Geboorte van een olifantenkalfje in Pairi Daiza

Pairi Daiza heeft het enorme genoegen om de geboorte van een mannelijk Aziatisch olifantenkalfje te mogen aankondigen. Het kleintje is het vierde kalfje van Khaing Hnin Hnin (matriarch van de olifantenfamilie) en werd geboren op 19 september 2017 om 2 uur 26.

 

Na 22 maanden draagtijd, 10 uren contracties en een slapeloze nacht voor de verzorgers en dierenarts van Pairi Daiza, hebben de olifantenfamilie en teams de vertederende geboorte van het olifantenkalfje, eerste zoon, van Khaing Hnin Hnin en Po Chin deze nacht mogen meemaken. De mama en haar kleintje stellen het goed. Net zoals de papa.

 

 

Een emotionele geboorte.

Ook vorige zomer waren de teams van Pairi Daiza helemaal klaar om een olifantenkalfje te verwelkomen. Maar, de verwondering van de geboorte van May’s kleintje maakte al snel plaats voor bezorgdheid. May’s baby leed aan ademhalingstekort en ondanks de inspanningen van verzorgers en dierenartsen is het de kleine nooit gelukt om recht te staan. Het eerste verlies van een olifantenkalfje was een moeilijk moment voor de teams van Pairi Daiza en zorgde voor extra emoties de afgelopen uren.

De eerste contracties werden omstreeks 18 uur op maandag 18 september waargenomen.  Khaing Hnin Hnin werd dan samen met de rest van haar familie in de kalmte van het Conservatorium van de Olifanten gebracht. Daar wachtten de dierenarts en verzorgers in spanning gekluisterd aan de schermen van de veiligheidscamera’s.

“De eerste momenten na de geboorte zijn van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het kalfje. In het wild, stormen de vrouwen van een olifantenfamilie naar de mama en helpen ze de kleine te stimuleren om recht te staan. Exact wat hier ook gebeurde. Khaing Hnin Hnin is een ervaren mama en de famillie kende al een paar geboortes. Desondanks, bleven we secondenlang in spanning toekijken tot het kalfje na een paar minuten rechtstond omringd door zijn moeder, zussen en nichten. Het is een hoogdag voor het kweekprogramma maar ook een ongelooflijk emotioneel moment voor het team. Het was een perfecte geboorte.” Tim Bouts, Dr. Dierenarts van Pairi Daiza

 

De enige jongen van de familie!

Khaing Hnin Hnin (35 jaar op 13 september 2017) wordt dus vandaag mama voor de 6de maal (van haar jongen verblijven 4 in Pairi Daiza) en matriarch van een familie van 7 olifanten in totaal. Maar, de nieuwkomer is ook de enige jongen van de familie!

Khaing Hnin Hnin bracht reeds Farina (°2003), Soraya (°2010) en Malay (°2003) ter wereld. Ze is ook de grootmoeder van Amithi (°2013) en Nang Faa (eerste olifantenkalfje geboren in Pairi Daiza in 2015). De nieuwkomer wacht dus niet alleen de positie van laatst geborene, enige jongen, broer maar ook die van oom. De avonturen van dit mannetje middenin een girl power familie beloven dus interessant te worden!

 

De Aziatische olifant: een bedreigde diersoort.

De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minsten 50% is verminderd in de laatste drie generaties. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn dan ook stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat. Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coordinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

 

De grootste olifantengroep van Europa wordt dus nog groter!

Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation ontvangen reeds jaren olifanten uit andere zoo’s maar ook uit de circuswereld. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) worden aan de dikhuiden gewijd. De groep olifanten telt dus vanaf vandaag 18 leden, waaronder 15 Aziatische en 3 Afrikaanse en blijft dusdanig de grootste groep olifanten in Europa.