Snelst accelererende achtbaan ter wereld heeft nu een looping

Dodonpa, de snelst accelererende achtbaan ter wereld heeft een nieuw element gekregen. De grote tophat net na de lancering, werd vervangen door een gigantische looping. Dit geeft de achtbaan een totaal nieuwe ervaring.

 

Wie had ooit gedacht dat Dodonpa, de snelste accelererende achtbaan ter wereld, ooit een looping zou krijgen? Het Japanse pretpark Fuji-Q Highland verraste vriend en vijand toen het pretpark vorig jaar bekend maakte dat de lay-out van de achtbaan gewijzigd zou worden. Dit jaar werd duidelijk dat de tophat vervangen zou worden door een gigantische looping, nu zijn de werken ook afgerond.

 

Dodonpa verwierf naam en faam toen de achtbaan in 2001, 4 dagen voor Kerstmis, opende in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland als de snelste achtbaan ter wereld. 16 jaar na opening is de achtbaan nog steeds de snelste van Japan en de 4de snelste ter wereld. Dodonpa behaald een snelheid van 172 km/u in amper 1,8 seconden en is daarmee nog altijd de snelste accelererende achtbaan ter wereld. De gemiddelde versnelling van de achtbaan bedraagt maar liefst 26,5 m/s², deze versnelling wordt bereikt door middel van een lancering met gecompresseerde lucht.

Door het toevoegen van de looping is Dodonpa nu de snelste rollercoaster ter wereld die overkop gaat. De Japanse achtbaan neemt het record over van Furius Baco in het Spaanse PortAventura Park die een snelheid behaald van 135 km/u.

Dodonpa werd gebouwd door S&S Worldwide dat tegenwoordig door het leven gaan als S&S Sansei Technologies. Deze werd ook ingeschakeld tijdens de vernieuwingswerken. Tijdens de rit van 1189 meter krijgen de inzittenden een G-kracht van maar liefst 4,3 G te verwerken. Een ritje op de supersnelle achtbaan van 52 meter hoog duurt 55 seconden.

Dodonpa is vernoemd naar een muzikale klank vergelijkbaar met Do Re Mi, maar dan door percussie-instrumenten. De heropening is voorzien voor juli 2017. De achtbaan zal ook een nieuwe naam krijgen, namelijk: Dodonpa Loop. In het 15-jarige bestaan van Dodonpa bereden meer dan 7,5 miljoen mensen de achtbaan. Hieronder een video van de oude Dodonpa zonder looping.

 

Foto’s: Parks & Coasters Worldwide