Dan toch nog hoop voor de heropening van Ring Racer op de Nürburgring?

Ring Racer, de voormalige snelste achtbaan van Europa die al sinds 2013 buiten gebruik is, zal dan toch nog misschien heropenen. Dit nieuws maakte de nieuwe directeur van de Nürburgring bekend. De achtbaan behaald een snelheid van 160 km/u en heeft een van de krachtigste lanceringen ter wereld.

 

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa op dat moment ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse race circuit de Nürburgring.

Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid behalen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment.

Door technische problemen werd de opening van de achtbaan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden.

De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Opdat moment hadden slechts nog maar een 100 tal mensen een ritje kunnen maken op de toen snelste achtbaan van Europa.

Het race circuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. De rollercoaster heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft ter waarde van ongeveer 1250 euro.

Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De rollercoaster werd gebouwd door S&S Worldwide die tegenwoordig door het leven gaan onder hun nieuwe naam S&S Sansei Technologies. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar tot nog toe werd de achtbaan niet verkocht.

Ondertussen heeft de Nürburgring een nieuwe eigenaar en deze ziet toch nog een mogelijkheid in de heropening van de achtbaan. “We bekijken de mogelijkheden” laat hij weten. Al verteld hij er wel bij dat de heropening van Ring Racer niet de hoogste prioriteit heeft voor 2018. “Het slopen van de achtbaan is echter de laatste optie”.

 

 

Bron: parkerlebnis

Foto: Wolkenkratzer – Wikimedia Commons