De geschiedenis van: Futuroscope

Futuroscope is een Frans attractiepark, gelegen nabij de stad Poitiers. Het park focust zich voornamelijk op attracties en presentaties die te maken hebben met nieuwe technologieën. Al deze unieke ervaringen zijn gehuisvest in speciale futuristische gebouwen. Per jaar trekt dit park anderhalf miljoen bezoekers en weet zich daarmee in de top 10 te zetten van best bezochte parken in Frankrijk.

René Monory, de oprichter van Futuroscope, worstelde al tijdens de vroege jaren 80 met het idee om “de stad van de toekomst” te bouwen. In het begin geloofden maar weinigen in dit project. Achteraf totaal onterecht zo blijkt: de dag van vandaag is het een van Frankrijks meest toonaangevende themaparken geworden en kent elk jaar weer een stijgende groei in bezoekersaantallen en nieuwe attracties.

De skyline van het park wordt gedomineerd door een tiental futuristisch getinte gebouwen.

Het idee achter Futuroscope doet sterk denken aan het Epcot park in Disneyworld (Florida). Het was hier dat René Monory het concept ontdekte dat een recreatiepark perfect combineerbaar is met een educatieve functie en de presentatie van nieuwe technologische ontwikkelingen..

 

Laten we even doorheen de geschiedenis wandelen van dit unieke themapark.

 

1983

Op 24 oktober besloot de algemene raad, onder leiding van Réne Monory, om een zogenaamd observatorium van de toekomst op te richten in Frankrijk, nabij Poitiers.

Het doel van dit gehele project was om de ontwikkeling van nieuwe informatietechnologieën, nieuwe bouwstijlen en geavanceerde communicatiemiddelen een boost te geven.

De werktittel voor dit project luidde “Futurama”, maar omdat men bepaalde dat “Futurama” of “L’observatoire du futur” niet zo goed klonk, werd er gekozen voor een gelijkaardige naam: “Futuroscope”, wat in het Nederlands zoveel betekent als “Zicht op de toekomst”.

 

1984

Het leggen van de eerste steen door René Monory, voorzitter van de Algemene Raad en de bedenker van het gehele project.

 

1987

Inauguratie van het park.

Op 31 mei 1987 opent in Futuroscope de attractie “Kinemax”, in die tijd het grootste flatscreen van Europa (600 m²). In het Paviljoen werden ook evenementen en tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Verder werd er een recreatiegebied aan de vijver aangelegd. Dit speciale gebouw heeft de vorm van een gigantisch blinkend kwartsgesteente.

1988

Opening van de eerste dynamische cinema, de speelzone met allerlei attracties voor kinderen (kinderwereld) en de attractie Showscan (de eerste film met 60 frames/seconde).

 

1989

Opening van de eerste 3D-film in het park.

De 360 gradencinema doet dit jaar ook zijn intrede in Futuroscope, net zoals het nieuwe Congrespaleis.

 

1990

De opening van de Omnimax (IMAX®-systeem en parabolisch scherm)
De Gyrotour draait zijn eerste rondjes en geeft de bezoekers een prachtig panorama-uitzicht over het park en de omgeving.

Futuroscope produceert zijn eerste 360 gradenfilm met beelden van de wielrenners die deelnemen aan Tour de France, die overigens dit jaar begint aan de locatie van het park.

 

1992

Het gebouw “The Magic Carpet” wordt ingewijd.

1993

Inhuldiging van Solido (3D-projecties op een halfrond scherm).

 

1994

Opening van het Weense paviljoen en de opening van een tweede dynamische cinema (La Vienne Dynamique).

1995

De bouw van een nieuw congrescentrum, ditmaal met een grotere capaciteit in vergelijking met het eerste.

 

1996

De IMAX® 3D cinema opent met de film Wings of Courage, een 3D-film, geregisseerd door Jean-Jacques Annaud.

 

1997

Futuroscope viert zijn 10e verjaardag met de slotshow “Le Lac aux Images”.

2.900.000ste bezoeker.

 

2000

In Juni 2000 opende het nagelnieuwe TGV-treinstation. Het park werd nu nog vlotter bereikbaar.
Ook dit jaar start de Tour De France opnieuw in Futuroscope.

2001

Op 24 maart opende CyberWorld.

18 april 2001 was een heugelijke dag voor Futuroscope; het park verwelkomde zijn 25 miljoenste bezoeker.

 

2002

Nieuwe slotshow: De Spiegel van Urania.  De attractie “Destination Cosmos”wordt ingehuldigd en Bill gates introduceert in Futuroscope zijn nieuwste generatie spelconsoles.

 

2003

Inhuldiging van de Digitale Stad (een gebouw waarin gamers en andere technologieliefhebbers 60 spelconsoles konden uittesten) in het Pavillon du Futuroscope, dat speciaal voor deze gelegenheid werd omgetoverd tot Pavillon du Numérique.

2004

Introductie van de film ‘Voyageurs du Ciel et de la Mer’.

 

2005

Inhuldiging Akryls, in ditzelfde jaar ontvangt het park haar 30 miljoenste bezoeker (april)..

 

2006

Inhuldiging attractie “Dance with Robots” en een nieuwe avondshow “The Forest of Dreams”.

2007

Futuroscope viert de 20ste verjaardag van het park  met nieuwe tentoonstellingen, voorstellingen en sportieve evenementen het hele jaar door.  Verder opent een nieuwe 3D-film “Blue Nile”. En krijgt het park de eerste film met 4D-effecten.

1,6 miljoen mensen bezochten het park tijdens dit parkseizoen, goed voor een omzet van ongeveer 70 miljoen euro.

 

2008

Inhuldiging “The Future is Wild”.

 

2009

Op 19 december opende de nieuwe attractie “ Arthur 4D Adventure ”.En kwam er een nieuwe parkshow met “Le Mystère de la Note Bleue”.

 

2011

Futuroscope wordt eigendom van Compagnie des Alpes. Bij ons is dit bedrijf de dag van vandaag ook gekend als de eigenaar van bijvoorbeeld Walibi Belgium, Walibi Holland & Bellewaerde.

2013

Opening van de darkride “La Machine à voyager dans le temps”, die gebruikmaakt van 4D-technologie. Ga mee op stap doorheen deze attractie met de hyperactieve konijntjes uit de Ubisoft-gamereeks Rabbids. 

2016

Opening L’Explorarium, een gebouw waarin een 360 gradenfilm te zien is over het leven onder water, gemaakt door de beroemde Jacques Cousteau.Ook kwam de introductie van “La loi du plus Fort”, een natuurdocumentaire die gebruikmaakt van 4K-lasertechnologie voor haarscherpe beelden (48 frames/seconde). Met de opening van “La Monde de l’invisible”, kam er een voorstelling over het onzichtbare.

Scrat, Manfred, Sid & Diego (de hoofdpersonages uit de Ice Age-films) maken dit jaar hun opwachting in de nieuwe 5D-film “Age de Glace”.

2017

Opening van de nieuwe soaring-attractie, genaamd “ L’Extraordinaire Voyage”, een simulator vergelijkbaar met de soaring-attractie in Disney World (Florida). Vlieg over prachtige landschappen zoals India, Egypte en vele andere locaties. Tijdens de rit ervaar je heel wat speciale effecten zoals onder andere geureffecten. Deze attractie werd ondergebracht in het Magic Carpet-gebouw.