Cedar Fair kondigt 4 nieuwe achtbanen aan voor 2018

De Amerikaanse pretparkgroep Cedar Fair die eigenaar is van onder andere Cedar Point, Kings Island, Carowinds, Kings Dominion en Canada’s Wonderland, heeft aangekondigd dat ze volgend jaar 4 grote achtbanen in hun parken zullen plaatsen.

 

De Amerikaanse pretpark groep Cedar Fair Entertainment Company zal volgend jaar 4 grote nieuwe achtbanen openen in haar parken. Dat is bijzonder veel want de laatste 4 grote nieuwe achtbanen die gebouwd werden in de Cedar Fair parken werden geopend in de laatste 4 jaar. Twee projecten zijn omvormingen van historische houten achtbanen naar stalen hybride achtbanen. Een derde project is een nieuw prototype achtbaan en het 4de project wordt er eentje van een fabrikant waar ze in het verleden hebben mee samengewerkt.

 

Project 1: Ombouw Mean Streak – Cedar Point

Het eerste grote project wordt de ombouw van de houten achtbaan Mean Streak in Cedar Point naar een stalen hybride achtbaan met verschillende inversies. De Amerikaanse topconstructeur Rocky Mountain Construction is momenteel bezig met de omvorming van deze achtbaan. De bouwwerken begonnen op 14 oktober in 2016. Ondertussen is gebleken dat de achtbaan hoger en sneller zal worden dan voordien. De achtbaan had een hoogte van 49,1 meter en behaalde een snelheid van 104,6 km/u. Alles wat u moet weten over dit project kan u hier vinden.

 

Project 2: Ombouw Hurler – Kings Dominion

Het tweede grote project wordt de ombouw van de houten achtbaan Hurler in Kings Dominion naar een stalen hybride achtbaan. Ook voor dit project zal Rocky Mountain Construction instaan. Het bedrijf is momenteel bezig met de omvorming van deze achtbaan. Deze bouwwerken begonnen op 11 maart 2017. Alles wat u moet weten over dit project kan u hier vinden.

 

Project 3: Nieuw prototype achtbaan

Het derde grote project wordt een gloednieuwe prototype achtbaan. Een nieuw type achtbaan dat nog nergens anders is gebouwd. Wat het juist zal worden werd nog niet bekendgemaakt. Momenteel is Rocky Mountain Construction (RMC) wel bezig met een prototype te bouwen van een Single Track Coaster, een achtbaan dat maar 1 rail zal hebben in plaats van 2. Aangezien Cedar Fair voor de twee eerste projecten ook al gekozen heeft om met RMC samen te werken en het bedrijf bezig is met een uniek prototype te bouwen, lijkt het dus best wel mogelijk dat de eerste Single Track Coaster naar een Cedar Fair park zal gaan. Later dit jaar zullen we hier alvast meer duidelijkheid in krijgen.

 

Project 4: Achtbaan met bekende constructeur

Het vierde grote project wordt er een achtbaan die gemaakt zal worden door een grote bekende constructeur. Een fabrikant waar ze in het verleden hebben mee samengewerkt, maar niet in de recente geschiedenis. Daardoor lijken Great Coasters International en Bolliger & Mabillard al meteen af te vallen. Mogelijk zou de nieuwe achtbaan dus gebouwd gaan worden door Intamin Amusement Rides, maar ook Mack Rides, Vekoma en Premier Rides waren in het verleden vaste hofleveranciers. En misschien wordt het nog een totaal andere bouwer.

 

Welke parken krijgen de nieuwe achtbanen?

Cedar Fair Entertainment Company is een van de belangrijkste pretparkgroepen in Amerika en hebben verschillende grote pretparken in hadden. De belangrijkste pretparken zijn Cedar Point (Ohio), Kings Island (Ohio), Canada’s Wonderland (Ontario), Carowinds (North Carolina), Kings Dominion (Virginia), Knott’s Berry Farm (California), Dorney Park (Pennsylvania), Valleyfair (Minnesota), Worlds of Fun (Missouri) en Michigan’s Adventure (Michigan).

In welke pretparken de nieuwe achtbanen komen is nog maar deels geweten. Bij de eerste twee projecten is dit duidelijk. Zowel Cedar Point als Kings Dominion zullen een nieuwe hybride achtbaan krijgen die gebouwd zal worden door Rocky Mountain Construction. Voor de andere projecten zijn er nog geen pretparken bekendgemaakt. Er zijn ook nog geen sterke geruchten die bepaalde parken naar voor trekken.

Dus er blijven nog 2 achtbanen over die we kunnen verwachten in de Cedar Fair parken. Als we even logisch nadenken dan vallen de parken Cedar Point en Kings Dominion natuurlijk al af omdat ze al een nieuwe achtbaan krijgen in 2018. Ook voor Kings Island die dit jaar al een nieuwe achtbaan kreeg, lijkt de kans zeer klein dat ze volgend jaar opnieuw een achtbaan zullen krijgen. Er schieten dan nog 8 zeer grote tot middelgrote pretparken over.

Michigan’s Adventure is het pretpark dat het langst al geen nieuwe achtbaan meer kreeg. Het is namelijk van 2008 dat dit park een nieuwe achtbaan kreeg, een standaard achtbaan nog wel, een SLC van Vekoma. Daarvoor was het al van 1999 geleden dat er nog een nieuwe achtbaan bij kwam. Zij verdienen op papier dus het meest een nieuwe achtbaan.

Worlds of Fun kreeg voor de laatste keer een nieuwe achtbaan in 2009. Dit was een houten achtbaan van GCI. In 2006 kreeg het park ook een Inverted Coaster van B&M. Valleyfair kreeg dan in 2011 misschien wel een achtbaan bij, maar dit ging om een kinderachtbaan van Zamperla. De laatste grote nieuwe achtbaan is al geleden van 2007, dit was een houten achtbaan van GCI.

Dorney Park & Wildwater Kingdom kreeg in 2012 een Inverted Boomerang van Vekoma. In 2008 kreeg het park eveneens een Inverted Coaster, deze keer een gelanceerde van Intamin. Knott’s Berry Farm kreeg in 2013 familie achtbaan van Mack Rides en in 2008 een Moto Coaster van Zamperla.

California’s Great America kreeg dan weer in 2013 een houten achtbaan van GCI, maar daarvoor was het alweer van 2001 geleden. Een andere mogelijkheid is Canada’s Wonderland, maar zij krijgen in 2014 en 2012 al een nieuwe achtbaan bij. Dit is natuurlijk wel het tweede grootste park van de groep, dus een nieuwe achtbaan zou zeker ook hier weer kunnen.

Carowinds kreeg nog in 2015 een nieuwe Hyper Coaster van B&M bij, maar op het einde van dat jaar sloot ook wel de houten achtbaan Thunder Road waar nog geen vervanger voor werd geopend. Waar deze twee nieuwe achtbanen zullen komen is dus nog zeer onduidelijk en de meeste parken lijken goede kans te maken. Wij houden je alvast op de hoogte indien er meer nieuws bekend wordt gemaakt.

 

Bron: Cedar Point