelen, zijn uiteraard de replica’s van heel wat bestaande gebouwen uit Nederland.

 

De indrukwekkendste naar mijn mening zijn die van het Rijksmuseum en paleis Het Loo. Het detail dat hierin zit verwerkt is werkelijk indrukwekkend. Zelfs kleine details zoals standbeelden, klokken, uurwerken en detailafwerkingen zijn zeer mooi nagebootst.

 

Ook de overige gebouwen uit de hoofdstad Amsterdam zijn zeker het vermelden waard, zoals “de Dam” en de “Nieuw Kerk”.

 

Ook het Maritiem museum kreeg een plaatsje in Madurodam.

 

En wat is er typerender voor Nederland dan windmolens, deze duiken uiteraard ook hier en daar op.

 

Ook aan de allerkleinsten is gedacht, doorheen het hele themapark vind je allerlei interactieve elementen. Lukt het jou om alle containers op het vrachtschip te hijsen met behulp van een kraan? Of ben je behendig genoeg bij het openen en sluiten van de watersluizen? Of hoe zit het met je DJ skills ? Het werd me al snel duidelijk dat Madurodam interactiviteit een belangrijk aspect vindt.

 

Ook verschillende vogelsoorten zijn alvast fan van Madurodam.

 

Madurodam is zeker de moeite waard om eens te bezoeken en ideaal om te combineren met bijvoorbeeld een dierenpark of nabijgelegen stad of strand. De toevoeging van de walk-trough attracties is zeker een meerwaarde. Geniet samen met ons nog even mee van een fotoselectie van de overige gebouwen die ik ontdekte op mijn reis door Madurodam.

 

Sfeerverslag: Meersman Timothy