Wereldpremière in Brugge! Expo Leonardo da Vinci – the inventions of a genius

Xpo Center Bruges (Site Oud Sint-Jan Brugge) brengt vanaf 1 juni een tijdelijke, unieke expo over de uitvindingen van ’s werelds bekendste genie, Leonardo da Vinci (1452 -1519).

 

Grootste da Vinci expo ooit

Da Vinci was een echte genie. Hij was niet alleen schilder, maar ook voorspeller en uitvinder met een fenomenaal waarnemingsvermogen. Verzin iets, en hij heeft het waarschijnlijk al uitgevonden!

De expo is een reizende tentoonstelling die start in Brugge en daarna door Europa trekt. De expo zal meer dan 100 maquettes van da Vinci’s uitvindingen en machines tonen. Je vindt er ook meer dan 100 originele documenten en schriftjes (codex) van da Vinci en enkele tijdsgenoten uit de Renaissance (o.a. Michelangelo). Samen maakt dit wereldwijd de grootste expo ooit over da Vinci’s uitvindingen!

Da Vinci was zeer vooruitstrevend voor zijn tijd. Hij vond o.a. het vliegtuig, de helikopter, de onderzeeër en de brug uit. Hij boekte enorme vooruitgang op het gebied van bouwkunde, hydrodynamica, architectuur, anatomie,… De hallen van Xpo Center Bruges worden daarom ook opgedeeld per thema:

 

– aeronautica en wetenschap (helikopter, parachute, ornithopter, fiets)

– leger (tank, katapult, touwladder, kruisboog op wielen, gewapend schip)

– mechanica (weefgetouw, drilboor, kraan, drukpers),

– meetinstrumenten (hygrometer, klok, camera obscura)

– hydraulica (hydraulische zaag, dubbele wand, drijfsystemen)

– architectuur (draaitrap, draaibrug)

– schetsen en schriftjes van da Vinci, Michelangelo,…

– replica’s van zijn bekendste schilderijen (Mona Lisa, Laatste Avondmaal, Vitruviusman,…)

 

 

Interactieve expo voor een breed publiek
Xpo Center Bruges mikt met deze tentoonstelling op een breed publiek.
Tussen de maquettes zullen verschillende uitvindingen op ware grootte en interactief opgesteld staan. Als bezoeker kan je zelf de mechanismen van deze uitvindingen in werking stellen.
Er werd ook aan de jonge bezoeker gedacht: de maquettes staan opgesteld op hun hoogte en er zijn educatieve fiches beschikbaar voor eerste en tweede graad.

In de binnentuin van de historische gebouwen van Site Oud Sint-Jan, wordt de brug van da Vinci opgebouwd. De bezoeker kan die proberen na te bouwen met 16 kleine stokken.
Leonardo da Vinci bedacht deze brug rond 1480 voor het leger. Het zou de ‘Mona Lisa onder de bruggen’ worden. De brug moest makkelijk te vervoeren zijn. Ze moest ook snel opgebouwd kunnen worden, stabiel én sterk zijn. Het bijzondere aan Leonardo’s brugontwerp is dat er voor de constructie geen bevestigingsmateriaal nodig is zoals touw, spijkers of lijm.

Verder zullen er ook verschillende schermen hangen waarop de uitvindingen volledig worden uitgelegd en ontleed via 3D filmpjes. Je ziet hiervan al een tipje van de sluier opgelicht op www.xpo-center-bruges.be.

 

Makers van de expo
Xpo Center Bruges deed voor deze expo beroep op de Belgisch-Luxemburgse Vincent Damseaux, technisch verantwoordelijke, en op kunsthistoricus Jean-Christophe Hubert. Deze laatste verzorgde o.a. de scenografie voor de expo ‘Leonardo da Vinci, the European Genius’, die in 2007 meer dan 350.000 bezoekers naar de Basiliek van Koekelberg in Brussel trok.

 

Praktische info

Expo Leonardo da Vinci: dagelijks van 1 juni t.e.m. 31 oktober 2017, telkens van 10u tot 18u.

 

Xpo Center Bruges

Site Oud Sint-Jan – Mariastraat 38 – 8000 Brugge

(Parking via Zonnekemeers)

 

T: 050/476.100
Tickets en info via www.xpo-center-bruges.be.

Reserveringen: info@oudsintjan.be