Top 10 langste achtbanen van Europa

Met de opening van de gelanceerde achtbaan in Ferrari Land wordt het Europese snelheid- en hoogterecord na jarenlang opnieuw verbroken in Europa. Maar is er dit jaar ook een nieuwkomer in de top 10 van de langste achtbanen in Europa? Laat ons samen eens kijken hoe de top 10 van 2017 er nu uitziet en wat de vooruitzichten zijn naar de toekomst toe. Vorige week bespraken we de top 10 van hoogste achtbanen van Europa.

 

#10: Taron – Phantasialand (1320 m)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan heeft een lengte van 1320 meter en een ritje duurt een kleine 2 minuten. Taron is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter.

 

#9: Lisebergbanan – Liseberg (1340,2m)

Lisebergbanan is een achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Zierer en ontworpen door Anton Schwarzkopf. De achtbaan is in 1987 gebouwd door BHS in het Zweedse pretpark Liseberg. Lisebergbanan is 1340,2 meter lang en was bij opening de langste achtbaan van Europa. De achtbaan is 45 meter hoog wat het bij opening eveneens de hoogste achtbaan van Europa maakte. Dit record kon de achtbaan 7 jaar lang weten vast te houden. Ook de snelheid was niet min, Lisebergbanan behaald een snelheid van 80 km/u waardoor het de tweede snelste achtbaan van Europa was na Sirocco (Nu: Pskyké Underground) in Walibi Belgium. Lisebergbanan is gebouwd op een berg en maakt goed gebruik van het terrein, de eerste afdaling duurt maar liefst 20 seconden. De volledige rit duurt 3 minuten.

 

#8: Colossos – Heide Park Resort (1344m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossos is de 2de langste houten achtbaan van Europa en een ritje duur 2 minuten en 25 seconden. De achtbaan behaald een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossos ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. Ook was dit ooit recordhouder van steilste drop op een houten achtbaan met 61°.

 

#7: Helix – Liseberg (1381m)

Helix is in 2014 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1381 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 10 seconden. Tijdens de rit wordt de achtbaan 2 maal gelanceerd tot een maximale snelheid van 100 km/u. De achtbaan is 41 meter hoog en heeft 7 inversies. Bezoekers krijgen maximaal 4,3 G verwerkt tijdens het avontuur. Helix die in samenwerking met de fans werd ontworpen, heeft 200 miljoen Zweedse kronen gekost, daarnaast was er nog eens 20 miljoen Zweedse kronen nodig om de rotsen te bewerken waarop de achtbaan gebouwd is.

 

#6: Coaster Express – Parque Warner Madrid (1394,2m)

Coaster Express is gebouwd in 2002 door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is met 1394,2 meter de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. De achtbaan is 36,6 meter hoog en heeft een snelheid van 80 km/u. De achtbaan heeft een helix van 520° en eentje van 590°.

 

#5: Big Thunder Mountain – Disneyland Paris (1500m)

Big Thunder Mountain is gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Franse pretpark Disneyland Paris. De achtbaan heeft een lengte van 1500 meter wat het destijds de 2de langste achtbaan van Europa maakte. Big Thunder Mountain heeft een snelheid van 65 km/u en is 22 meter hoog. De achtbaan heeft 3 lifthills en 3 tunnels. Er kunnen 5 treinen tegelijkertijd op de achtbaan rijden waardoor een capaciteit van 2424 personen per uur kan bereikt worden. Een ritje duurt maar liefst 4 minuten.

 

#4: Shambhala – PortAventura Park (1564m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan is 1564 meter lang en een ritje duurt 3 minuten. Shambhala behaald een snelheid van 134 km/u wat het de 2de snelste achtbaan van Europa maakt en heeft een hoogte van 76 meter en is daarmee de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#3: Silver Star – Europa-Park (1620m)

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een lengte van 1620 meter en een ritje duurt 4 minuten. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter en is samen met Schwur des Kärnan de 3de hoogste achtbaan van Europa. Ondanks de indrukwekkende statistieken, is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen.

 

#2: Big One – Blackpool Pleasure Beach (1675,5m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en heeft een lengte van 1675,5 meter. Bij opening pakte de Big One het record van snelste achtbaan in Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. Big One staat al 23 jaar lang in de top van langste achtbaan van Europa.

 

#1: Ultimate – Lightwater Valley (2268,3m)

Ultimate is in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter is de Ultimate al 26 jaar de langste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er zijn 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter hoog, maar vervolgens is zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan gaat bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevat een aantal (snelle) opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurt 7 minuten!

 

 

Evolutie:

In 2012 werd Shambhala geopend in Port AventuraPark, in 2014 werd Helix geopend in Liseberg en in 2016 werd Taron geopend in Phantasialand. Dit waren de laatste drie nieuwe achtbanen die in deze lijst kwamen. De drie oudste achtbanen zijn Lisebergbanan in Liseberg (1987), Ultimate in Lightwater Valley (1991) en Big Thunder Mountain in Disneyland Paris (1992). Dit jaar zal er geen nieuwe achtbaan bijkomen in de top 10, maar in 2018 staat er wél een nieuwkomer op de planning.

 

De toekomst:

Het Poolse pretpark Energylandia zal in 2018 een grote achtbaan openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster krijgt een lengte van 1450 meter en zal hiermee de 6de langste achtbaan van Europa meer worden. De achtbaan krijgt een snelheid van maar liefst 140 km/u en wordt 77 meter hoog. Hiermee wordt het zowel de snelste als hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.