Afbraak Dragon Challenge begonnen bij Universal Studios Islands of Adventure

Onlangs werd bekend gemaakt dat de achtbaan Dragon Challenge in Universal Studios Islands of Adventure zou sluiten. Op 4 september was deze trieste dag aangebroken. Fans maakten hun laatste ritjes, waarna de achtbaan definitief sloot. Enkele dagen later duiken al de eerste foto’s op van de afbraak van deze achtbanen. Het park laat er alvast geen gras over groeien.

 

Universal Studios Islands of Adventure sloot nog maar net de dubbele achtbaan Dragon Challenge en meteen staan kranen klaar om deze te demonteren. Het lijkt er dus op dat men zo snel mogelijk wil beginnen bouwen aan de nieuwe Harry Potter attractie deze achtbanen zal vervangen.

 

Het valt op hoe precies de afbraak verloopt. De banen worden deeltje per deeltje voorzichtig ontmanteld, waardoor het lijkt alsof de onderdelen niet verloren mogen gaan. Het park geeft zelf geen antwoord op de vraag of deze verkocht zullen worden, maar we kunnen enkel hopen dat dit wel het geval is.

 

 

Geschiedenis van de unieke dubbele achtbaan

Dragon Challenge opende in 1999 onder de naam Duelling Dragons en had een van de coolste ingangen voor een attractie in de wereld. Bezoekers moesten langs twee vechtende draken passeren om een ritje te kunnen maken op de achtbanen. Dragon Challenge is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en is de enige Duellerende Inverted Coaster in de wereld. Beide achtbaantracks zijn 975,4 meter lang en bevatten elk 5 inversies. De achtbanen zijn zo ontworpen dat de treinen tijdens de rit met elkaar in duel gaan en elkaar verschillende keren rakelings passeren.

De linker track heeft de naam Chinese Fireball (voorheen Fire Dragon) en de rechter track heeft de naam Hungarian Horntail (voorheen Ice Dragon). Chinese Fireball heeft een hoogte van 38,1 meter en behaalt een maximale snelheid van 96,6 km/u en hoewel Hungarian Horntail evengoed een hoogte bereikt van 38,1 meter behaalt deze baan maar een maximale snelheid van 88,5 km/u. Een ritje op beide achtbanen duurt 2 minuten en 25 seconden.

Tijdens de verschillende duels kwamen de treinen tot op 30 centimeter van elkaar waardoor het lijkt dat de treinen elkaar zullen raken. Wanneer alle bezoekers zijn ingestapt wordt het gewicht van de treinen gewogen zodat de computers er nog beter kunnen voor zorgen dat de ‘near-collisions’ (bijna-botsingen) het best tot het recht komen. Daarnaast zijn de achtbanen bijna volledig over water gebouwd, iets wat amper voorkomt.

 

 

Dragon Challenge veranderd door de jaren heen:

Dragon Challenge veranderde in de loop van haar bestaan een aantal keren. De banen openden dus in 1999 als Duelling Dragons in de toen nog Merlinwood sectie van het The Lost Continent themagebied. In 2010 kreeg de achtbaan een groot onderhoud en werd deze in The Wizarding World of Harry Potter – Hogsmeade’s themagebied getrokken met de gekende naamsverandering tot gevolg. Maar als gevolg van verschillende incidenten in 2011 waarbij objecten van de ene trein naar de andere trein gegooid werden door de bezoekers en met als absoluut dieptepunt een bezoeker die een oog verloor, werd besloten om het duellerende effect voorgoed te schrappen om zo de kans op nieuwe incidenten te elimineren. Ondanks dat de achtbanen op zich niet gewijzigd waren, verloren ze hierdoor toch een groot deel van hun speciale magie en charme.

 

Bron en foto’s: Midway Mayhem