Top 10 best bezochten waterparken in Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte waterparken van Europa in het afgelopen jaar (2015).

 

#10: Palm Beach (680K)

Palm Beach is gelegen in Nürnberg in Duitsland. Palm Beach is een waterpark, wellness centrum en ontspanningsplaats voor jong en oud. Naast de sauna, zonnebanken en gelaatsverzorging mogelijkheden is er ook een gedeelte met waterglijbanen. Het waterpark heeft 11 grote glijbanen. Een van de blikvangers van het park is Pegasus II, een waterglijbaan met twee “loopings” in. Het waterpark ontvangt rond de 680.000 bezoekers per jaar.

 

#9: Aqualand (685K)

Aqualand is gelegen in Keulen in Duitsland. Aqualand is eveneens een waterpark, wellnesscentrum en ontspanningsplaats voor jong en oud, ook hier is het mogelijk om water-fitness te beoefenen en alle andere mogelijke activiteiten die met water te maken hebben. Naast de sauna, zonnebanken en gelaatsverzorging mogelijkheden is er ook een gedeelte met waterglijbanen. Het waterpark heeft 7 grote glijbanen, de belangrijkste slides zijn de Space Taifun, Looping, AQUAconda en de Boomerang. Vorig jaar bouwde het waterpark maar liefst 2 nieuwe grote waterslides. AQUAcanyon is een slide waar je het gevoel hebt van een berg te glijden en AQUAracer zijn twee slides waar je tegen hoge snelheid naast elkaar naar beneden racet. In 2014 ontving het waterpark nog 700.000 bezoekers.

 

#8: Miramar (690K)

Miramar is gelegen in Heidenberg in Duitsland en is zowel een wellness centrum saunaparadijs als waterpark. In het wellness centrum kan je genieten van aquafitness, medische wellness en watergymnastiek. In het sauna paradijs zijn er 5 verschillende soorten sauna types die je kan uitproberen maar ook een heerlijke massage behoort tot de mogelijkheden. In het waterpark zijn er naast de lasershow ook nog verschillende waterslides te vinden. Hiervan is de Looping glijbaan de spectaculairste. In 2014 mocht het waterpark nog 720.000 bezoekers ontvangen.

 

#7: Lalandia (692K)

Lalandia is gelegen in Billund in Denemarken, niet zo ver van het bekende Legoland park in dezelfde stad. Lalandia mocht in het afgelopen jaar 692.000 bezoekers ontvangen, dat is een stijging van 1,8% ten opzichte van 2015. Het waterpark heeft een wildwater rivier en een tornado slide als belangrijkste glijbanen, maar daarnaast vind je ook een golfslagbad en een Cave Pool waar bezoekers langs de koraalriffen kunnen zwemmen. In hetzelfde complex is er ook nog een binnenspeeltuin, een klimmuur, een winterwereld, een fitness plaats, een bowling ruimte en een grote sportzaal.

 

#6: Tikibad (700K)

Het Tikibad is het grootste waterparadijs van Nederland en is gelegen in Duinrell. Het Tikibad mocht vorig jaar 700.000 bezoekers ontvangen en scoort daarmee even goed als de jaren er voor. Het waterpark heeft 14 grote glijbanen in allerhande formaten, maar de meeste zijn vooral spectaculair en snel. Het leuke aan het waterpark is dat het niet een of twee leuke slides heeft, maar dat ze eigenlijk allemaal heel leuk zijn. Een van de uniekere slides is de Pelikaanduik waarbij je op het einde van de slide een aantal meters boven het water uitkomt met als gevolg een vrijeval in het water maakt.

 

#5: Nettebad (729K)

Nettebad is gelegen in Osnabrück in Duitsland en mocht vorig jaar 729.000 bezoekers ontvangen. Dat is een lichte daling van 2,0% ten opzichte van 2015 toen het waterpark nog 744.000 bezoekers mocht ontvangen. Nettebad heeft naast de gekende wellness en ontspanningsfaciliteiten ook 4 grote waterglijbanen. Sloop is de spectaculairste slide van het park, hier vallen de bezoekers door middel van een valluik naar beneden.

 

#4: Siam Park (1000K)

Siam Park is gelegen in Tenerife (Spanje) en is het mooiste waterpark van deze top 10. Vorig jaar behaalde het park 1.000.000 bezoekers ten opzichte van 865.000 bezoekers in 2015. Hiermee behaalden ze 15,6% meer bezoekers dan het jaar er voor waardoor ze de grootste stijgers zijn van de top 10. Het park heeft gigantische grote beelden van mysterieuze wezens verspreid over het domein staan. Ook een aantal mega slides zijn terug te vinden zoals een water coaster slide met 4 trechters, een speedslide die door een haaien kooi gaat en verschillende banden glijbanen met zeer grote drops.

