Top 10 snelste achtbanen van Nederland

Met de opening van Gold Rush in Attractiepark Slagharen komt er voor het derde jaar op rij een nieuwe snelle achtbaan bij in Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2017 er nu uitziet. Vorige week bespraken we de top 10 van langste achtbanen van Nederland.

 

#12-10: Booster Bike, Joris en de Draak, Python (75km/u)

Python in de Efteling, Booster Bike in Toverland en Joris en de Draak in de Efteling hebben allemaal de zelfde snelheid en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Python – Efteling:

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan behaalt een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit van 750 meter gaan de bezoekers 4 keer over kop. De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

Booster Bike – Toverland:

Booster Bike werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Toverland. De gelanceerde achtbaan behaald een snelheid van 75 km/u in 3 seconden en is 15 meter hoog. Passagiers leggen het parcours van 600 meter af op een treintje bestaande uit motorzitjes.

 

Joris en de Draak – Efteling:

Joris en de Draak bestaat uit twee duellerende houten achtbanen gebouwd in de Efteling in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Beide achtbanen behalen een maximale snelheid van 75 km/u en zijn 22,1 meter hoog. Beide banen zijn 787,9 meter lang en hebben 12 miljoen euro gekost. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen, de rechtse de naam Vuur.

 

#9: Speed of Sound – Walibi Holland (75,6km/u)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbaan is de 9de snelste en de 2de hoogste achtbaan van Nederland. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#8-7: Condor – Walibi Holland & Robin Hood – Walibi Holland (80km/u)

Condor en Rodin Hood in Walibi Holland hebben beide de zelfde snelheid en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 32 meter hoog. Robin Hood is 1035 meter lang en is daarmee de derde langste achtbaan van Nederland.

 

#6: Troy – Toverland (86,9km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#5: Lost Gravity – Walibi Holland (87km/u)

Lost Gravity werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Tijdens het ritje van 680 meter gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan hebben geen vloer.

 

#4-3: Xpress: Platform 13, Baron 1898 (90km/u)

Xpress Platform 13 in Walibi Holland en Baron 1898 in de Efteling hebben allemaal de zelfde snelheid en delen samen de 3de plaats.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden. Xpress is 25,8 meter hoog en tijdens het ritje van 996 meter lang gaan de bezoekers door 3 inversies.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7,5 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#2: Gold Rush – Attractiepark Slagharen (95km/u)

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd. De opening volgt op 13 april 2017.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (106km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 15 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 2 snelle achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog in het park gestaan hebben.

 

Münchner Bahn – Beekse Bergen (85,3 km/u):

Müncher Bahn werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan reisde eerst rond op de kermis met de Duitse kermisexploitant Pötzsch vooraleer deze werd opgezet in de Beekse Bergen. Daar verbleef Müncher Bahn tot en met 1986, waarna deze werd doorverkocht aan Movie Park Germany. De achtbaan bleef tot 1991 onder de naam Traumlandbahn in Movie Park Germany en verhuisde toen naar het Taiwanese pretpark Future World. Het nieuwe pretpark werd echter nooit geopend want het ging tijdens de bouw door de Aziatische financiële crisis van 1997 failliet. Müncher Bahn behaalde tijdens de rit van 850 meter een snelheid van 85,3 km/u en had een hoogte van 24 meter.

 

Thunder Loop – Attractiepark Slagharen (77 km/u):

Thunder Loop werd gebouwd in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf in Attractiepark Slagharen. De achtbaan behaalde een snelheid van 77 km/u en was 24,5 meter hoog. Tijdens de rit van 592 meter kregen de bezoekers 1 inversie voorgeschoteld. Na het verwijderen van Münchner Bahn in 1986, werd Thunder Loop de snelste achtbaan van Nederland. Dit bleef ze tot 1994. Bij opening was de achtbaan 2 jaar lang de hoogste achtbaan van Nederland. Tevens was het Nederlands eerste achtbaan met een inversie. In 2016 maakte Thunder Loop haar laatste rondjes rijden en maakte daarna plaats voor Gold Rush.

 

Evolutie:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend en dit jaar in 2017 werd Gold Rush geopend. Zo kwamen de laatste 3 jaar telkens een nieuwe achtbaan in deze top 10.

In 2017 hebben we naast de nieuwkomer ook een achtbaan die verdween uit de top 10. Thunder Loop in Attractiepark Slagharen mocht op pensioen en werd vervangen door Gold Rush.

 

De toekomst:

Ondernemer Hennie van der Most heeft plannen om in 2018 een pretpark te open in Rotterdam. Op de concept arts van Attractiepark Rotterdam staat een Shuttle Loop Coaster van de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Dit is de Shuttle Loop uit het Japanse pretpark Toshimaen. Deze gelanceerde achtbaan heeft een snelheid van 91,7 km/u, waardoor die de 3de snelste achtbaan van Nederland zal worden.

Daarnaast heeft Walibi Holland aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. Deze zal hoogstwaarschijnlijk in de top 10 komen te staan.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van snelle achtbanen in Nederland. Met 6 noteringen hebben zij de helft van deze lijst in hun park staan. De Efteling scoort met 3 achtbanen, Toverland is vertegenwoordigd met 2 achtbanen en Attractiepark Slagharen vervolledigd de lijst met 1 notering.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.