De eerste periode van de Panda’s verliep goed in Ouwehands Dierenpark

Het gaat goed met de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen. Zij verblijven nu enkele weken in hun verblijf Pandasia in quarantaine om te wennen aan de nieuwe omgeving. Pandaverzorgers Brenda van Ekeren en Marga Gerritsen vertellen graag hoe het de afgelopen week is gegaan.

 

“Xing Ya en Wu Wen zijn erg ontspannen, worden beide steeds vrijer en gaan zich steeds meer thuis voelen in hun nieuwe omgeving”, aldus Marga. De reuzenpanda’s krijgen rustig de tijd om overal aan te wennen. Al ruikend ontdekken zij beetje bij beetje de omgeving om hen heen. Ze lopen al hoog over de loopbruggen, spelen zelfs al in het water en slapen goed. Brenda en Marga zijn erg tevreden met het verloop tot nu toe. Ook de Chinese verzorger en dierenarts zijn tevreden en positief, zowel over de voortgang als over het verblijf zelf, wat zij geweldig vinden.

Xing Ya en Wu Wen hebben ook duidelijke karaktereigenschappen. Xing Ya, het mannetje, gedraagt zich macho en is heel actief. Wu Wen, het vrouwtje is daarentegen juist rustig en laat alles over zich heen komen, maar heeft wel een eigen wil.

 

Een Chinees dieet

Xing Ya en Wu Wen volgen hier in Nederland hetzelfde dieet als dat zij in China volgden. Het enige verschil is natuurlijk dat er nu met Nederlandse ingrediënten wordt gewerkt. Als aanvulling op bamboe eten de reuzenpanda’s ook ‘pandabrood’, appels en winterpeen. Brenda: “Leuk om te zien is dat Xing Ya een duidelijke voorkeur heeft voor het pandabrood, terwijl bij Wu Wen juist de wortel favoriet is”.

 

Nederlands bamboe

Reuzenpanda’s eten hoofdzakelijk bamboe en zijn hier dan ook erg kieskeurig in. Niet alleen het soort bamboe, maar bijvoorbeeld ook de leeftijd van de bamboe maakt dat een reuzenpanda de bamboe wel of niet lekker vindt. Elke reuzenpanda heeft ook weer een eigen voorkeur.

Afgelopen week is er geëxperimenteerd met negen verschillende soorten bamboe. Zowel Xing Ya als Wu Wen eten erg goed van de Nederlandse bamboe en hebben zelfs al een favoriete soort. Het mannetje, Xing Ya, houdt erg van de grote donkere bladeren van de bamboe, terwijl het vrouwtje, Wu Wen, juist veel van de steel houdt. In totaal zijn er voor Xing Ya en Wu Wen maar liefst 25 verschillende soorten beschikbaar, dus ook komende weken wordt er nog diverse bamboe aangeboden.

 

Pandabrood

Naast bamboe eten de reuzenpanda’s dus ook heus pandabrood. Het pandabrood is een aanvulling op het dieet om in benodigde voedingstoffen zoals mineralen te voorzien. Het recept hiervoor komt uit China, maar het deeg wordt in Pandasia gemaakt en afgebakken. Huisgemaakt pandabrood dus!

Xing Ya en Wu Wen krijgen 4 keer per dag een brood van zo’n 350 gram. Het brood heeft de structuur van roggebrood en zit boordevol voedingstoffen. Het pandabrood valt goed in de smaak bij Xing Ya en Wu Wen, merken Brenda en Marga.

 

De volgende stap

De komende periode wordt er ook verrijking toegepast. Verrijking wordt binnen Ouwehands Dierenpark toegepast om het natuurlijk gedrag van de dieren zoveel mogelijk te stimuleren. Belangrijk is om precies te weten wat Xing Ya en Wu Wen leuk vinden en wat hen aanzet tot natuurlijk gedrag.

“Het is prachtig om te zien hoe Xing Ya en Wu Wen zich ontwikkelen en het is fantastisch om met deze bijzondere dieren te mogen werken”, aldus Brenda en Marga.

 

Wanneer Xing Ya en Wu Wen, na de quarantaineperiode, te zien zullen zijn voor bezoekers van Ouwehands Dierenpark is nog niet bekend.