Mean Streak in Cedar Point wordt hoger en sneller

De Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction is in Cedar Point gestart met de ombouw van de oude houten achtbaan Mean Streak naar een nieuwe moderne hybride achtbaan. De nieuwe achtbaan zal veel hoger en sneller worden en krijgt waarschijnlijk ook meerdere inversies.

 

Na maandenlange geruchten werd in oktober van vorig jaar de omvorming van Mean Streak in Cedar Point bevestigd. Dit gebeurde toen Rocky Mountain Construction (RMC) de eerste nieuwe trackdelen plaatste. Op foto’s van nieuwe werkzaamheden kunnen we zien dat RMC de lifthill veel steiler en hoger heeft gemaakt, hierdoor zal de achtbaan ook een hogere snelheid krijgen.

Mean Streak had een hoogte van 49,1 meter en een snelheid van 104,6 km/u, hiermee was het de 10de snelste houten achtbaan ter wereld, de 7de hoogste houten achtbaan ter wereld en de 4de langste houten achtbaan ter wereld.

 

Ondertussen hebben Amerikaanse universiteitsstudenten proberen te berekenen wat de nieuwe hoogte en snelheid zal worden. Voor de berekeningen gebruikte ze verschillende formules en moesten ze ook creatief te werk gaan om de nodige parameters te vinden om de nieuwe statistieken te berekenen.

Uit foto’s van de bouwwerken kunnen we zien dat de lifthill zowel steiler als hoger zal worden dan vroeger. De nieuwe achtbaan zal ongeveer een derde hoger worden dan de oude Mean Streak. Dit wil zeggen dat de achtbaan ongeveer een hoogte van 65 meter zal krijgen.

De snelheid van de nieuwe achtbaan vinden, was een moeilijkere opdracht. Hiervoor moest rekening gehouden worden met de steilheid van de drop, de hoogte en de valversnelling. De studenten berekende dat er tijdens de first drop een versnelling zal plaats vinden van ongeveer 9,77 m/s². Als we deze valversnelling combineren met de hoogte komen we uit op een snelheid van ongeveer 129 km/u.

 

Nu hebben we een idee van wat de nieuwe hoogte en snelheid van Mean Streak zal worden. Vooralsnog zijn deze gegevens door de studenten zelf berekend en zullen dit niet de officiële statistieken van de achtbaan worden, maar het zal wel in de buurt zijn van deze getallen.

Een andere interessante update die momenteel gaande is bij Mean Streak zijn de werken die volgen na de eerste airtime hill. Bij de tweede grote heuvel wordt momenteel gewerkt aan nieuw een element. Dit element lijkt een over-banked turn te worden die zal overgaan in de eerste inversie van de achtbaan. Heel zeker is dit nog niet, maar de volgende updates van dit project zullen het alvast duidelijk maken wat het element precies zal worden. Een feit is dat dit een zeer spannend project is dat heel fijn wordt om te volgen. De voorziene opening van de nieuwe achtbaan is pas voor 2018.

 

De volledige ombouw van de achtbaan kan je hier volgen.

 

 

Video’s: CoasterFanatics, Coaster Critics, coastercrutchfield