Uitgetest: Gold Rush – Attractiepark Slagharen

Toen we vorig jaar vernamen dat de achtbaan Thunder Loop zou sluiten in Attractiepark Slagharen waren we in de eerste plaats een beetje droevig voor het verlies van een rasechte klassieker, gebouwd door Schwarzkopf. Maar niet veel later maakte het park bekend welke achtbaan deze zou opvolgen en konden we niet anders dan toch vol enthousiasme uitkijken naar onze eerste ritje op Gold Rush.

 

Het verhaal en thema

In de Amerikaanse staat Californië komt een Gold Rush op gang als James W. Marshall op 24 januari 1848 goud vindt. Uit alle windstreken komen goudzoekers die met simpele technieken rivieren en beekjes afspeuren. De technieken verbeteren en kleine dorpen groeien uit tot steden. Voor het vervoer van goud worden nieuwe transportmethodes gebruikt, waaronder de stoomtrein. Hiervoor wordt een uitgebreid spoor- en stationnetwerk aangelegd.

 

De achtbaan

Gold Rush werd op korte tijd ontworpen en gebouwd door de Duitse firma Gerstlauer. De keuze voor deze firma vloeide voort van het feit dat deze het snelst kon leveren, maar niet onbelangrijk ook omdat ze een band hebben met de bouwer van de voorganger Thunder Loop, Schwarzkopf.

Gold Rush wordt driemaal gelanceerd, de maximale snelheid bedraagt 95 km/u, wat deze de snelste gelanceerde achtbaan met inversies van de Benelux maakt. De achtbaan is 33 meter hoog en 400 meter lang, tijdens rit ervaar je twee inversies, een Sidewinder en Dive Loop.

 

 

Onze ervaringen

Vol ongeduld wandelden we de wachtrij in, die vol Western items ligt. De houten balken en stationsgebouw voelen enorm Westerns aan. In de wachtrij krijg je een mooi zicht op de volledige achtbaan die boven en naast je loopt, altijd een zeer fijne extra om de zin in een ritje nog meer aan te wakkeren.

Eens de wachtrij doorlopen, kwamen we aan het stationsgebouw. Een medewerker laat groepjes binnen om zo het treintje zo goed mogelijk te vullen. Misschien zou een single riders ingang nog een leuke optie geweest zijn.

Eens in het treintje, dat er prachtig uitziet, net een echte stoomlocomotief, werden de beugels gesloten door enthousiaste medewerkers. De rit begon met een zachte lancering voorwaarts, gevolgd door een veel krachtigere lancering achterwaarts. Na de achterwaartse lancering kom je deels in de Dive Loop terecht, waar je even ondersteboven blijft hangen, een zeer leuk gevoel. De derde lancering verloopt opnieuw voorwaarts en laat je de kracht voelen die deze baan bezit, echt een geweldige kick.

Na de lancering volgt een hoge heuvel, waarop je een deftige portie airtime krijgt alvorens een drop in te duiken, nog maar net bekomen van de drop ga je de Sidewinder inversie in en zoef je over het stationsgebouw met een deftige airtime heuvel. Na de airtime heuvel volgt nog een snelle Helix en via de Dive Loop ga je de remmen in.

In het stationsgebouw ontdek je dat Thunder Loop nooit vergeten zal worden dankzij gedenkplaatjes aan de muur, een mooie ode aan een geweldige achtbaan.

 

Eindoordeel

De eerste vraag die iedereen zich stelt is uiteraard is dit nu een waardige opvolger?  Ja, absoluut, Gold Rush is een meer dan waardige opvolger en een geweldige toevoeging aan het park. Deze achtbaan heeft pit, inversies en een rit om u tegen te zeggen. Het enige dat nog beter is als een ritje op Gold Rush is het volgende ritje en het volgende en het volgende, en….