Nieuwe koalaman Maka verkent op avontuurlijke wijze zijn thuis in Planckendael

Koalaman Maka arriveerde in Planckendael vanuit de zoo van Duisburg. En wat bleek? Het was meteen grote liefde tussen ons koalavrouwtje Alinga en de nieuwe koalaman. Al vanaf het begin keek Alinga heel erg geïnteresseerd naar haar nieuwe partner. Overdag zitten ze rustig blaadjes te knabbelen, elk in hun eigen boom, en kijken ze wat naar elkaar. Maar ’s avonds blijken ze wel heel erg actief. Op infraroodbeelden is te zien hoe ze in het donker tot bij elkaar komen en proberen te paren. Dat belooft alvast vuurwerk voor het internationale kweekprogramma!

 

 

Verzorger Ben: “Maka is een echte avonturier. Ze hadden ons verwittigd dat hij heel ver kan springen. De eerste dagen vonden we hem vaak terug in de plantenbakken, iets waar de andere koala’s nooit eerder kwamen.”

 

 

Koala’s in Europa

Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Er zijn maar tien Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. In België zijn dat Planckendael en ZOO Antwerpen. Met Maka en Alinga gaat Planckendael volop voor het internationale kweekprogramma. Wist je dat de koala’s in Planckendael al negen jongen voortbrachten? We duimen voor een baby het komende jaar.

Helaas liggen leven en dood dicht bij elkaar. Gisteren verloren we in ZOO Antwerpen onze bejaarde man Omaroo aan kanker. Hij was al geruime tijd ziek.

 

Gevaarlijke geboorte

Koala’s zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij/zij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen. Wist je dat een koalababy joey [djoowie] heet?

 

Smakelijk

Vanaf dat moment vult de koalababy zijn melkdieet aan met darmpap, speciale mest van mama die zijn maag voorbereidt op de vertering van eucalyptus. Koala’s hebben een uniek en zeer traag metabolisme. Ze drinken niet en eten uitsluitend eucalyptus, die veel vezels en stoffen bevat die voor andere dieren giftig zijn. Ze lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Hun unieke spijsverteringssysteem bevat bacteriën die de vezels en het gif afbreken. De schaarse voedingswaarde besteden ze wijs en daarom slapen ze veel: 16 tot 20 uur per dag. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus bij een lokale plantenkweker, goed voor hun ecologische voetafdruk.

 

Bedreigd

In delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd, zodat koala’s te ver van elkaar leven en zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor waardoor er voedselschaarste ontstaat. Er leven naar schatting nog zo’n 80 000 koala’s in de natuur. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.