Slaagt jonge neushoorn voor inburgeringscursus bij Burger s’ Zoo?

Vier weken oude neushoorn maakt voor het eerst kennis met giraffen, zebra’s en antilopen als medebewoners op de savannevlakte van Burgers’ Zoo

 

Vorige week heeft de vier weken oude breedlipneushoorn Wiesje voor het eerst de giraffen, zebra’s en antilopen ontmoet. De dieren verblijven net als de neushoorns op de Safari. Naar verwachting maakte de aanvankelijke voorzichtigheid van het jonge vrouwtje al vrij snel plaats voor nieuwsgierigheid naar de andere diersoorten. De eerste ontmoetingen vonden, onder het waakzame oog van haar tweeduizend kilo zware moeder Izala, plaats.

Ondanks jarenlange ervaring met introducties van jonge neushoorns blijft het altijd afwachten hoe de eerste kennismaking met de andere dieren op de Safari verloopt en of moeder met jong wel de vlakte op willen.

 

 

Introductie stap voor stap opgebouwd

Al enkele dagen na de geboorte in de veilige neushoornstal mocht de jonge neushoorn met haar moeder naar buiten. In eerste instantie ging het enkel om een luchtje scheppen op het voorpleintje direct grenzend aan het stallencomplex. Al snel daarna volgde een tweede stap, namelijk de kennismaking met het grote buitenverblijf achter de schermen. Enige tijd later plaatsten de dierverzorgers voorzichtig één à twee andere volwassen neushoorns bij moeder en jong in de afwachting hoe met name moeder daarop reageerde, beschermend als zij is voor haar pasgeboren jong. Toen ook dat allemaal weer vertrouwd was, werd langzaam de complete neushoorngroep aan moeder en jong gewend met uitzondering van de volwassen man. Met haar vader maakt het vrouwtje pas over enkele maanden kennis. Tot die tijd blijft de volwassen man in het buitenverblijf achter de schermen. Net als in de natuur leidt een neushoornman hoofdzakelijk een solitair bestaan.

 

Plan van aanpak op D-Day

Vroeg in de ochtend legden dierverzorgers op de vaste neushoornvoerplaats op de vlakte balen hooi klaar. Waarna ze de neushoorngroep naar buiten lieten met uitzondering van de volwassen man. Het neushoorntje liep dan onder de bescherming van de groep richting de voerplaats. Min of meer tegelijkertijd lieten de andere dierverzorgers de giraffen, zebra’s en antilopen de vlakte op die vanaf de overzijde richting de neushoorns kwamen. De andere dieren kwamen langzaam maar zeker nieuwsgierig poolshoogte nemen bij de de jonge neushoorn.