Top 10 snelste Inverted Coasters ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste Inverted Coasters in de wereld.

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is er een gevoel van nog meer vrijheid.

 

#12-8: Stunt Fall, Aftershock, Goliath & Quantum Leap (105,6 km/u)

Stunt Fall in Parque Warner Madrid, Aftershock in Silverwood Theme Park, Giant Inverted Boomerang in Jin Jiang Action Park, Goliath in Six Flags New England en Quantum Leap in Sochi Park Adventureland zijn allemaal Giant Inverted Boomerang Coasters van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Deze 5 achtbanen zijn allemaal identiek aan elkaar en hebben daarom ook de zelfde snelheid. We gaan ze hier dan ook maar 1 keer bespreken want de statistieken zijn allemaal het zelfde. Deze 5 achtbanen delen samen de 8ste plaats in deze top 10.

Vekoma ontwierp de Giant Inverted Boomerang als opvolger van de Inverted Boomerang en deze was dan weer een variatie op de immens populaire Boomerang Coaster van Vekoma. Het succes van de Boomerang Coaster die meer dan vijftig (50!) keer verkocht werd, lag bij het hoge thrillgehalte en de compactheid van deze achtbaan. De Boomerang Coaster bevat 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts worden afgelegd, waardoor de bezoekers 6 keer overkop gaan. Dit alles gebeurt op een oppervlakte van 88 op 30 meter. Op dit succes werd Inverted Boomerang Coaster ontwikkeld. Dit was dezelfde achtbaan, alleen hingen de treinen nu onderaan de track en was deze ook hoger en sneller dan de originele variant. De Giant Inverted Boomerang heeft verticale drops en is nog hoger en sneller dan de gewone Inverted Boomerang.

De Giant Inverted Boomerang start de rit met een achterwaartse verticale optakeling tot een hoogte van 58,4 meter hoog. Hierna volgt een drop van 53,9 meter waarbij een snelheid van 105,6 km/u wordt bereikt. De trein raast door het stationsgebouw recht in een 33,5 meter hoge Cobra Roll. Na de Cobra Roll volgt een 31,1 meter hoge Looping en komt de trein op de tweede lifthill. De trein wordt terug opnieuw opgetrokken en vervolgens wordt het parcours volledig opnieuw afgelegd, maar deze keer achterwaarts. In totaal heeft de achtbaan een lengte van 367 meter en wordt er een kracht van 4,5 G bereikt.

Stunt Fall werd geopend in 2002 in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. Aftershock werd geopend in 2008 in het Amerikaanse pretpark Silverwood Theme Park, daarvoor draaide deze achtbaan tussen 2001 en 2007 zijn rondjes als Déjà Vu in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Giant Inverted Boomerang werd geopend in 2011 in het Chinese pretpark Jin Jiang Action Park. Goliath werd geopend in 2012 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England. Daarvoor draaide deze achtbaan tussen 2001 en 2011 zijn rondjes als Déjà Vu in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Quantum Leap werd geopend in 2014 in het Russische pretpark Sochi Park.

In onderstaande video kan je Stunt Fall in Parque Warner Madrid bekijken.

 

#7: Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg (107,8 km/u)

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en heeft een hoogte van 59,4 meter. Tijdens het parcours van 1166,8 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop terwijl ze krachten tot 3,7 G te verduren krijgen. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

#6-5: Steel Venom – Valleyfair & Banshee – Kings Island (109,4 km/u)

Steel Venom in Valleyfair en Banshee in Kings Island hebben dezelfde snelheid en delen daarom samen een 5de plaats.

 

Steel Venom – Valleyfair:

Steel Venom werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Valleyfair. De Inverted Coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 109,4 km/u en heeft een hoogte van 56,4 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes; eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd, ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd.

 

Banshee – Kings Island:

Banshee werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De Inverted Coaster heeft een snelheid van 109,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens het parcours van 1257 meter gaan de bezoekers doorheen 7 inversies. Dit is het momenteel het hoogste aantal dat voorkomt bij de Inverted Coasters. De achtbaan heeft een capaciteit van 1650 personen per uur en was een investering van 24 miljoen dollar.

 

#4-2: Volcano, Vertical Velocity & Possessed (112,7 km/u)

Volcano The Blast Coaster in Kings Dominion, Vertical Velocity in Six Flags Great America en Possessed in Dorney Park & Wildwater Kingdom hebben dezelfde snelheid en delen daarom samen de 2de plaats in deze top 10.

 

Volcano The Blast Coaster – Kings Dominion:

Volcano The Blast Coaster werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De achtbaan is de enige gelanceerde Inverted Coaster ter wereld die een volledig circuit heeft en die dus geen shuttle coaster is. Volcano The Blast Coaster behaalt een snelheid van 112,7 km/u en is 47,2 meter hoog. Tijdens de rit van 840,3 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. De achtbaan bevat 2 verschillende lanceringen.

 

Vertical Velocity – Six Flags Great America:

Vertical Velocity werd gebouwd in 2001 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De Inverted Coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 112,7 km/u en heeft een hoogte van 56,4 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd. Ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd.

 

Possessed – Dorney Park & Wildwater Kingdom:

Possessed werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en werd geopend in 2008 in het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom. De Inverted Coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 112,7 km/u en heeft een hoogte van 56,9 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 214,6 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd. Ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd. Possessed stond tussen 2000 en 2006 als Steel Venom in het Amerikaanse pretpark Geauga Lake & Wildwater Kingdom dat de deuren voorgoed sloot in 2007.

 

#1: Wicked Twister – Cedar Point (115,9 km/u)

Wicked Twister werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 115,9 km/u en heeft een hoogte van 65,5 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes. Bij beide hebben de spikes een twist. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd. Ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd.

 

 

Toekomst:

Momenteel wordt er in Wanda City in de Chinese stadsprefectuur Wuxi (provincie Jiangsu) een Inverted Coaster gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. Het gaat om een gelanceerde Impulse Coaster zoals Wicked Twister in Cedar Point. De exacte snelheid is nog niet bekend. Mocht dit een kopie worden van Wicked Twister, dan zal deze nieuwe achtbaan helemaal bovenaan de lijst komen te staan. De voorziene opening is 2017.

Voor 2018 is er dan weer een andere achtbaan die nieuw zal binnenkomen in deze lijst. In het nieuwe Braziliaanse pretpark Mirabilandia zal een Giant Inverted Boomerang achtbaan gebouwd worden van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Mirabilandia is een pretpark dat in 1994 werd opgericht en dat in 2018 op een nieuwe locatie in Brazilië zal openen. De Giant Inverted Boomerang van het park zal dus mee verhuizen naar de nieuwe locatie. In het oude park had deze de naam Sky Mountain. Voorheen stond Sky Mountain tussen 2001 en 2007 onder de naam Déjà Vu in Six Flags Over Georgia.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.