Top 10 meeste inversies op een Inverted Coaster in de wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste Inverted Coasters in de wereld met de meeste inversies.

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is er een gevoel van nog meer vrijheid.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

 

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#12-3: Silver Bullet, Phaethon, Raptor, Alpengeist, Monster, Katun (6 inversies)

Er zijn 10 achtbanen die evenveel inversies hebben en samen de 3de plaats delen in deze lijst. We overlopen ze van jong naar oud.

 

Raptor – Cedar Point:

Raptor werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversies) en een Corkscrew (1 inversies). Raptor behaalt een snelheid van 91,7 km/u en is 41,8 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van 1155,2 meter en was een investering van 11,5 miljoen dollar.

 

Pyrenees – Parque Espana-Shima Spain Village:

Pyrenees werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Parque Espana-Shima Spain Village. De Inverted Coaster heeft op het 1234 meter lange parcours volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 45 meter hoog.

 

Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg:

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De achtbaan heeft volgende 6 inversies: Immelmann (1 inversie), Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en heeft een hoogte van 59,4 meter. De achtbaan heeft een lengte van 1166,8 meter waar ze krachten tot maximaal 3,7 G te verduren krijgen. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

Afterburn – Carowinds:

Afterburn werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark in Carowinds. De Inverted Coaster heeft een lengte van 901 meter waarop de bezoekers door volgende 6 inversies gaan: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Batwing (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

              

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De Inverted Coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter krijgen de bezoekers krachten verwerkt tot 4 G.

 

Silver Bullet – Knott’s Berry Farm:

Silver Bullet werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. Tijdens de rit van 952,5 meter gaan de bezoekers door volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster is 44,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 88,5 km/u.

 

Phaethon – Gyeongju World:

Phaethon werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Zuid-Koreaanse pretpark Gyeongju World. De Inverted Coaster van 1000 meter lang heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 45 meter hoog.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De Inverted Coaster werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en origineel geopend in 1996 in het voormalige Japanse pretpark Expoland onder de naam Orochi. De achtbaan is 1200 meter lang en bevat volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). Monster behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.

 

Soaring Dragon & Dancing Phoenix – Nanchang Wanda Park:

Soaring Dragon & Dancing Phoenix werd gebouwd in 2016 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Nanchang Wanda Park in de provincie Jiangxi. De Inverted coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), In-Line Twist (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Inverted Coaster – Wanda City:

Deze Inverted Coaster zal openen in 2017 in het Chinese pretpark Wanda City in de provincie Heilongjiang. De achtbaan wordt gebouwd door de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse en is de eerste Inverted Coaster van Chinese makelij waarbij de wielen van de achtbaantrein aan de buitenkant van de track gemonteerd is, in plaats van aan de binnenkant. Deze techniek verhoogd het comfort van de inzittende enorm. De Inverted coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), In-Line Twist (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

 

#2-1: Montu – Busch Gardens Tampa & Banshee – Kings Island (7 inversies)

Montu in Busch Gardens Tampa en Banshee in Kings Island hebben beiden evenveel inversies en delen daarom samen de 1ste plaats in deze lijst.

 

Montu – Busch Gardens Tampa

Montu werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa. De Inverted Coaster heeft volgende 7 inversies: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 96,6 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens het parcours van 1244 meter krijgen de bezoekers krachten 3,8 G verwerkt.

 

Banshee – Kings Island:

Banshee werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan van 1257 meter bevat volgende 7 inversies: Dive Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Pretzel Knot (2 inversies), Loop (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie). De Inverted Coaster heeft een snelheid van 109,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Banshee heeft een capaciteit van 1650 personen per uur en was een investering van 24 miljoen dollar.

 

 

Toekomst:

In 2014 werd Banshee gebouwd en evenaarde zo het toen 18 jaar oude inversies record bij de Inverted Coasters. Ook vorig jaar in 2016 kwam er met Soaring Dragon & Dancing Phoenix in Nanchang Wanda Park een nieuwe achtbaan bij en ook dit jaar in 2017 zal er een nieuwe achtbaan open. Hiermee hebben we drie recente achtbanen, maar er staan ook heel wat oude achtbanen in de lijst.  De helft van de achtbanen zijn al immer al meer dan 15 jaar oud.

 

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de eerste inversie van Falcon (Duinrell).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Oziris (Parc Astérix).

Zero-G Roll (1 inversie): Dit is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de twee laatste inversies van Oziris (Parc Astérix)

Immelmann (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een twist en bocht waardoor de achtbaan de tegenovergestelde kant uitgaat dan van waar die kwam. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van Anubis (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Baron 1898 (Efteling).

In-Line Twist (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Heartline Roll, alleen ligt de draai as niet rond het hart van de inzittende, maar draait de trein rond de track heen. Een voorbeeld is de laatste inversie van Blue Fire (Europa-Park) en de laatste inversie van Air (Alton Towers).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Interlocking Corkscrews (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews die door elkaar zijn gemaakt. Tussen de twee Corkscrews is er een bocht om de volgende te kunnen nemen. Eigenlijk zijn het twee aparte Corkscrews die samen ‘visueel’ een nieuw element vormen. Een voorbeeld hiervan moeten we iets verder van huis zoeken. De laatste twee inversies van Dragon Khan (PortAventura Park) en de laatste twee inversies van Superman (Parque Warner Madrid).

Batwing (2 inversies): Deze dubbele inversie start met een Dive-Loop die rechtstreeks overgaat in een Immelmann. De twee zijn in spiegelbeeld geplaats van elkaar. Een voorbeeld is de 3de en 4de inversie van Goudurix (Parc Astérix) en de twee laatste inversies van Vortex (Kings Island).

Pretzel Knot (2 inversies): Deze dubbele inversie is zeer veel gelijkend op een Batwing. Het verschil zit men in het binnenkomen en verlaten van het element. Bij de Pretzel Knot zijn de in- en uitgang van de inversie zodanig gemaakt dat het element lijkt op een Pretzel, bij de Batwing krijg je meer een hart-vormige figuur. Een voorbeeld is de 4de en 5de inversie van Banshee (Kings Island) en de inversies van Moonsault Scramble (Fuji-Q Highland).

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.