 

#3: Aquapalace (1023K)

Aquapalace is gelegen in Praag en is het best bezochte waterpark van Tsjechië. In 2016 mocht het waterpark 1.023.000 bezoekers ontvangen, hiermee behalen ze voor het eerst de magische grens van de 1 miljoen bezoekers per jaar. De resultaten betekenen een stijging van 2,6% ten opzichte van het zeer succesvolle jaar 2015 toen ze maar liefst 18% meer bezoekers wisten te ontvangen dan in 2014. Naast het sauna, Spa en wellness gedeelte, heb je natuurlijk ook het waterpark met verschillende slides. Het waterpark heeft veel slides, maar de meeste zijn familie gericht.

 

#2: Tropical Islands (1133K)

Tropical Islands is gelegen in Krausnick in Duitse hoofdstad Berlijn en is het grootste indoor waterpark ter wereld en is gebouwd in een oude sovjet bunker die eigenlijk bedoeld was om zeppelins te bouwen. Het waterpark is 24 uur per dag open en dit 7 dagen op 7. Ook Tropical Islands mocht in 2016 een grote stijging aan bezoekers optekenen. Vorig jaar kwamen er 13,1% meer bezoekers zwemmen waardoor het totaal aantal gasten opliep tot 1.133.000 ten opzichten van 1.002.000 het jaar er voor. Het park heeft buiten de wellness ook een regenwoud, mini golf en het gebouw is zelfs zo hoog dat je er een rondvaart kan maken met een luchtballon. Het waterpark heeft een aantal waterglijbanen uit edelstaal (waarvan ook rodelbanen gebouwd worden) en dit zorgt niet alleen voor een soepele afdaling, het glijd ook nog eens fantastisch goed waardoor hoge snelheden, op relatief ‘softe’ baantjes, behaald kunnen worden.

 

#1: Therme Erding (1245K)

Therme Erding is het best bezochte waterpark van Europa. Het is gelegen in Erding, niet zo ver van Munchen in Duitsland en het waterpark heeft buiten het gigantische indoor gedeelte, ook nog een outdoor gedeelte. Het park had in 2015 een gigantische stijging in bezoekersaantallen met maar liefst 23,5%, goed voor 1.235.000 bezoekers. Afgelopen jaar wist het waterpark de goede resultaten vast te houden en kreeg 1.245.000 bezoekers over de vloer in 2016. Naast het indrukwekkend aanbod van wellness, spa, sauna’s, oases en meer, is er ook een gigantisch aanbod aan waterglijbanen, het meeste van heel Europa. Galaxy Erding (de benaming voor het avonturen gedeelte met de slides), heeft maar liefst 26 waterglijbanen voor in totaal meer dan 2,5 kilometer aan glijplezier. De glijbanen zijn opgedeeld in 3 niveaus: familie, actie en extreem. Magic Eye, is met zijn 360 meter de langste gesloten waterglijbaan ter wereld. Op de Speed Racer slides kan je een één tegen één duel houden met gechronometreerde tijden. Op de Black Mamba worden de officiële Duitse kampioenschappen gehouden voor waterslide racing. Naast de vele indrukwekkende en leuke waterglijbanen houd het waterparadijs ook regelmatig grote evenementen waar live bands komen optreden. Deze kan je dan vanuit de cocktailbar in het water beluisteren terwijl je heerlijk achterover ligt in een water ligstoel met ontspannende broebels. Actie, spanning en ontspanning gegarandeerd. Ondertussen is het waterpark gestart met het uittesten van Virtual Reality op waterglijbanen, uniek in de wereld.

 

Na woord:

Opvallend is dat maar liefst 6 van de 10 best bezochte waterparken van Europa zich in Duitsland bevinden en dus veel minder in de warme landen zoals Italië, Spanje en Portugal. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat in die landen meer outdoorwaterparken te vinden zijn die niet het hele jaar open zijn en dat is bij indoorwaterparken wel het geval. De meeste waterparken mochten goede cijfers noteren, waardoor de 10 meest succesvolle waterparken van Europa 3,7% meer bezoekers mochten ontvangen dan het jaar ervoor.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 1 juni 2017 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2016 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.