De geschiedenis van: Toverland

Wie aan Toverland denkt, denkt meteen ook aan de twee hallen vol attracties en speeltuigen, de houten achtbaan Troy en de Magische Vallei. Maar ooit begon het met één hal: het Land Van Toos. Het idee voor het park kwam van Jean Gelisssen, die zijn zus Caroline Kortooms overtuigde mee in de uitdaging te stappen en het park te leiden.

 

Van idee tot verwezenlijking

Het idee voor Toverland ontsproot tijdens een regenbui, Jean Gelissen bedacht toen tijdens een dagje in een recreatiepark hoe weersafhankelijk de parken zijn. Hij merkte dat het recreatiepark leeg liep door de plotse regen. Jean Gelissen was op dat ogenblik al eigenaar van Gepla (Gelissen Plafonds). Met zijn idee trok hij naar zijn zus Caroline Kortooms, een lerares in het basisonderwijs.

Caroline en Jean bezochten na het bedenken van het idee meerdere pretparken in binnen – en buitenland, om daar te kijken wat de sterke en zwakke punten waren en ook waar de kinderen het liefst naartoe renden.

Natuurlijk moest het park een naam en look krijgen, het was Caroline die de naam Toverland bedacht, zij wist immers dat kinderen dit een geweldig onderwerp vinden. Het was omdat ze lerares was dat ze wist dat de verhalen over toveren de verbeelding van de kinderen aanspreekt.

 

2001 de opening van de eerst hal: Land Van Toos

 

6 jaar na het eerste idee opende Toverland de deuren op 19 mei 2001. In de indoorhal stonden attracties als de waterglijbaan Hara Kiri, de Tea Cups, de zweefmolen Sim Sa La Swing en speeltoestellen.
 

 
 
 

De grootste attractie in de hal is de achtbaan Boomerang. Dit is een Junior Coaster van de Nederlandse bouwer Vekoma. Boomerang is 12 meter hoog, 320 meter lang en behaalt een snelheid van 60 km/u.

 

 

Naast de indoorhal kwam een outdoor tuin – De Tovertuin – hier vond je een waterspeelplaats, een draaimolen en een doolhof. In het eerste jaar werd ook de mascotte Toos Toverhoed geïntroduceerd in het park, al was dit een andere versie dan de Toos die we nu kennen.

 

 
 

2002 – 2003 verdere uitbreidingen

In de twee volgende jaren werd verder geïnvesteerd in nieuwigheden. Er opende een speeltuin en speelweide en waterglijbaan Aquasnake werd gebouwd naast waterglijbaan Hara Kiri.

 

2004: Een grote uitbreiding

Door het toenemende succes kwam er in 2004 een twee indoorhal – Magic Forest – hier werden grotere attracties gebouwd, zodat ook de tieners aangesproken werden. Behalve een groot klimparcours openen in deze hal meerdere attracties. Opmerkelijk is dat enkele hiervan ook outdoor gaan, waardoor de eerste stappen gezet werden richting outdoor-gebied.

 

 

Een van de grootste attracties werd Backstroke – een log flume – gebouwd door. Backstroke heeft een lengte van 398 meter. Het eerste deel van deze attractie ligt indoor, in het parcours zitten twee drops verwerkt. De eerste drop is 7 meter hoog en beleef je achterwaarts.

 

 

De hoogste drop is 15 meter hoog en neemt je mee naar buiten, waar je eindigt met een grote splash.

 

 

Een andere grote attractie was Woudracer, een Bobkart attractie van de Duitse bouwer Wiegand. Woudracer had een lengte van 585 meter waarover 10 Bobkarts aan maximum 45 km/u zoefden. Ook deze attractie was voor een groot deel outdoor gelegen.

 

 

Een eerste volledige outdoor achtbaan kwam er met Booster Bike, een primeur voor het park, want dit was de eerste in zijn soort. Booster Bike is een gelanceerde achtbaan met een treintje in de vorm van motoren. De achtbaan is 600 meter lang, 15 meter hoog en behaalt een snelheid van 75 km/u.

