Bouwer in de kijker: WGH Transportation Engineering

WGH Transportation Engineering is een Engels bedrijf dat attracties als achtbanen, log flumes en darkrides bouwt. Het bedrijf werd opgericht in 1989. In het begin bouwde het bedrijf vooral locomotieven voor de steenkoolmijnen, later begon men ook attracties te bouwen.

 

WGH Transportation Engineering werd opgericht in 1989 en begon als bouwer transportmiddelen in de mijnbouw. Het eerste project dat het bedrijf bouwde was een hangende monorail voor het New Lanark World Heritage Visitor Centre. 

Nadien begon met de bouw van andere attracties zoals transportmiddelen voor darkrides, kleinere attracties, log flumes en achtbanen.

De eerste achtbaan die het bedrijf bouwde is te vinden in Fantasy Island (Ingoldmells). In 1995 opende dit park de powered achtbaan Rhombus’s Rocket.

 

 

Een jaar later mocht WGH opnieuw een achtbaan bouwen voor dit park, ditmaal een kinderachtbaan. Jellikins Coaster.

 

 

In 1998 mocht WGH twee nieuwe achtbanen plaatsen, eentje in Legoland Windsor. Dit werd Dragon een Family Coaster. Deze achtbaan bevat een darkride gedeelte.

 

 

De tweede achtbaan werd gebouwd in Joyland Childrens Fun Park met Spook Express. Dit werd een Kinderachtbaan.

 

 

Een jaar later deed Legoland Windsor opnieuw beroep op WGH voor de bouw van Dragon’s Apprentice, een kinderachtbaan.

 

 

In 2004 bouwde het bedrijf een zeer speciale achtbaan voor het Engelse park GreenWood Forest Park. De achtbaan Green Dragon werd zo gebouwd dat ze volledig energie vriendelijk was. De berijders van de achtbaan gaan via trappen naar een eerste platform, waar men plaats neemt met het aantal personen dat later ook in het treintje zal stappen. Door op het platform te gaan staan wordt een liftmechanisme in gang gezet, het gewicht van de mensen zorgt er voor dat het treintje naar boven gaat. Als het platform gezakt is, moeten de berijders opnieuw via trappen omhoog om uiteindelijk in het treintje te kunnen stappen.

 

 

WGH bouwde ook vier log flumes, waarvan er momenteel nog twee in werking zijn. Een eerste vinden we terug in Fantasy Island.

 

 

De andere operationele log flume is te vinden in Wicksteed Family Theme Park met Rocky River Falls.

 

 

Sinds 2016 is het bedrijf overgenomen door Stage One, een ander Engels bedrijf dat projecten uitwerkt voor pretparken.  Samen met Stage One werd de houten achtbaan, Scenic Railway, die heropende in Dreamland Margate, de oudste achtbaan van Groot Brittannië.

 

Bronnen: EWRDB, Coasterforce, RCDB, Hellotrade, Stage One