Opening BioBlitz GaiaZOO door gedeputeerde Mackus

Op 10 juni aanstaande vindt in GaiaZOO de tweede BioBlitz plaats: een 24-uurs monitoring van alle planten en dieren die buiten de dierverblijven van de Limburgse ZOO leven. Ruim zestig experts van diverse diergroepen inventariseren bloemen, vliegen, muggen, bijen, mieren, vogels, vlinders en nog veel meer. Via de vele natuur-activiteiten hoopt GaiaZOO de bezoekers meer bij de natuur te betrekken. De BioBlitz wordt om 14.15 uur officieel geopend door gedeputeerde Mackus van Provincie Limburg.

 

Openingshandeling

Gedeputeerde Mackus (Gedeputeerde Groen, Landbouw, Infra, Rail en Monumenten) zal samen met een expert van de Zoogdiervereniging een inloopval voor muizen legen en bekijken welke muis zich hierin bevindt. Rosse woelmuizen en bosmuizen komen veelvuldig voor in GaiaZOO. Maar de Limburgse ZOO is ook betrokken bij de opvang en bescherming van zeldzame Limburgse muizensoorten zoals de eikelmuis. Daarna worden de ogen gericht op een van de natuurlijke vijanden van muizen; te weten katten. Menig huiskatten eigenaar zal regelmatig een muis op de stoep vinden. Maar in Limburg leeft ook een zeldzame kat: de Europese wilde kat. De Gedeputeerde zal een opgezet exemplaar van deze soort onthullen en in GaiaZOO presenteren. Wilde katten expert Anke Brouns (Natuurmonumenten) vertelt de aanwezigen over het gedrag van wilde katten en hun aanwezigheid in Limburg.

 

BioBlitz 2017

De BioBlitz in GaiaZOO loopt tijdens bezoekersuren van zaterdag 10 juni om 13.00 uur – 17.00 uur en zondag 11 juni van 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de reguliere openingstijden wordt speciaal voor natuurliefhebbers een unieke AvondExpeditie georganiseerd (zaterdagavond 10 juni 21.00-24.00 uur). Onder leiding van een gids, volgen deelnemers een route langs experts van de nachtactieve vlinders, vleermuizen, korenwolven, uilen en muggen. De expeditie start met het mini symposium “De terugkeer van grote roofdieren in Limburg” waarbij de zeldzame wilde kat en de grijze wolf centraal staan. Op zondag 11 juni start de dag om 6 uur met een Vroege Vogels Wandeling langs de diverse broedvogels in de Limburgse ZOO. Voor deze twee activiteiten dient men zich vooraf aan te melden.

 

Wilde kat in Limburg

De Europese wilde kat leeft een teruggetrokken, solitair bestaan in oude, gemengde loofbossen. Oorspronkelijk kwam hij in grote delen van Europa voor. Als gevolg van ontbossing en eeuwenlange bestrijding verdwenen veel populaties; ook uit Nederland verdween de soort. In de Eiffel en de Ardennen leefden nog wel populaties. Sinds enkele jaren worden weer sporadisch meldingen gedaan van wilde katten in Zuid-Limburg. De soort is dus weer in opmars! Het exemplaar dat tijdens de BioBlitz onthuld wordt, werd eerder dit jaar in Vaals langs de kant van de weg dood aangetroffen. 

 

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de BioBlitz: GaiaZOO.nl/BioBlitz