 

 

 

Omdat de bouw van Booster Bike vertraging op liep, had het park een tijdje een andere achtbaan gehuurd van een Duitse kermis exploitant. Wilde Maus stond twee maanden lang in het park.

Ook Villa Fiasco – een cakewalk – kreeg een plekje in het Magic Forest, dat verbonden werd aan de eerste hal met de Magische Route.

 

 

2005 – 2006

In 2005 opende nog een extra attractie in het Magic Forest met de speciale boom Twist & Turn.

 

2007: Toverland verrast met de bouw van een houten achtbaan

In 2007 stonden alle pretparkfans versteld toen Toverland de houten achtbaan Troy opende. Deze achtbaan werd gebouwd door Great Coasters International.  Troy kreeg ook een groot themagebied dat zichtbaar is vanaf de parking van het park.

 

 

Het gebied rondom de achtbaan staat eveneens in teken van de Griekse Mythologie. Een groot paard van Troje werd geplaatst, een ware blikvanger.

 

 

De achtbaan kreeg een eigen themalied. Op die manier zette het park verdere stappen in de totaalbeleving.

 

 

De achtbaan Troy is tot op heden de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux. Troy is namelijk 31,9 meter hoog, 1077,2 meter lang en behaalt een snelheid van 86,9 km/u.

 

 

2008: Het Toverhuis

Met een naam als Toverland wilde het park graag een attractie openen waarbij het thema toveren centraal staat. Om hierop antwoord te bieden werd het Toverhuis gebouwd. In dit huis kan je allerlei objecten doen beweging met een zwaai van de Toverstaf en de magische woorden bami salami.

 

2010: Nog meer Griekse Mythologie

In 2010 werd het Troy gebied verder uitgewerkt. Twee nieuwe attracties kwamen in het gebied te staan.

 

 

De eerste attractie werd eentje met de nodige pit, Scorpios, een schommelboot gebouwd door Metalbau Emmeln. Achter dit schommelschip kwamen de Paarden van Ithaka, waar je een ritje maakt op een paardje. Scorpios kreeg een hoogte van 15 meter en een hellingsgraad van 75°, wat dit schommelschip zeer intens maakt. De zwaaisnelheid is ongeveer 42 km/u.

 

 

Niet alle plannen werden verwezenlijkt. In het gebied werd nog een andere achtbaan voorzien, maar zou nooit gebouwd worden. Odysseus zou een waterachtbaan worden van Mack Rides, maar die plannen werden terug in de kast gestopt.

 

2011: De tiende verjaardag zorgt voor een nieuwe stijl

In 2011 werd de tiende verjaardag van het park gevierd. Deze verjaardag ging gepaard met een nieuwe stijl voor de eerste hal. Hier werden enkele attracties verplaatst en de muren werden bekleed. Het logo kreeg een nieuwe stijl, die meteen ook aan de ingang van het park terug te vinden is.

 

2012: Bouwen aan de toekomst

In 2012 begonnen de bouwwerken aan een gloednieuw themagebied, de Magische Vallei. In de Magische Vallei kwam de bouw van Spinning Coaster het snelst op gang, waardoor Dwervelwind – toen nog D’Wervelwind geschreven – een soft-opening kreeg. De bezoekers konden deze achtbaan enkele weken ontdekken tijdens de Halloweenperiode.

 

 

2013: De grote opening van De Magische Vallei

In 2013 wordt het park maar liefst 1.5 keer zo groot. De Magische Vallei is een prachtig gebied geworden dat wordt bewoond door de Dwervels. Dwervels zijn magische wezentjes die zich al sinds mensenheugenis schuilhouden in de bosrijke omgeving van de Peel. De naam is afgeleid van dwerg en wervel. Dwerg omdat ze niet veel groter zijn dan een meter en wervel vanwege de wervelende winden die ze met hun toverkracht in gang kunnen zetten.

