Uitgetest: Triton – Tikibad in Duinrell

Op 1 mei werd de nieuwe glijbaan met 3 Cones feestelijk geopend in het Tikibad van Duinrell. Het is de eerste waterglijbaan in de Benelux met 3 trechters, reden genoeg om de nieuwigheid uit te testen.

 

In de nieuwe spannende glijbaan Triton glijd je van een hoogte van 20 meter op een tweepersoonsband 163 meter naar beneden via drie cones. In deze megatrechters glijd je tegen de wand omhoog en daarna weer terug naar beneden. Voor de glijpartij eindigt, volgen er na de eerste slinger nog twee andere trechters.

De glijbaan heeft blauwe en rode kleuren en begint in de hoogste glijbanen toren van het Tikibad, net naast twee andere bandenglijbanen de Moonlight en de Starfright. Bezoekers dienen zelf hun band naar boven te dragen, eenmaal boven aangekomen kan de tocht naar beneden beginnen. Dit kan zowel met twee als alleen.

 

Het ritverloop:

Het avontuur start boven in de twintig meter hoge toren. Daar leg je de band in het waterbassin klaar, terwijl je rustig plaats neemt en wacht tot het licht op groen springt. Wanneer het groene licht aangaat kan het avontuur beginnen. De glijbaan start met een stukje buis richting de eerst Cone, hier kan je de snelheid opbouwen om zo hoog mogelijk in de eerste trechter te belanden.

In de Cone aangekomen vlieg je omhoog tot ongeveer in de helft en schommel je daarna terug. Na een drie tal schommelbewegingen komt de boot wat tot stilstand en voert de stroom je mee in de buis. Hier wordt opnieuw de snelheid opgebouwd richting de tweede trechter. Ook hier ga je een aantal keer heen en weer voor je de Cone verlaat.

Het verlaten van elke Cone gebeurt echter niet altijd voorwaarts zoals je zou denken. Soms heeft Triton een verassing te bieden aan de bezoekers en wordt de glijband omgedraaid. Dit heeft als gevolg dat je achterwaarts het volgende glijbaan gedeelte ingaat. Vervolgens glij je dan een heel stuk naar beneden zonder je kan zien wat er gebeurd en kom je achterwaarts de Cone in. Hierbij kan je dan weer opnieuw voorwaarts draaien of opnieuw achterwaarts voortgaan.

Na het verlaten van de tweede Cone glij je weer verder tot je in de derde trechter terecht komt. Ook hier vlieg je dan weer een paar keer heen en weer. Ik had het gevoel dat je in deze derde Cone net iets hoger komt dan in de tweevoorgaande trechters. Na de laatste Cone is er nog een stukje glijbaan om tot stilstand te komen.

 

Ervaring:

De Triton glijbaan is eigenlijk een perfecte glijbaan voor iedereen. Zowel tieners, mama’s, papa’s en kleinere kinderen zullen veel plezier beleven op de glijbaan. Doordat de glijbaan eindigt in een uitloopstrook en niet in een diep bad, hoeven ook de minder goede zwemmers geen schrik te hebben wanneer ze de glijbaan verlaten. Het is niet de spannendste glijbaan van het Tikibad. Hij gaat bijvoorbeeld niet zo hard als Flits en Blits, Cycloon of de Tyfoon, maar hij is ook zeer zeker niet saai en heeft een hoge herhalingswaarde.

Tijdens de glijtocht naar beneden wordt er toch een leuke snelheid behaald, wat niet echt duidelijk overkomt op de video’s. Ook kom je redelijk hoog in de Cone’s terecht, hoger dan ik had verwacht, dit geeft toch wel een leuk gevoel. Daarnaast is het ook telkens spannend om in de Cone’s terecht te komen, want het gebeurt toch wel vaak dat de band omdraait en dat je dus het verdere parcours achterwaarts moet afleggen. Dit maakt het toch echt wel extra spannend.

Het is trouwens zeer tof dat Duinrell gekozen heeft voor een glijbaan met 3 trechters, in plaats van een glijbaan met 1 Cone zoals de meeste andere waterparken doen. Nu duurt de rit best nog wel lang en je hebt 3 keer het plezier voor de prijs van 1. Wanneer je omgedraaid geraakt kan je dus ook nog gewoon achterwaarts verder glijden zonder dat de rit meteen is afgelopen.

 

Conclusie:

De Triton is niet de spannendste of engste glijbaan van het Tikibad, maar is wel een perfecte aanvulling op het bestaande aanbod. De glijbaan past ook perfect voor alle leeftijdsgroepen. Het ritje op Triton is leuk en door de 3 verschillende Cone’s wordt er een extra lange rit gecreëerd. Daarnaast is de fun factor en de verrassingsfactor hoog doordat je nooit op voorhand weet hoe je uit de Cone’s zal terecht komen. Zowel voorwaarts als achterwaarts is mogelijk en dat maakt het toch allemaal extra spannend. Het type glijbaan is ook totaal anders dan alle andere glijbanen in het Tikibad en is daarom een zeer mooie aanvulling op het bestaande aanbod. Het biedt de bezoekers iets leuks en uniek aan. Kortom, Duinrell heeft er voor gezorgd dat we er een goede reden bij hebben om het Tikibad snel opnieuw een bezoekje te brengen.