Top 10 meeste inversies op een achtbaan ter wereld

Altijd al willen weten hoeveel je maximaal overkop kan gaan op één achtbaan? Altijd al willen weten waar die achtbaan te vinden zijn? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de tien achtbanen met de meeste inversies ter wereld.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#12-10: Dragon Khan, Flight of the Phoenix & Avalancha (8 inversies)

Momenteel zijn er 3 achtbanen in de wereld die 8 inversies hebben.

 

Dragon Khan – PortAventura Park:

Dragon Khan gelegen in PortAventura Park (Spanje) was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Looping (1 inversie), Dive Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Looping (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Avalancha – Xetulul:

Guatemala telt amper 8 achtbanen, maar in 2002 bouwde het Zwitserse Intamin Amusement Rides in het parkje Xetulul een achtbaan met 8 inversies genaamd Avalancha. De achtbaan is gelijkaardig als Flight of the Phoenix en behaalt een snelheid van 88 km/u. Avalancha telt de volgende inversies: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

Flight of the Phoenix – Harborland:

Flight of the Phoenix is de jongste achtbaan met 8 inversies. De achtbaan is gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en is gelegen in het Chinese pretpark Harborland. Flight of the Phoenix is 830 meter lang en 31 meter hoog. Tijdens de rit wordt een snelheid van 80 km/u behaald. De achtbaan telt de volgende inversies: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

 

 

#9-2: Colossus, Altair CCW-0204, Crazy Coaster & 10 Inversion Roller Coaster (10 inversies)

Momenteel zijn er 4 achtbanen met 10 inversies, 2 in Europa en 2 in China. Daarnaast zijn er nog 4 in opbouw voor 2017. Het was het Engelse pretpark Thorpe Park dat in 2002 het 7 jaar oude record van Dragon Khan brak door de bouw van de achtbaan Colossus. In 2006 liet het Chinese pretpark Chimelong Paradise een kopie van Colossus maken met de vrij originele naam “10 Inversion Roller Coaster”. In 2013 werd Crazy Coaster in Loca Joy Holiday Theme Park te China gebouwd. Een jaar later in 2014 werd in Italië Altair CCW-0204 gebouwd in Cinecittà World. In 2017 werd in het Russische pretpark Divo Ostrov (Wonder Island) Velikoluksky Miasokombinat-2 geopend. In 2018 wordt er een exemplaar geopend in het Turkse pretpark Ankapark. Ook in het Maleisische pretpark Movie Animation Park Studios zal er eentje geopend worden en tot slot ook in het Braziliaanse pretpark Hopi Hari. Allemaal kopieën van de Engelse achtbaan.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Na de eerste twee achtbanen werd het standaardmodel lichtjes aangepast. Colossus en 10 Inversion Roller Coaster hebben een snelheid 72,4 km/u, een hoogte van 30 meter en een klassieke kettinglift. De 6 nieuwste achtbanen hebben een snelheid van 85 km/u, een hoogte van 33 meter en een kabellift.

Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie). Wie goed heeft opgelet ziet dat dit model ongeveer hetzelfde is als de achtbaan met 8 inversies van Intamin Amusement Rides, maar deze achtbaan heeft op het einde nog twee Heartline Rolls meer.

 

Een video van Colossus:

 

Een video van Altair CCW-0204:

 


#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van The Smiler. Ze verpulveren het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. The Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides GmbH en kostte 18 miljoen pond. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft The Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea-Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie).

 

 

De toekomst:

Deze top 10 wordt flink vernieuwd in 2017 ten opzichte van 2016, ook voor 2018 staat er al een nieuwe achtbaan op de planning.

 

Afscheid en een prettig weerzien:

In 2016 moesten we afscheid nemen van Monte Makaya in het Braziliaanse pretpark Terra Encantada. De achtbaan had 8 inversies en stond al 6 jaar ongebruikt in het pretpark te verroesten nadat Terra Encantada in 2010 voorgoed de deuren had gesloten. Gelukkig krijgt dit verhaal ook een positieve wending, want de achtbaan zal in 2018 een nieuw leven krijgen in het nog te bouwen nieuwe pretpark Mirabilandia in Brazilië.

 

2017 brengt 3 nieuwe achtbanen:

Voor 2017 staan er maar liefst 3 nieuwe achtbanen met 10 inversies op de planning. In het nog te openen Turkse pretpark Ankapark is er reeds een rollercoaster met 10 inversies opgebouwd en deze kende ook al verschillende soft-openingen in 2016. Een andere nieuwe rollercoaster met 10 inversies zal in het nog te openen Maleisische pretpark Movie Animation Park Studios geopend worden. De derde nieuwe rollercoaster met 10 inversies zal gebouwd worden in het Russische Wonder Island (Divo Ostrov) en wordt de eerste rollercoaster met 10 inversies met een totaal andere lay-out dan het voorgaande model. Deze nieuwe achtbaan zal een snelheid van 120 km/u krijgen en wordt eveneens gebouwd door het Zwitserse Intamin Amusement Rides.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Looping (1 inversie): Dit is een klassieke Looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke Kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Corkscrew, maar de draaias ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve Looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de derde inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de derde inversie van Condor (Walibi Holland).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve Looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van OzIris (Parc Astérix).

Zero-G Roll (1 inversie): Deze inversie is gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de laatste twee inversies van OzIris (Parc Astérix).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve Looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve Looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Interlocking Corkscrews (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews die door elkaar zijn gebouwd. Tussen de twee Corkscrews is er een bocht om de volgende te kunnen nemen. Eigenlijk zijn het twee aparte Corkscrews die samen ‘visueel’ een nieuw element vormen. Een voorbeeld hiervan moeten we iets verder van huis zoeken. De laatste twee inversies van Dragon Khan (PortAventura Park) en de laatste twee inversies van Superman (Parque Warner Madrid).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de laatste twee inversies van de Python (Efteling) en de laatste twee inversies van Big Loop (Heide Park).

Sea Serpent (2 inversies): Deze twee inversies trekken zeer hard op een Cobra Roll, het verschil is dat de twee halve Corkscrews in dezelfde richting meedraaien in plaats van de omgekeerde richting. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Xpress: Platform 13 (Walibi Holland) en de 9de en 10de inversie van de Smiler (Alton Towers).

Triple Heartline Roll (3 inversies): Dit zijn drie Heartline Rolls na elkaar. Deze combinatie is enkel terug te vinden op de 8-loopers van Intamin Amusement Rides. Een voorbeeld is dus Flight of the Phoenix (Harborland) en Avalancha (Xetulul).

Quad Heartline Roll (4 inversies): Dit zijn vier Heartline Rolls na elkaar. Deze combinatie is enkel terug te vinden op 10 loopers van Intamin Amusement Rides. Een voorbeeld is dus Colossus (Thorpe Park) en Altair CCW-0204 (Cinecittà World).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.