Iconische achtbaan sluit voor nieuwe Harry Potter attractie

Het gerucht dat al meer dan twee-en-een-half jaar rondgaat is bevestigd. Universal Studios Islands of Adventure gaat de Duellerende Inverted Coaster “Dragon Challenge” voorgoed sluiten op dinsdag 5 september 2017. De thrillride zal plaats maken voor een gloednieuwe unieke Harry Potter attractie.

 

De historische achtbaan: Dragon Challenge

Dragon Challenge opende in 1999 onder de naam Dueling Dragons en had – en heeft nu nog steeds – een van de coolste ingangen voor een attractie in de wereld. Bezoekers moeten langs twee vechtende draken passeren om een ritje te kunnen maken op de achtbanen. Dragon Challenge is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en is de enige Duellerende Inverted Coaster in de wereld. Beide achtbaantracks zijn 975,4 meter lang en bevatten elks 5 inversies. De achtbanen zijn zo ontworpen dat de treinen tijdens de rit met elkaar in duel gaan en elkaar verschillende keren rakelings passeren.

De linker track heeft de naam Chinese Fireball (voorheen Fire Dragon) en de rechter track heeft de naam Hungarian Horntail (voorheen Ice Dragon). Chinese Fireball heeft een hoogte van 38,1 meter en behaalt een maximale snelheid van 96,6 km/u en hoewel Hungarian Horntail evengoed een hoogte bereikt van 38,1 meter behaalt deze baan maar een maximale snelheid van 88,5 km/u. Een ritje op beide achtbanen duurt 2 minuten en 25 seconden.

Tijdens de verschillende duels komen de treinen tot op 30 centimeter van elkaar waardoor het lijkt dat de treinen elkaar zullen raken. Wanneer alle bezoekers zijn ingestapt wordt het gewicht van de treinen gewogen zodat de computers er nog beter kunnen voor zorgen dat de ‘near-collisions’ (bijna-botsingen) het best tot het recht komen. Daarnaast zijn de achtbanen bijna volledig over water, iets wat amper voorkomt.

 

Dragon Challenge veranderd door de jaren heen:

Dragon Challenge veranderde in de loop van haar bestaan een aantal keren. De banen openden dus in 1999 als Dueling Dragons in de toen nog Merlinwood sectie van het The Lost Continent themagebied. In 2010 kreeg de achtbaan een groot onderhoud en werd deze in The Wizarding World of Harry Potter – Hogsmeade’s themagebied getrokken met de gekende naamsverandering tot gevolg. Maar als gevolg van verschillende incidenten in 2011 waarbij objecten van de ene trein naar de andere trein gegooid werden door de bezoekers en met als absoluut dieptepunt een bezoeker die een oog verloor, werd besloten om het duellerende effect voorgoed te schrappen om zo de kans op nieuwe incidenten te elimineren. Ondanks dat de achtbanen op zich niet gewijzigd waren, verloren ze hierdoor toch een groot deel van hun speciale magie en charme.

 

Nieuwe Harry Potter attractie:

Ondertussen is de attractie 18 jaar oud en opereerde deze bijna elke dag in het extreme klimaat van Centraal Florida. Hierdoor is de levensduur van de achtbaantracks op hun einde gekomen waardoor de track vervangen zou moeten worden zoals in 2015 gebeurde met de Incredible Hulk.

Universal besliste om niet aan deze renovatiewerken beginnen en besloot een gloednieuwe attractie te gaan bouwen. Ondanks dat Universal nog niet veel informatie heeft vrijgegeven over deze nieuwe attractie zijn er toch een aantal interessante onthullingen gemaakt.

De nieuwe attractie zal een “zeer hoog” gethematiseerde rollercoaster worden die ons zal meenemen in een andere hoek van de tovenaarswereld, waarbij we sommige van onze “favoriete personages en wezens” zullen tegenkomen. Er zal “een nieuw niveau van verhaalvertelling” bereikt worden waarbij gebruik zal gemaakt worden van hopen “avontuurlijke actie”.

Interessant is dat Universal de attractie zowel in de categorie van een familie attractie en thrillride zet. Hierdoor wordt aangenomen dat Universal een nog nooit eerder geziene achtbaan gaat bouwen die nog niet voorkomt in hun andere parken.

Verwacht wordt dat de nieuwe attractie zal openen in 2019, gelijk met de verschillende nieuwe toevoegingen die de Disneyparken al hebben aangekondigd.

 

Bron: Orlando Informer