Top 10 langste Inverted Coasters ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 langste Inverted Coasters in de wereld.

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is er een gevoel van nog meer vrijheid.

 

#10: Silver Bullet – Knott’s Berry Farm (952,5 m)

Silver Bullet werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. De Inverted Coaster is 952,5 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en half. De achtbaan is 44,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 88,5 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 6 inversies. Silver Bullet was een investering van 16 miljoen dollar.

 

#9: Dragon Challenge – Universal Studios Islands of Adventure (975,4 m)

Dragon Challenge zijn twee duellerende achtbanen gebouwd in 1999 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure. Beiden Inverted Coasters hebben een lengte van 975,4 meter en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. De linkse achtbaan heeft de naam Chinese Fireball, de rechtse achtbaan heeft de naam Hungarian Horntail. Chinese Fireball behaalt een snelheid van 96,6 km/u, terwijl Hungarian Horntail een snelheid behaalt van 88,5 km/u. Beide tracks hebben een hoogte van 38,1 meter, maar Chinese Fireball heeft een drop van 35,1 meter en Hungarian Horntail heeft er eentje van 29 meter. De tracks van Dragon Challenge hebben elks 5 inversies maar de inversies zijn wel anders. Zo heeft Chinese Fireball 2 Immelmanns, een Looping en 2 Corkscrews terwijl Hungarian Horntail een Zero-G Roll, een Cobra Roll, een Looping en een Corkscrew heeft. De achtbanen werden zo ontworpen dat de treinen in duel gingen met elkaar, de laatste jaren is dit niet meer het geval.

In de eerste video kan u de offride beelden bekijken. In de tweede video ziet u vanaf minuut 2 de onride van de groene track en in de derde video ziet u vanaf minuut 2 de onride van de rode track. Op tijdstip 3:48 van de derde video kan u een van de interactie momenten van het duellerend effect zeer goed bekijken.

 

#8: Phaethon – Gyeongju World (1000 m)

Phaethon werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Zuid-Koreaanse pretpark Gyeongju World. De Inverted Coaster is 1000 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 45 meter hoog. Pheathon heeft 6 inversies en is gethematiseerd naar de Egyptische mythologie.

 

#7: Raptor – Cedar Point (1155,2 m)

Raptor werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1155,2 meter en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 16 seconden. Raptor behaalt een snelheid van 91,7 km/u en is 41,8 meter hoog. De achtbaan heeft 6 inversies en was een investering van 11,5 miljoen dollar.

 

#6: Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg (1166,8 m)

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De achtbaan heeft een lengte van 1166,8 meter en een ritje duurt 3 minuten en 10 seconden. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en heeft een hoogte van 59,4 meter. Tijdens het parcours gaan de bezoekers 6 keer overkop terwijl ze krachten tot 3,7 G te verduren krijgen. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

#5-4: Monster – Walygator Parc & Katun – Mirabilandia (1200 m)

Monster in Walygator Parc en Katun in Mirabilandia zijn en beiden even lang en delen daarom samen de 4de plaats in deze lijst.

 

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1200 meter en een ritje duurt 2 minuten en 22 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers krachten verwerkt tot 4 G terwijl ze door 6 inversies gaan.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De Inverted Coaster werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en origineel geopend in 1996 in het voormalige Japanse pretpark Expoland onder de naam Orochi. De achtbaan is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 28 seconden. Monster behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door 6 inversies.

 

#3: Montu – Busch Gardens Tampa (1214 m)

Montu werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1214 meter en een ritje duurt 3 minuten. De achtbaan behaalt een snelheid van 96,6 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens het parcours krijgen de bezoekers krachten 3,8 G verwerkt terwijl ze doorheen 7 inversies gaan.

 

#2: Pyrenees – Parque Espana-Shima Spain Village (1234 m)

Pyrenees werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Parque Espana-Shima Spain Village. De Inverted Coaster is 1234 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 53 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 45 meter hoog. Op het parcours zijn er 6 inversies waar de achtbaantrein doorheen gaat.

 

#1: Banshee – Kings Island (1257 m)

Banshee werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan is 1257 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 40 seconden. De Inverted Coaster heeft een snelheid van 109,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens het parcours gaan de bezoekers doorheen 7 inversies. De achtbaan heeft een capaciteit van 1650 personen per uur en was een investering van 24 miljoen dollar.

 

 

Toekomst:

Wat enorm hard opvalt is dat alle achtbanen in deze lijst gebouwd zijn door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. In de lijst vinden we ook heel wat oude achtbanen terug, want 6 van 10 rollercoasters is gebouwd voor het jaar 2000. In 2014 werd met de opening van Banshee in Kings Island het 17 jaar oude lengte record van Pyrenees in Parque Espana-Shima Spain Village verbroken. Voor de rest zijn er de laatste 10 jaar geen nieuwe achtbanen meer bijgekomen. Momenteel zijn er ook nog geen nieuwe projecten bekend gemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.