Uitgelicht: Xpress – Platform 13 – Walibi Holland

Xpress – Platform 13 is een gelanceerde achtbaan in Walibi Holland. Deze achtbaan opende tijdens het Six Flags tijdperk in 2000. Toen noemde de achtbaan nog Superman The Ride.

 xpresss-copy

 

Xpress – Platform 13 is een LSM gelanceerde achtbaan die je van 0 naar 90 km/u lanceert in 2,9 seconden. Deze achtbaan werd gebouwd door Vekoma. Het thema dat de achtbaan momenteel heeft is echter niet het originele thema.

De achtbaan opende als Superman The Ride, ze had toen rode supports met blauwe track. Deze kleuren waren echter niet de initiële kleuren toen de achtbaan gemaakt werd. Het oorspronkelijke idee was de achtbaan Riddler’s Revenge te noemen. Hiervoor was de kleur nog groen, maar werd opnieuw geschilderd bij installatie in het park.

In 2011 bleef de achtbaan een seizoen lang gesloten wegens haarscheurtjes in de statoren, tijdens de winter van dat jaar werd de achtbaan voorzien van een nieuwe laag verf. Ze kreeg grijze supports met zwarte track. Ook de treintjes kregen een nieuwe kleur. Trein een was voorheen blauw, maar werd zilverkleurig met een rode onderkant, trein twee was eerst rood maar kreeg een zilveren kleur met paarse onderkant.

In de winter van 2013 werd de baan opnieuw gerenoveerd. Het station, de eindremmen en de wachtrij werden volledig overdekt. Er kwam een volledig nieuwe thema in de wachtrij en de naam wijzigde van Xpress naar Xpress – Platform 13. Er kwam ook een nieuwe soundtrack, gemaakt door Erik Arbores.

Xpress – Platform 13 heeft een hoogte van 25,8 meter en een lengte van 996 meter, de topsnelheid bedraagt 90 km/u. Tijdens de rit ga je doorheen drie inversies, een Sea Serpent en Corckscrew.