 

 

In de Magische Vallei kwamen uiteraard ook nieuwe attracties. Coco Bolo, een pull up toren, Tolly Molly een watercarrousel, een springkussen en speeltoestel voor de kleinsten.

 

 

De grootste attracties zijn Djengu River en Dwervelwind, een rapid river gebouwd door Hafema. Deze wilde rivier heeft een lengte van 460 meter en een hoogteverschil van 5.5 meter.

 

 

 

Ook de achtbaan Dwervelwind kreeg een plekje in dit themagebied. Dwervelwind kreeg een hoogte van 21 meter, een lengte van 462 meter en een snelheid van 75 km/u. Deze achtbaan werd gebouwd door het Duitse bedrijf Mack Rides en kreeg onboard muziek gecomponeerd door IMAscore.

 

 

 

Verder kwam er in het gebied een fontein show met Katara, een show die heel interactief is, bezoekers kunnen ook onder de waterstralen doorlopen.

 

 

2015: Een nieuwe Bobkarth en zweefmolen

 

 

De Bobkarth baan Woudracer bleek aan vervanging toe te zijn, het park besloot een gelijkaardige nieuwe baan te laten bouwen. De nieuwe baan kreeg een Duits thema, om die reden werd ook de omgeving van de baan in het Magic Forest aangepakt.

Maximus’ Blitz Bahn werd de naam van de nieuwe baan. De wachtrij kwam in een chalet te liggen, in deze chalet ontdekt men meerdere kamers vol uitvindingen van de gekke uitvinder Maximus Blitz en zijn voorouders. Een van die uitvindingen is het transportmiddel Blitz Bahn, waarmee je tegen elkaar kan racen, want rondetijden worden nu gemeten.

 

 

Maximus’ Blitz Bahn werd gebouwd door Wiegand. De nieuwe Bobkarth baan werd 512 meter lang en de karretjes zoeven aan maximum 45 km/u over de baan. Een leuk detail is dat deze voorzien werden van onboard muziek, die gecomponeerd werd door IMAscore.

 

 

Door het Duitse thema kwamen er ook nieuwe namen voor de omliggende attracties. Villa Fiasco werd Villa Fiasko, Twist & Turn werd Wirbelbaum en de Carrousel die voorheen in de Tovertuin stond kwam in het gebied en kreeg de naam Karrusel.

Verder kwam er een nieuw horecapunt in een typisch Duits jasje, de Biergarten.

Eind 2015 kwam er een nieuwe zweefmolen in het Land Van Toos. De oude Sim Sa La Swing kampte al een tijdlang met  technische problemen, waardoor besloten werd deze te vervangen door een gloednieuw exemplaar.

De nieuwe zweefmolen Djinn werd gebouwd door Wooddesign. Bij de attractie staat een magische toverlamp, waarin vier geesten wonen, De namen van de geesten mochten door de fans gekozen worden, zij kozen voor Dabir, Bubbah, Tovar en Alimah. Net als de vorige zweefmolen ‘Sim Sa La Swing’, draait deze tegen de klok in, wat een uniek gegeven is.

 

 

De toekomst: Nieuwe themazones en ingang

De toekomst van het park brengt on een nieuwe themazone achter de Magische Vallei, een eerste grote attractie werd ondertussen gelekt. In het gebied rond de vijvers zou namelijk een Wingcoaster van B&M gebouwd gaan worden, al wil het park dit niet bevestigen.

Dit nieuwe gebied hoopt het park te openen in 2018, in 2020 zouden mogelijk nog meer uitbreidingen volgen.

Een nieuwe ingang zal gebouwd worden tussen Troy en de reserveparking achter Boosterbike. De nieuwe ingang zal een plein vormen vanwaar je al de gebieden kan bereiken.

 

 

Bronnen: Toverland, Toverlandfansite, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Themeparkfreaks, Toverland, Toverlandfansite