Top 10 hoogste achtbanen van Duitsland

De hoogste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de hoge achtbanen van ons buurland Duitsland? We zochten uit welke de hoogste achtbanen van Duitsland zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-8: Wodan Timbur Coaster, Fluch von Novgorod & Flug der Dämonen (40 m)

Fluch von Novgorod in Hansa Park, Flug der Dämonen in Heide Park Resort en Wodan Timbur Coaster in Europa-Park zijn alle 3 even hoog en delen daarom samen de 8de plaats.

 

Fluch von Novgorod – Hansa Park:

Fluch von Novgorod werd geopend in 2009 in Hansa Park en gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan is 40 meter hoog en is 700 meter lang. Fluch von Novgorod behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u in 1,4 seconden. Naast de lancering die volledig in het donker gebeurt heeft de achtbaan ook nog een verticale ketting lifthill met een drop van 97 graden die eveneens volledig in het donker gebeurd. Fluch von Novgorod gaat 1 keer overkop.

 

Wodan Timbur Coaster – Europa-Park:

Wodan Timbur Coaster werd geopend in 2012 in Europa-Park en gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100 km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale kracht van 3,5 G.

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen werd geopend in 2014 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan is 40 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u. Tijdens de rit van 772 meter gaan de bezoekers door 5 inversies.

 

#7: Krake Heide – Park Resort (41 m)

Krake is geopend in 2011 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster heeft een hoogte van 41 meter en behaalt tijdens de first drop een snelheid van 103 km/u. Tijdens het parcours van 476 meter gaan de bezoekers door een waterplas en door een inversie.

 

#6: Sky Scream – Holiday Park (45,7 m)

Sky Scream werd geopend in 2014 in Holiday Park en gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides. De gelanceerde achtbaan is 45,7 meter hoog en behaald een snelheid van 99,8 km/u tijdens de 3de lancering. Op het parcours van 263 meter gaan de bezoekers door 1 gewone inversie (een In-Line Twist) en een Non Inverting Loop (een element dat lijkt op een looping, maar waarbij de bezoekers niet overkop gaan).

 

#5: Sky Wheel – Skyline Park (46,2 m)

Sky Wheel werd geopend in 2014 in Skyline Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides. De achtbaan is 46,2 meter hoog en heeft een snelheid van 105 km/u. Tijdens de rit van 150 meter die 2 keer wordt afgelegd, gaan de bezoekers 2 maal door de 2 inversies en worden er krachten tot 5 G bereikt.

  

#4: Expedition GeForce – Holiday Park (53 m)

Expedition GeForce werd geopend in 2001 in Holiday Park en gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 120 km/u en was bij opening de snelste achtbaan van Europa. Expedition GeForce werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#3: Colossos – Heide Park (60 m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan geopend in 2001 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 60 meter en een drop van 45,5 meter. Colossus is de hoogste houten achtbaan van de wereld. Colossos behaald een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. De achtbaan is sinds de zomer van 2016 buitenwerking. Het is niet duidelijk wanneer deze terug zal opengaan.

 

#2-1: Schwur Des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (73 m)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide exact even hoog en delen daarom samen een 1ste plaats.

 

Silver Star:

Silver Star werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en opende in 2002 in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan is 73 meter hoog en heeft een drop van 67 meter. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De Mega Coaster heeft een lengte van 1620 meter en een first drop van 68,5 graden. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan:

Schwur des Kärnan is gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in 2015 in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevindt. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. Schwur des Kärnan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 3de hoogste achtbaan van Europa.

 

 

De toekomst:

De laatste jaren kwamen er verschillende nieuwe achtbanen in de top 10 binnen. Zo opende in 2014 zowel Flug der Dämonen in Heide Park Resort en als ook Sky Scream in Holiday Park. Een jaar later in 2015 werd het hoogterecord in Duitsland geëvenaard met de opening van Schwur des Kärnan in Hansa Park. Momenteel is er nog geen toekomstig project bekend gemaakt die de top 10 zou kunnen doen veranderen, maar aangezien dat alle achtbanen na het jaar 2000 zijn gebouwd, lijkt het een kwestie van tijd voor er weer nieuwe hoge achtbanen gebouwd zullen worden. Opvallend is dat Heide Park Resort 3 keer voorkomen in de top 10. Europa-Park, Hansa Park en Holiday Park scoren elks met 2 noteringen. Skyline Park vervolledigd de lijst me 1 notering.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.